Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Allemaal andersdenkenden, ook in ICT

Dit artikel delen:

Computable Expert

Mark Smalley
The IT Paradigmologist, Smalley.IT. Expert van Computable voor de topics Beheer en ICT-branche.

Wij hebben allemaal last van vanzelfsprekendheden en de ict-wereld is geen uitzondering. De Nederlandse vanzelfsprekendheid van de aanwezigheid van een organisatie voor functioneel beheer is in andere landen anders.

De afgelopen weken, toen ik in Hong Kong, Nieuw Zeeland en China op reis was, moest ik sterk aan het boek ‘Allemaal andersdenkenden’ van Geert Hofstede denken. Het gaat over de verschillen in organisatiecultuur die je in verschillende landen treft. Bijvoorbeeld dat de Chinezen veel meer respect hebben voor wat de baas zegt dan een Amerikaan. Laat staan een Nederlander. Het grappige is dat je als Chinees daar nauwelijks van bewust bent. Het is gewoon normaal dat je zonder klak doet wat de baas zegt. Machtsafstand, noemt Hofstede die dimensie. Hij onderscheidt er in totaal vijf en op zijn site www.geert-hofstede.com tref je veel uitleg daarover.

Hetzelfde fenomeen van vanzelfsprekendheid kom je bij de meeste Nederlandse ict’ers tegen als het om functioneel beheer gaat. Natuurlijk is dat ingericht. De kwaliteit van de inrichting is overigens vaak wel een probleem, maar daar wordt meestal aan gewerkt. Stukje bij beetje wordt dat volwassener. Maar in andere landen lijkt men minder ver te zijn. Ik heb gemerkt dat ict’ers buiten Nederland blij zijn wanneer zij van het fenomeen functioneel beheer horen en beseffen dat de business ook verantwoordelijken heeft. Een paar jaar geleden was dat anders, maar wanneer ik nu op buitenlandse conferenties over de BiSL-best practices spreek, is er veel belangstelling. Maar anderzijds realiseren zij zich dat het vervolgens een uitdaging is om dit besef bij de business over te brengen...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-09T11:44:00.000Z Mark Smalley
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.