Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Galileo is niets zonder ICT op de grond

Dit artikel delen:

Computable Expert

drs. Jurry de la Mar
Head of International Sales - Public Sector, T-Systems International GmbH. Expert van Computable voor het topic Beheer.

Na jaren voorbereiding wordt het Europese antwoord op het GPS-systeem, Galileo, steeds zichtbaarder nu de eerste satellieten in de lucht hangen. Ons hele leven zal letterlijk nog beter in kaart worden gebracht, waarbij nauwkeurige navigatie slechts een van de voordelen is. De mogelijkheden die Galileo biedt, zal meer dan 100.000 nieuwe banen creëren.

Location Based Services helpen rolstoelgebuikers met bruikbare routes door een willekeurige stad. De geplande ‘Close Search’-functionaliteit stelt reddingshelikopters in staat vermiste personen snel terug te vinden. Logistieke bedrijven kunnen volledig accuraat hun transporten volgen en boeren kunnen tot op aardbei-niveau hun oogst monitoren. Maar om dit alles te kunnen doen, moet er op de grond het nodige gebeuren op ICT-gebied.

Galileo is een complex systeem van software, specifieke hardware en netwerkcomponenten, met bovendien extreem hoge verwachtingen betreffende levensduur, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. De eisen aan de twee control centers (Fucino, Italie en Oberpfaffenhofen, Duitsland) zijn dan ook aanzienlijk. Met name de hoge beschikbaarheid vraagt de nodige afstemming, juist in deze fase waarin veel apparatuur regelmatig aangepast of vernieuwd moet worden. Reparatie- en serviceintervallen moeten zo kort mogelijk zijn en in de tussentijd worden opgevangen door redundante systemen. Uitval is geen optie.

Daarnaast zijn de beveiligingsmaatregelen uiteraard een groot punt van aandacht. Ongewenst toegang tot een dergelijk navigatiesysteem kan binnen enkele minuten fatale gevolgen hebben. Alleen het logistieke systeem is al gebaseerd op basis van de strenge Integrated Logistic Support (ILS)-richtlijnen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA vereist dit. De systemen, die in beide controle centra identiek zijn, moeten er voor zorgen dat bij het uitvallen van een van de stations of een van de controle centra, de systemen direct worden overgenomen door het andere centrum. Met deze oplossing zijn de informatiediensten die Galileo biedt altijd en overal beschikbaar voor zowel ondernemingen als particulieren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-27T14:41:00.000Z Jurry de la Mar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.