Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

In 2035 is alles met alles verbonden

Dit artikel delen:

Naast de centrale applicaties voor bedrijven maken de softwareontwikkelaars de laatste jaren vele applicaties voor de massale mobiele telefoon-gebruiker. Dit heet consumerization. Dat is de voorloper van een “connected intelligent society” waarbij in 2035 alle op ip-gebaseerde apparaten in de samenleving onderling of met centrale netwerken informatie uitwisselen. Alles is met alles verbonden. Hoe ziet de 'Connected intelligent society' eruit?

Het aantal applicaties voor ip-gebaseerde apparaten zal in 2035 enorm zijn toegenomen, vooral in de privésfeer. Dit alles mogelijk gemaakt door de elektronica en digitalisering van mechanische apparaten en gebruiksvoorwerpen die voorzien zijn van strips. Dit is de basis van de 'connected intelligent society'. In 2035 is er sprake van een vergaande integratie tussen mens en computertechniek. Dit maken nanotechnologie en krachtige draadloze neurale netwerken mogelijk.

Centrale aansturende serverparken met super opslagcapaciteit en mainframeachtige karaktertrekken staan constant in verbinding met apparaten en gebruiksvoorwerpen die overal voorkomen in huis, openbare gebouwen en openbare infrastructuur. Maar ook de mensen die hulpmiddelen gebruiken op basis van nanotechnologie (zoals minuscule kledingsensoren) staan in verbinding met computers via netwerken en rfid-technologie. Al deze huishoudelijke apparaten en gebruiksvoorwerpen creëren massaal data. Deze wordt omgezet naar intelligentie of de data wordt gebruikt om geautomatiseerde functies uit te voeren op al deze voornoemde apparaten.

Belangrijk en transparant

Het netwerk is in 2035 minstens zo belangrijk en transparant als de netwerken voor water en energie. De klant is dan zeer sterk afhankelijk van de ict die de apparaten aanstuurt en ons gemak leveren. Uitval van ict, zoals internet raakt ons ook in ons dagelijks bestaan. De eisen rondom ict zijn extreem hoog en als er sprake van uitval is dan is dit slechts beperkt.
Deze extreme eisen vragen de inzet van vakmanschap met een servicegericht karakter. De vakman bedient zich van een allesomvattende tooling die in staat is om alles te bewaken en te registreren; the eye of the eagle.   

Op weg naar 2035 is de informatieverzameling, -werking, -opslag en –presentatie  in zeer hoge mate gestructureerd, wat ook geldt voor de  zoekvoorzieningen. Daarbij denk ik dat de vele belangrijke databronnen geauthentiseerd en gevalideerd zijn. De toegankelijkheid tot netwerken is gemakkelijk. Dit komt omdat alles en iedereen verbonden is. Denk aan de triljoenen apparaten in huishoudens en openbare gelegenheden, de verscheidenheid aan digitale systemen en mensen met hulpmiddelen. Deze toegankelijkheid is ook nodig omdat de gestructureerde informatievoorziening evenals het zoekgemak naar informatie leidt tot een gigantische behoefte naar instant informatie, anywhere en anytime, waarbij de vraag grillig is.  De behoefte aan kwaliteitsinformatie omspant vooral in 2035 de privéomgeving, want in de werkomgeving is dit geregeld.

De periode rondom 2035 noem ik de  'connected intelligent society' omdat ict alles met elkaar verbindt en daardoor de kwaliteit van ons dagelijks functioneren aanzienlijk bepaalt.

Vrije tijd

In 2035 is de gemiddelde leeftijd van de mens een stuk hoger en is er veel meer vrije tijd dan nu. Meer tijd, minder werk en we zijn ouder.  Ict gaat meer de behoefte invullen van de ouderen en de vrijetijdsbesteding.

De ict zal het individu altijd en overal, zelfs in onbevolkte gebieden, met elk gewenst type digitaal apparaat toegang moeten verlenen tot alle informatie, apparaten of mensen die hulpmiddelen gebruiken met digitale intelligentie.

Daarbij is een wereldomvattend single sign-on systeem en directory nodig. Deze directory is voor het opslaan van alle rechten en instellingen. Daarbij gebruikt men zeer krachtige DNS-appliances en CMDB-databases waarin de biljoenen data staat van de apparaten en gebruikers. Slimme replicatietechnieken maken het mogelijk dat de mens transparant overal het netwerk kan gebruiken en de daarop bovenliggende informatievoorzieningssystemen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beetje jammer. In de toekomst wordt blijkbaar alles verbonden en dat vergt meer van IT. Niet echt een visionaire constatering. Als je 20 jaar vooruit wil kijken, is een beetje visie op hoe de technologie ons leven gaat veranderen wel het minste dat je mag verwachten.

“intelligent” society, hè? Ach, zolang we nog niet echt intelligent met elkaar omgaan, al dan niet met behulp van ICT, zal dit tot ver voorbij 2035 een toekomstvisie blijven.
Maar goed, die zij die zich ICT kunnen permitteren en de dienst uitmaken zullen inderdaad wereldwijd connected zijn. Maar goed beschouwd zijn ze dat nu ook al.

Weet u, het is misschien off topic, maar mijn overtuiging is dat niet de techniek de mens moet verbinden, maar de mens zelf. Dan hebben we het over echte verbinding. Helaas zijn we daar veel minder goed in. En het wrange is dat ICT daar niet bepaald in positieve zin aan bijdraagt. Van het plaatje zoals in bovenstaand artikel geschetst, word ik daarom niet echt vrolijk.

Ergo, alleen als mensen echte verbinding zoeken, zal ICT kunnen bijdragen aan een maatschappij-ondersteunend netwerk dat die verbinding versterkt.
Dan hebben we het over een “Intelligent connected human society”.

Wat een toekomstbeeld, maar duidelijk dat de techniek oprukt en steeds meer ons leven beheerst maar ik schrik toch wel van de opmerking over een wereldomvattend single sign-on systeem. Hier moet ik toch niet aan denken. Wie gaat die rechten en instellingen beheren? De grote baas neem ik aan.

Hoe meer je er van afhankelijk raakt hoe naarder uitval is. Wat dat betreft moet ik denk aan een keer dat op het werk de stroom uitviel. De computers werkten niet meer maar ook de electronisch gestuurde deuren. Gevangen in de kantoortuin.

Chriet Titulaer, Maurice de Hond, Herman Rensink eehhh.
Er zijn er nog veel meer.
Lekker slap kleppen over de toekomst. Daar was en is markt voor.
Maar wat is die Herman saai zeg. In 2035 meer applicaties en connectivity. Biljoenen, triljoenen, heeeeeeel veel zegmaar.
Maar goed nieuws voor hen. Ook in 2035 zal er weer behoefte zijn aan malloten met raar praatje, die maar wat roepen zonder enige verantwoordelijkheid te nemen. Omdat het kan...

Hmm, op zich goed nieuws voor mij ;-)

"Op weg naar 2035 is de informatieverzameling, -werking, -opslag en –presentatie in zeer hoge mate gestructureerd, wat ook geldt voor de zoekvoorzieningen"

Nou, dat gaat echt niet lukken als alles aan alles is verbonden. Dat is een legale DDOS-aanval zeg maar.

Nee, wij doen onderzoek naar hoe 'dingen' die bij elkaar in de buurt zijn (mag ook virtueel) en iets samen willen doen juist pas dan een network vormen en samen iets zullen 'voortbrengen'.
En daar zijn we nog lang niet klaar voor, omdat we teveel centraal willen regelen. En ook nog centraal autoriseren, brr, big brother's Father?

Herman het is altijd leuk om na te denken over wat de toekomst ons brengt. We verschillen echter wel van mening en inzicht.

"Op weg naar 2035 is de informatieverzameling, -werking, -opslag en –presentatie in zeer hoge mate gestructureerd"

Ik denk het juist niet, meer decentraal en ongestructureerd, alleen op basis van opvraging zal er wellicht een tijdelijke meta structuur of relationele structuur zijn. Relationele data wordt steeds minder houdbaar.

Door machine learning / deeplearning / ai zullen we structuur zoals we die kennen helemaal niet nodig hebben. We stellen gewoon onze vraag en krijgen een natuurlijk (= geen vaste structuur) antwoord.

Daarnaast geloof ik juist niet in centrale authorisatie, meer juist decentraal. Je kunt bewijzen dat je *iemand* bent en alleen in de context (je moet een grens over) zul je gevalideerd worden. Geld zal niet meer bij een centrale bank staan, je bent je eigen bank.

Met een beetje mazzel is je data (cloud) zelfs prive, en hoewel je wel data deelt aan systemen die dat eenmaal nodig hebben om beter te worden, is deze data niet centraal te herleiden naar jouw identiteit.

Ook geloof ik dat energie heel goedkoop wordt en apparaten extreem zuinig. Kernfusie ligt nu nog ver in de toekomst, maar het gaat er komen, daar twijfel ik niet aan.

Maarja, altijd leuk om een boom over op te zetten. Mooi toch!


Wat betreft vrije tijd.... wat je ziet is dat zaken als stofzuigers, wasmachines, afwasmachines, smartphones ons leven makkelijker maken, maar dat vullen we weer op met meer verplichtingen en meer werken omdat we meer bezit willen hebben.

Mijn ouders hadden het echt rustiger op mijn leeftijd. We moeten ook steeds meer. En ook op het werk wordt de druk behoorlijk opgevoerd. Lanterfanten zit er niet meer bij....

Wat ik een beetje mis hier is een soort 'Big Bang' theorie. Een enorme implosion zeg maar. Wie rekent en mee denkt kan zich indenken dat je in 2035 een krankzinnig arsenaal 'zou kunnen hebben' aan verbindingen waar de mens niet zozeer beter van zal worden.

Voor die tijd heb je namelijk met een veel prangender probleem te maken waarvan de uitkomst allerminst vast staat en die heet Overbevolking. De weerslag zien we nu al op de wereld en de exploderende bevolkingsaanwas kent veel grotere niet oplosbare problemen dan een forecast voor 2035.

Ik mis nu alleen een fles goeie VSOP en een gentle liftmuziekje. Een eenzame salonpianist mag wat mij betreft ook ...

Herman,
Wat is je je boodschap?

In 2035 staat nederland geheel of voor de helft onder water als gevolg van de klimaatverandering, teisteren stormen met snelheden van boven de 200 kmh de restanten.
De genetisch gemanipuleerde viri en bakterien zijn niet meer onder kontrolle te krijgen en het rijke afrika weigert europeanen op te nemen.
Dan hebben we wel wat anders aan ons hoofd als internet of ICT.

@Hans Kroon, de spijker op zijn kop.
Niet de techniek maar de mens zelf moet ons verbinden.
Daar gaat dom gewauwel zonder enige visie ons niet bij helpen.

In 2035 hoeven we ons niet meer druk te maken over dit soort luxe problemen. Tegen die tijd heeft een atoomoorlog de hele wereld veranderd en is er een neo-feodaal systeem waarin luxe alleen is weggelegd voor de 1%.

@Johan zoals in "De dag van de dode God" van Jos Vandeloo?

Voorspellen is lastig, met name als het om de toekomst gaat.

Ik geloof niet zo in een gecentraliseerde aanpak, maar mee in een decentralisatie waarbij data alleen naar een hoger level gaat als dit voordelen biedt en degene van wie de data is hier toestemming voor geeft. Ik geloof daarbij in microberichten die statussen updaten en geen grote bakken met data.
Je kunt als iemand zich verplaatst van a naar b de gehele route opslaan, maar ook alleen de status van a naar b veranderen, als voorbeeld.
Informatie wordt in 2035 in de context van de gebruiker aangeboden en niet met zoekmachines en allerlei ander ongein. Uiteraard is data dan spraakgestuurd.
Ik hoop in ieder geval dat er wat gaat veranderen en niet dat we door evalueren met huidige modellen zoals Herman schetst.

Sorry Herman,

Maar als Piet Paulusma niet eens in staat is om foutloos het weer 3 dagen vooruit te voorspellen dan stel ik meer vertrouwen in het opgooien van een muntje, rollen van dobbelstenen of lezen van horoscoop. Enige zorg die ik heb is dat ik door verhoging van pensioenleeftijd me in 2038 nogmaals bezig mag houden met het 'milleniumprobleem' door al het achterstallig onderhoud.

De titel van het artikel spreekt me erg aan " Alles met alles verbonden"!

Maar ik zou in plaats van 2035 een voorzichtiger tijdstip kiezen, bijvoorbeeld de komende 10 jaar, in verband met snelheid van de ICT ontwikkelingen en technologieën.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-31T13:19:00.000Z Herman Rensink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.