Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toekomst openbreken met meerjarige studie

Dit artikel delen:

Computable Expert

Will Moonen
Managing Consultant, IT VISIBILITY. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

In september 2011 startte ik met een Master studie aan de Open Universiteit (in samenwerking met Fontys). Dit drie jarig programma zou in 2014 moeten resulteren in de erkende MSc (drs.) titel 'Implementation & Change Management'. In gewoon Nederlands te vertalen als 'Het besturen van organisatieveranderingen'.

In dit programma krijg ik verschillende principes uitgelegd over de inrichting van organisaties. Zo is er uitleg over een inrichting op basis van marktsegmenten, op basis van geografie en op basis van organisatie functies. Combinaties van deze drie komen ook aan bod!

Er is ook uitleg over methodes om organisatieproblemen in kaart te brengen, de mogelijkheden voor een andere organisatie-inrichting en een plan maken zodat die veranderingen er ook echt komen. De rode draad door dit alles is wetenschappelijkonderzoek als onderbouwing voor elke stap in dit proces.

Het programma wordt eind 2014 afgesloten met een onderzoeksopdracht om te toetsen of ik al deze kennis ook in de praktijk kan toepassen.

De afgelopen weken/maanden is me verschillende keren gevraagd wat de drive is van een ict'er die tegen de vijftig loopt, om nog een dergelijke, meerjarige studie op te pakken? En dan ook nog voor eigen rekening!?

In dit artikel beschrijf ik daarom de belangrijkste aanleidingen en verwachte resultaten. Misschien helpt het je om voor jezelf ook een nieuw/ander pad uit te stippelen. Zelfs als je werkgever niet wil meebetalen, zoals in mijn situatie.

Waarom een opleiding?

De eerste aanleiding is dat ik mezelf wil verbeteren. Met mijn huidige, vooral technische kennis en ervaring ben ik heel goed in staat it-innovaties te vertalen naar voordelen voor een organisatie. Dit wil ik kunnen doorvertalen naar een nieuwe manier van werken en een inschatting over de impact op een organisatie. Na afronding van dit programma kan ik deze vertaalslag maken. Aangevuld met een pad om daar te komen en een plan om het uit te voeren. En dat alles toegesneden op het bedrijf en de organisatievorm van dat moment! Mijn verwachting is dat deze kennis-combo over het toepassen van it-innovaties, organisatie inrichting en veranderprocessen er voor zorgt dat ik niet buitenspel kom te staan in de arbeidsmarkt.

De tweede aanleiding is de op stapel staande veranderingen in pensioenenland. Aan de hand van mijn UPO (Uniform Pensioen Overzicht) heb ik een inschatting gemaakt van de gevolgen. Daaruit kwam naar voren dat mijn inkomen minstens halveert tegen de tijd dat ik met pensioen zou kunnen. Met als gevolg dat ik nog minimaal een jaar of twintig actief ben op de arbeidsmarkt om dat gat te overbruggen. Ik verwacht dit makkelijk te halen met de eerder genoemde kennis-combo. Vooropgesteld natuurlijk dat lichaam en geest meewerken.

Blijft over het antwoord op de vraag: enig idee wat een dergelijk initiatief voor jou zou kunnen betekenen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Chapeau Will, moesten er meer doen van jou (en mijn) leeftijd!
Het helpt als mensen uit het ene domein (business of IT) ook de taal van het andere domein spreken.
Waar je volgens mij vooral naar zou moeten streven is balans tussen de belangen van de twee domeinen aanbrengen. Maar deze studie moet voldoende bagage geven om dat goed te doen.
Succes met je studie!

Will,
Goed bezig, petje af! Ik bepaal al jaaaaaaren mijn eigen studie en ontwikkelingen. Ik heb nooit op de hulp van mijn werkgever gerekend of hierom gevraagd. De hulp van mijn werkgever betekent financiele schuld opbouwen, daar heb ik geen zin in. Mijn studieplannen zijn gebaseerd op 1 jaar. Ik ben ook van plan om binnenkort een studie van 2 jaar of misschien wat langer te volgen.

Mijzelf ontwikkelen vind ik altijd interessant en ik verwacht dat ik deze lijn ook na mijn 60e doorzet. Ik denk dat ik pas afgeschreven ben als ze me gaan begraven!


Will, bedankt voor het delen en gefeliciteerd met je eerste bijdrage!

Formele studie is nooit mijn ding geweest al had ik het wel graag gedaan, ik ben meer van de zelfstudie die direct aansluit op mijn behoefte. Nadeel daarvan is dat je niet de sprong in niveau maakt die je met weel meerjarige studie wel maakt.

Een ieder die vooruit kijkt zal moeten nadenken over zijn (financiële) toekomst en zijn eigen houdbaarheid en dit vind ik een zeer mooie invulling daarvan. Wel ben ik heel benieuwd wat deze keuze voor jou betekend heeft vijf jaar vanaf nu. Of het brengt wat je voor ogen had.

Net wat Reza zegt is het niet slecht om het zelf te betalen, dan bouw je ook geen verplichting op en heb je ook een bepaalde vorm van vrijheid om nog keuzes te maken.

Bedankt voor de feedback en complimenten! :-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-25T14:07:00.000Z Will Moonen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.