Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Windows 8 oud werkt als nieuw

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jeroen Bijdevier
Security consultant, AVK. Expert van Computable voor het topic Beheer.

Er zijn natuurlijk al veel berichten omtrent Windows 8. Echter dit bericht gaat niet over de laatste features of de nieuwe metro design, maar over dat het oude nu als nieuw werkt. Kortom een stukje over oude tools die weer goed werken met Windows 8.

Lang geleden in een Microsoft TAB-programma was ik in een vroegtijdig stadia bezig met Windows Vista. Windows Vista was aanmerkelijk anders dan zijn voorgangers, WIM-files waren nieuw en ie (internet explorer) was zo veilig dat er maar weinig sites mee werkten. Als je, in verband met problemen, contact zocht met leveranciers was het vaak niet duidelijk waar je het over had. Gelukkig waren er registry keys die ie-issues oplosten, maar het was natuurlijk aan de leveranciers om het geheel goed en veilig te laten werken. Helaas, het lot van Windows Vista kennen we allemaal.

Nu velen jaren later is er Windows 8 en hoewel verschillend dan zijn voorgangers is deze versie niet rudimentair anders. De metro desktop is misschien even wennen maar zeker geen probleem.

Wat voor mij in Windows 8 echt bijzonder was, is de ondersteuning c.q. support voor oude applicaties. Ik gebruik soms een oud Windows 95 tooltje dat op nieuwe besturingssystemen niet meer naar behoren werkte. Het was dan ook opmerkelijk dat dit tooltje prima draaide in Windows 8 met de juiste compatibiliteitsmodus. Toch leuk dat er ook terug is gekeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jeroen,

Op zich leuke weetjes. Waar voor dank. Alleen laat je wel een kans leggen om dit verder toe te lichten. Ik vind het een redelijk summier artikel.

Windows8 heeft inderdaad een compatibiliteits modus waardoor allerlei merkwaardige issues ontstaan.
Zo werkt flash bv wel als je ie vanuit deze modus opstart maar niet vanuit de metro interface.
Je krijgt zo allerlij conflicten die lijken op de situatie die je vroeger met DOS applicaties onder windows meemaakte.
Ik kan eigenlijk aleen maar vaststellen dat MicroSoft met Windows8 het eindelijk voor elkaar heeft de klant tegen zicht te richten (waarom toch pas zo laat, we hebben toch al zoveel debakels meegemaakt)
Windows-7 was sinds 2000 de eerste windows die enigzinds ergens op begon te lijken (al blijkt naar een paar updates dat ook W7 dezelfde problemen kent als voorgangers)

Wat ben ik toch blij dat ik al jaren heel goed zonder MicroSoft mijn werk kan doen.

Jeroen, ben het met je eens. Ondersteuning c.q. support voor oude applicaties is inderdaad heel belangrijk, en MS doet dat vaak heel goed (m.u.v. de oude helpfunctie die v.a. Vista niet bij de compatibiliteitsmodus werkt). Zo kan je een applicatie onafhankelijk van een bepaalde OS-versie uitfaseren. En dat is belangrijk voor de ontwikkeling, samenvoegen en beheren van grote en complexe IT-omgevingen.

Maar hoe kom je erbij dat "ie (internet explorer) was zo veilig dat er maar weinig sites mee werkten"? Ik weet wel dat er heel veel websites met verouderde MS tools waren gemaakt die zich richten op de niet-compliant IE6. Daardoor konden ze niet of minder goed samenwerken met andere meer W3C compliant browsers. En dat kwam MS bij de browseroorlog eerst wel goed goed uit; totdat ze van alle kanten er van langs kregen. Toen kwamen ze snel met nieuwe versies, waarvan de laatste twee min of meer W3C compliant zijn. Daardoor kwam er eindelijk de ondersteuning die van MS mogen verwachten.

Dit stuk kent meer problemen dan dat het een beetje summier is, zoals Ruud aangeeft.

Het verwart nieuw met veilig. Ik vind dit wel een leuke vondst. Vervolgens valt de leveranciers iets te verwijten dat de applicatie (Internet Explorer) niet veilig en goed werkt? Microsoft levert toch IE?

De Metro GUI is voor de meeste mensen juist een struikelblok, danwel een wegjaag feature.

In de laatste alinea belicht je dat de compatibiliteits-modus iets verbeterd is en dit is natuurlijk wel iets positiefs voor Windows8 gebruikers die nog een Windows95 applicatie draaien willen. (Of misschien een leuk alternatief voor iemand die met een legacy W95 applicatie in zijn maag zit)

Bedankt voor jullie reactie en dit artikel is inderdaad niet uitvoerig. Wat ik graag wil aangeven is dat Microsoft ook heeft gekeken naar comptabiliteit van oude applicaties. Of dat cruciaal is is natuurlijk een andere discussie evenals of de GUI gelukt is in Windows 8. Ik ben nog wel eens aan het zoeken.

Technische problemen kunnen doorgaans worden opgelost. In Vista hebben we destijds help weer hersteld zoals in de voorgaande versies en IE aangepast zodat deze niet in de super veilige modus draaide. De combinatie van IE7 en Vista was veiliger dan IE7 met XP maar niet elke leverancier van addons kon daar mee uit te voeten.

Ik las dat in Windows 9 de oude GUI weer deels terug komt. Das misschien wel handig. Verder las ik dat MDT van connect wordt verwijdert. Super tool! Hoop dat Michael Niehaus doorgaat met de ontwikkeling want hij heeft me meermaals uit de brand geholpen.

compatibiliteitsmodus zegt nu overal te werken sinds ik Windows 8.1 gebruik.
De keus word mij te pas en te onpas voorgelegd, in mijn, slecht tot niet werkende internet Explorer 11, schakel ik deze modus uit dan mag dat niet baten de volgende keer staat het er gewoon weer welke browser ik ook gebruik.

Heel irritant

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-17T13:35:00.000Z Jeroen Bijdevier


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.