Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De upgrade van XP of Vista naar Windows 7

Dit artikel delen:

Sinds 22 oktober 2009 is Windows 7 commerciële beschikbaar. In dit artikel geef ik mijn persoonlijke ervaringen met Windows 7 en zal ik aangeven of het zinvol is om over te gaan naar Windows 7.

In het verleden heb ik een groot aantal verschillende besturingssystemen gebruikt op mijn laptop. Zoals Windows NT workstation, Windows 95, Windows Server 2003, Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Elke upgrade verhoogde mijn gebruikerservaring op een positieve manier. Echter de upgrade naar Windows Vista bezorgde mij een slechtere user experience op de volgende punten:

- Energieverbruik. Het energieverbruik is hoger. Dit verkort de tijd dat ik op de accu kan werken. Hoe langer ik op de accu kan werken hoe meer flexibiliteit ik heb. Over het geheel genomen ervaar ik 20 procent korter gebruik op de accu.
- Draadloze netwerkverbinding. Ik werk zowel thuis als op kantoor. Beide hebben hun eigen draadloze netwerkconfiguratie. Op kantoor sluit in mijn pc af via hybernation. Thuis open ik mijn laptop vanuit hybernation. In 60 procent van de situaties werkt de internetverbinding. Echter in 40 procent van de gevallen moet ik mijn wireless netwerkkaart aan- en uitzetten om een internetverbinding te krijgen. Als dat niet helpt dan moet ik zelfs mijn pc en of router rebooten.
- Slaapstand werkt niet goed in combinatie met hybernation. Mijn laptop is geconfigureerd om in de slaapstand te gaan als ik de laptop dicht klap. Dit is erg handig tijdens en tussen vergaderingen door. Aan het einde van de dag hybernate ik de laptop via de aan- en uitknop. Als ik echter mijn laptop te vroeg dicht klap, dan schakelt mijn laptop over naar de slaapstand. Bij het thuis openen van mijn laptop wordt hij wakker vanuit de slaapstand en gaat vervolgens verder met het hybernate proces. Op Windows XP werd het hybernation-proces niet onderbroken door de slaapstand. Ik werk zowel thuis als op kantoor. Beide hebben hun eigen draadloze netwerkconfiguratie. Op kantoor sluit in mijn pc af via hybernation. Thuis open ik mijn laptop vanuit hybernation. In 60 procent van de situaties werkt de internetverbinding. Echter in 40 procent van de gevallen moet ik mijn wireless netwerkkaart aan- en uitzetten om een internetverbinding te krijgen. Als dat niet helpt dan moet ik zelfs mijn pc en/of router rebooten.
- Beschikbaarheid van drivers. Zoals drivers voor printers en camera's die nog geen jaar oud zijn.

Heeft Windows 7 deze punten opgelost?

 De upgrade naar Windows 7 was een mooi moment voor mij om naar de 64 bits-versie over te gaan. Voor mijn laptop waren alle benodigde 64 bits-drivers beschikbaar. Helaas moest ik een nieuwe installatie uitvoeren. Een upgrade van 32 bits Vista naar 64 bits Windows 7 wordt niet ondersteund. De nieuwe installatie van Windows 7 verliep verbazingwekkend snel. Het draadloos netwerk werd automatisch gevonden. Na het ingeven van het wachtwoord van het draadloos netwerk was ik verbonden met het internet. Dit alles binnen vijftien minuten. De start was zeer positief. De rest van de dag ben ik bezig geweest met het installeren van mijn applicaties, service packs en security updates, zoals MS Office, Live Meeting, Communicator, Anti virus software, Visual Basic, SQL Server 2008 inclusief Reporting Server en Analysis Server etc.

Het energieverbruik is licht verbeterd ten opzichte van Windows Vista. Mijn draadloze netwerkverbindingsproblemen zijn opgelost. Wat is het toch heerlijk dat het niet meer nodig is om mijn router en/of laptop te rebooten. De slaapstand werkt helaas nog niet goed in combinatie met hybernation. De beschikbaarheid van stuurprogramma's is velen malen beter. Ik was verbaasd dat er voor mijn huidige laptop zelfs 64 bits-drivers beschikbaar zijn.

Adviseer ik om naar Windows 7 over te gaan? Het antwoord is 'ja'. Indien je nu Windows Vista gebruikt dan zou ik direct een upgrade uitvoeren. Het zal de algehele gebruikerservaring verbeteren. Indien je nu Windows XP gebruikt, dan zou ik de upgrade naar Windows Vista overslaan. Gebruik Windows XP totdat jouw hardware aan vervanging toe is en start met Windows 7 op die nieuwe hardware.

Nieuwe hardware: XP, Vista of Windows 7? Uiteraard moeten jouw applicaties compatible zijn met Windows 7, maar dan is dit het moment om naar Windows 7 over te gaan. Voor pc's met meer dan 3 GB geheugen, kies dan de 64 bits-versie. Het geheugen wordt dan efficienter gebruikt en het voorkomt het handmatig configureren van het geheugen.

Ik ben mij ervan bewust dat er veel meer komt kijken bij het over gaan naar een nieuw besturingssysteem, zoals hardware-investeringen, trainen van gebruikers etc. Maar met Windows 7 heeft Microsoft de neergaande spiraal die ingezet is met Windows Vista doorbroken en omgebogen naar boven.

Tot slot, welke nieuwe feature van Windows 7 waardeer ik het meest?  Dit is de preview van alle openstaande taken. Hiermee heb ik een snel overzicht van alle applicaties die ik heb openstaan. Zeker met alle tabbladen in Internet Explorer ben ik de weg wel eens kwijt. Met de preview heb ik een goed overzicht en kan ik snel overbodige windows afsluiten.

Veel plezier in het gebruik van Windows 7.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-16T22:07:00.000Z André van de Graaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.