Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Bescherm je intellectueel eigendom op internet

Dit artikel delen:

Aan het toenemend gebruik van internet voor bedrijfskritische applicaties en communicatie, via bijvoorbeeld cloud computing, kleven behalve voordelen ook een aantal nadelen. In de cloud kunnen specialisten uit de hele wereld tegenwoordig eenvoudig samenwerken aan projecten, zelfs 24/7. Alleen wie ziet de informatie die zij met elkaar delen nog meer? Kortom, hoe zit het met de bescherming van je 'intellectueel eigendom' in de cloud?

Het intellectueel eigendom vertegenwoordigt bij veel bedrijven een aanzienlijk deel van de waarde en voordat je het weet gaan anderen ervandoor met jouw nieuwe productideeën en ontwerpen. Voor het beschermen van ' intellectueel eigendom' zijn speciale it-oplossingen nodig, waarmee zowel leveranciers als hun 'value added resellers' zich in de markt kunnen onderscheiden. Dat daar behoefte aan is blijkt onder andere uit het recente nieuws dat een tiental olie- en energiebedrijven jarenlang zijn gehackt voor het stelen van bedrijfsplannen.

De oplossing alle informatie ontoegankelijk achter slot en grendel verbergen werkt averechts. Ontwerpers, ingenieurs en marketeers hebben bij het ontwikkelen en op de markt introduceren van nieuwe producten namelijk alle beschikbare informatie nodig. Een betere oplossing is iedereen te laten samenwerken in een speciale 'Product Lifecycle Management' (plm) -omgeving.

Jazeker, een plm-omgeving, want ook op dat gebied is de 'cloud' niet tegen te houden. Daarom moet een plm-oplossing tegenwoordig niet alleen de werkomgeving bieden om locatie onafhankelijk en multidisciplinair met elkaar samen te werken, maar absoluut ook adequate ‘intellectueel eigendom'-bescherming. Verder is het handig als de zoekmachine die daarbij wordt ingezet de vertrouwelijkheid van informatie respecteert, rekening houdend met de gebruikersrechten. Kortom, de toenemende samenwerking via internet creëert interessante en uitdagende nieuwe behoeften en kansen om als leverancier, systeemintegrator of reseller extra business te genereren met een PLM 2.0-oplossing.

Jean-Pierre De Cnijf, enterprise sales director Benelux bij Dassault Systèmes

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-25T09:16:00.000Z Jean-Pierre De Cnijf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.