Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Browser als desktop van de toekomst

Dit artikel delen:

Computable Expert

ir. Massimo Capoccia
Director Product Management, Technology, Infor. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Beheer.

Met de introductie van Google Chrome OS zet Google een nieuwe stap in de wereld van besturingssystemen op de desktop. Toen de beschikbaarheid van de bètaversie werd aangekondigd, heb ik Chrome OS direct gedownload om het te bestuderen.

Bij deze eerste versie vallen de volgende zaken op:

- Je moet een Gmail-account gebruiken om mee in te loggen.
- Wat je ziet als desktop bij Chrome OS, na het inloggen, is een browser.
- De browser geeft naast het world wide web toegang tot Google-diensten zoals Gmail, Google Documents en Picasa.

Bij het eerste punt zien we dus al een verandering: gaat Google ervan uit dat we altijd met internet verbonden zullen zijn? Ook op een tien uur durende vlucht naar de Verenigde Staten? En betekent dit dat de authenticatie van gebruikers voor besturingssystemen ook naar de cloud zal verschuiven? Loggen we dan op Windows in met een Live-account en op een Mac met een Mobile ME?

Bij het tweede punt is de discussie meer gericht op het marktsegment van de gebruikers en de hardware. Dus, voor wie is Chrome OS bedoeld? Voor mensen die alleen maar willen internetten en het op een Netbook willen laten draaien? Of voor zakelijk gebruikers? Zou een Mac-gebruiker die net is overgestapt, Chrome willen gebruiken? Deze eerste versie lijkt mij voorlopig meer geschikt voor de Netbook-gebruikers. En nee, als Mac-gebruiker zou ik nog niet willen overstappen. Voor zakelijk gebruikers zal de authenticatie in de cloud bovendien een issue blijven, zeker voor grote bedrijven.

Ten aanzien van het derde punt, Google's 'program files', wat je normaal in Windows of Mac OS ziet, zijn bekende diensten zoals Gmail en Calendar. Is dit een meerwaarde ten opzichte van andere besturingssystemen of niet? Op het eerste gezicht niet, want gebruikers kunnen ook al Google-diensten gebruiken met Windows of Mac. Dus, gaat Google speciale diensten bouwen die alleen met Chrome OS zullen draaien of beter gezegd 'optimaal' zullen draaien met zijn besturingssysteem? De tijd zal het leren.

In ieder geval zijn innovaties en nieuwe ideeën altijd welkom en als de browser de desktop wordt, dan is Google de 'war of browsers' zeker op een interessante manier begonnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naar ik heb begrepen, zal de authenticatie bij "geen verbinding" primair lokaal plaatsvinden.
Ook de apps worden met een versie van Google Gears zowel lokaal als online beschikbaar.
Bij een gevonden verbinding wordt een beveiligde verbinding opgezet om in te loggen op de cloud en worden de werkzaamheden gesynchroniseerd.
Dus je kunt werken op je vlucht naar de VS en zodra je de terminal inloopt is je backup gemaakt.

Goed artikel! Op de website http://www.chromenieuws.nl/130/Opinie-%7C-Blijf-realistisch-over-toekomst-van-Chrome-OS.html staat hier ook een mooi artikel over!

eh windows 98.. had al een brouwser als desktop, maar dat mocht niet

Browser als desktop, mij niet gezien.
Dat is de ergste vorm van vendor lockin en afhankelijkheid die je je als computergebruiker wensen kan.

Internet verbinding weg, (poekie weg?!!!) Data weg, Alles weg...Mij niet gezien. Ik hou het lekker lokaal en ben alleen online indien het echt noodzakelijk is. Das ook een stuk veiliger qua security ;-)

Chrome OS is niets meer of minder dan een Trojan_Horse.. De achterkant is een lokale Google searchengine agent die alle informatie op JOUW HARDDISK indexeert (en upload) naar de Google servers van Google. De voorkant ziet eruit als een browser c.q operating system schil ;-) Wake up please..

Google word gesponsored door de CIA, gaan er nu belletjes rinkelen bij dit fantastische gratis operating system?

Meer weten?
1. Google Master Plan
http://www.youtube.com/watch?v=NAx-6nHEWbE

2. Google gefinancierd door CIA:
http://www.youtube.com/watch?v=I0RJyuhWYvE


Great observations Massimo! I see ChromeOS as an endorsement of the trend from occasionally-connect to always-on; certainly at least in the case of consumer applications.

As the trend matures for rich enterprise applications however, and enterprise apps grow lighter in the transition between native-desktop and browser-based, authentication will likely continue be one of the primary challenges on whatever platform (Gears/AIR/Silverlight/JavaFX/Prism...) in anything other than the private cloud.

Google heeft echt geld teveel.

Wie zit er nou op zoiets te wachten? Ik niet. Wat een onzin product.

Google maakt dezelfde fout als Microsoft destijds.
Google is een zoekmachine die het technisch goed doet, maar overige dingen vind ik vooral bagger.

Begin Google steeds minder te gebruiken. Vind ze gewoon te arelaxed.

Het is duidelijk dat Massiomo jaren achter loopt op wat de ontwikkelingen in de IT zijn. Als je nu gaat nadenken wat Google Chrome kan, ben je jaren te laat. Grote vraag is niet of Google Chrome of vergelijkbare producten worden ingezet. De vraag is alleen nog wanneer en hoe kan je daar zoveel mogelijk aan verdienen.

Mooie reacties zeg, op zo'n stuk. Met name die van de CIA vond ik hilarisch!

Volgens mij is de belangrijkste gedachte achter het Chrome OS een zo eenvoudig mogelijke, maar stabiele basis voor allerlei applicaties in de Cloud.

Die applicaties moeten nu, soms noodgedwongen, gebruik maken van allerlei trucs om te kunnen draaien binnen de wirwar aan browser-types en onderliggende OS-en. Met een simpel en eenvoudig OS, dat alleen een browser in de lucht moet houden, behoort dat tot het verleden.

Dat houdt niet in dat ook al het andere gelijk maar overboord moet. Je moet altijd in de gaten houden waarvoor je iets wilt gebruiken en daar de optimale toepassing voor zoeken. Ik doe mijn was ook niet in de vaatwasser (en omgekeerd).

Een oplossing voor alles is dus zeker niet de oplossing en ook niet het doel van Google.
De juiste oplossing voor het juiste probleem is dat wel.

Ik denk dat dit OS een goede kans heeft om in de zakelijke markt door te breken. Meer en meer applicaties en services worden gebruikt via het web (via de cloud aangeboden) en het past dus helemaal in waar we ons door middel van Internet-of-things, Social Media and Networking, Augmented Reality en SAAS heen bewegen. Authenticatie via de Cloud zal steeds minder een issue zijn (zie ook DIGID) en eigenlijk... nu ik er over nadenk.. brengt het ons een beetje terug naar de 'good old' terminals. Ik voorzie een positieve toekomst.

@Frank M

Met alle respect maar DigID is in mijn mening een rampenplan.

1 password voor alle overheidsinformatie. Mesjokke gewoon.

@Gast. Niet helemaal waar: 1 password plus een mobiele telefoonnummer. Maar dat is even niet het punt dat ik probeerde te maken...

@Gast:
Er hoeft maar 1 persoon DigiD te hacken (van buiten of van binnenuit) en je krijgt me toch - in een klap - een toegang tot van alles en nog wat.

Single Signon Solutions hebben ook nadelen ;-)

Opvallend veel Google managers reageren op de diverse negatieve uilatingen; je haalt ze er zo uit.
Of is het soms de Nederlandse afdeling van de CIA?
Gezien kort geleden hebben we nogal goede contacten in Europees verband met deze holding: was Brussel niet accoord met inzage bankafschrijvingen door de CIA?
Dan zullen we binnekort onze bank-afschrijvingen ook wel op Google kunnen vinden, toch?

In hoeverre je Chrome zult gaan gebruiken is helemaal afhankelijk van hoe je nu je computer gebruikt.
Indien je alleen maar gebruik maakt van webdiensten (mail, news, af en toe een documentje enz.) dan is Chrome een uitstekend alternatief. Geen gehannes met lokaal onderhoud. Geen kans op dataverlies (ik neem aan dat Google zijn servers backupped) enzovoort.
In hoeverre cloud diensten de toekomst zijn voor de zakelijke markt is een heel andere discussie. Ik zie daar zeker een grote toekomst, maar die discussie ga ik hier niet voeren. Feit is wel dat voor cloud diensten een OS gebaseerd op een browser het ultieme werkstation is.
Een computer met Chrome OS moet ook niet gezien worden als vervanger van de PC. De afkorting PC staat voor Personal Computer en dat is nu juist niet de bedoeling. Er is helemaal niks persoonlijks meer aan de machine op zich, maar wel aan de data en diensten die achter je login hangen. Kom je bij een andere Chrome machine dan heb je je eigen Personal omgeving weer tot je beschikking. Het Personal platform is verhuisd van de computer naar het web. Grote kans dat er voorlopig nog een heleboel zaken zullen blijven die niet op de cloud draaien, maar dat wordt steeds minder nu de webtechnologiën en bandbreedte zich steeds verder ontwikkelen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-09T11:24:00.000Z Massimo Capoccia
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.