Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoeveel certificaten kan een organisatie aan?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Kees Kranenburg
Offering manager, Atos. Expert van Computable voor de topics Development en Beheer.

ISO9001, ISO 14001, ISO 20000, ISO27001, CMMi Development, CMMi Services, …. Wanneer je als ict-dienstverlener tegenwoordig zaken wil doen met profit en non-profit organisaties moet je nog al wat certificaten kunnen overleggen om je te kwalificeren. In toenemende mate worden certificaten, of eigenlijk het ontbreken daarvan, gezien als een knock-out criterium bij (openbare) aanbestedingen.

Het achterliggende idee is simpel: kaf van koren scheiden en zaken doen met gecertificeerde organisaties. Vanuit de uitbesteder geredeneerd: logisch.

Maar, is het hebben van een certificaat voor X of Y garantie voor succes? Nee, niet vanzelfsprekend. Iedereen weet dat het succes voor het leveren van ict-diensten afhankelijk is van veel factoren. De volwassenheid van de opdrachtnemer, maar zeker ook de volwassenheid van de opdrachtgever, spelen hier een belangrijke rol. Maar andersom is waarschijnlijker: het niet hebben van een certificaat, laat opportunisten, cowboys en charlatans toe. Het eisen van een certificaat is een garantie voor de opdrachtgever dat zij met een professionele partij heeft te maken. Maar dat betekent niet dat een niet-gecertificeerde organisatie niet professioneel kan zijn.

Het voldoen aan alle ISO en CMMi eisen is geen sinecure. De kosten voor een kwaliteit management systeem zijn aanzienlijk. Het systeem moet worden onderhouden, aangepast aan hedendaagse eisen en trends, en het systeem moet vooral worden geïmplementeerd. Certificering volgens ISO X of CMMi Y betekent aantoonbaar kunnen laten zien dat je aan de eisen voldoet. Dus naast een kwaliteit-managementsysteem, dient de organisatie ook bewijslast te overleggen over de implementatie ervan aan de auditor van de certificerende organisatie. Het is duidelijk dat de investeringen die hiermee gepaard gaan makkelijker te dragen zijn door grote dienstverleners dan door de kleinere.

Een andere uitdaging is om het kwaliteit management systeem zodanig te ontwerpen dat het de meest gangbare certificaten afdekt. Het kwaliteit management systeem omvat alle processen, templates en checklists, rollen en verantwoordelijkheden voor de beoogde dienstverlening. Het is zo opgezet dat de organisatieonderdelen die werken conform deze standaarden 'automatisch' voldoen aan de eisen van onder andere ISO 9001, ISO/IEC 20000, ISTQB, ISBSG, ITIL v3 en CMMi. In geval van dienstverlening over organisatie- en landsgrenzen heen, wordt de certificering, en daarmee dus ook de bewijslast, per contract, end-to-end getoetst, dus over de grenzen van landen en organisatieonderdelen.

Anekdote: Enkele jaren geleden eiste een opdrachtgever middels openbare aanbesteding dat de opdrachtnemer moest voldoen aan CMMi level 3 voor softwareontwikkeling en dit middels een certificaat moest aantonen. Deze eis zou, zo redeneerde de opdrachtgever, het kaf van het koren scheiden. Maar toen bleek dat in Nederland slechts één partij aantoonbaar aan deze eis kon voldoen, werd de eis snel bijgesteld. Een voorbeeld van hoe een homogene markt kan veranderen in een monopolistische markt. Toch jammer … 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zat me net te bedenken.
Wat als diverse certificeringen tegenstrijdig zijn mbt hun voorwaarden?

Wat is professioneel?

Als hier conformiteit bedoeld wordt dan is het net zo nietszeggend als een certificaat, zeg maar het theorie examen dat regeltjes toetst maar weinig zegt over rijvaardigheid en verkeersinzicht.

Een zeer zinnig artikel. Als voorbeeld kan ik mijn ervaringen wel naar voren brengen met de 'grotere' jongens en meiden in IT land. Vaak aardig overgecertificeerd maar wanneer het op de inhoud aankomt..... soms erg bedroevend.

In andere artikelen en white papers challenge ik steeds vaker de IT kwaliteit van vooral de jongere garde en wat men graag placht te noemen die Young Upcoming Talents. Die is steeds vaker bedroevend. De reden is dat men steeds vaker blijft hangen in een gekozen vakrichting en discipline en steeds minder ook en kennis heeft van aansluitende of opvolgende discilpines, en dat dan weer met alle gevolgen van dien.

Ik ken heel veel IT professionals, vaak al wat ouder, die zeer goed in hun vak zijn maar ook nog eens kunnen communiceren en ook nog eens oog hebben voor de E2E IT keten en de impact van hun eigen discipline daarin.

Als men zo zweemt met certificering, waarom gaat het dan toch zo vaak ernstig fout? Als je de percentages neemt.... 65% als gemiddelde....?
Ook van hen die 'zeer gecertificeerd' zijn.

Is een certificaat synoniem aan....?

Volgens mij niet per definitie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-25T13:48:00.000Z Kees Kranenburg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.