Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veel mythen en misvattingen rond SDN

Dit artikel delen:

Net als bij elke andere nieuwe technologie zijn er bij software defined networking (sdn) sceptici te vinden. Voordat je overweegt een sdn-oplossing te implementeren, is het van belang te weten wat de waarheid is. In deze blog behandel ik een aantal misvattingen die rond sdn zweven.

De eerste misvatting is dat sdn niet werkt in kleinere datacenters. Het wordt vaak alleen geschikt geacht voor gebruik in grote datacenters die verschillende cloud-diensten bieden. Hoewel grote providers uiteraard behoren tot de early adopters, is sdn voordelig voor elk type datacenter. Niet in de laatste plaats doordat deze aanpak het configureren en monitoren veel eenvoudiger maakt. Dat vermindert de druk op de it-afdeling. Bij kleine datacenters met kleine teams is dat alleen maar prettig.

Ook wordt er beweerd dat sdn het einde betekent van veel it-banen. De gedachte dat een sdn-omgeving minder handmatig werk vereist in vergelijking met een traditionele omgeving, is correct, maar dit betekent niet dat de rol van de netwerkbeheerder verdwijnt. Nu bedrijven zich langzaam in de richting van sdn-modellen bewegen, zal de vraag naar netwerkskills alleen maar toenemen. Dat zullen wel andere typen skills zijn dan nu. Het is verstandig om daar nu al op in te spelen in de trainings- en ontwikkelingsplannen.

Het is ook niet waar dat je sdn niet nodig hebt als je servers al gevirtualiseerd zijn. Sdn kan meer dan dat. Het gaat dan vooral om efficiënt beheer en groter inzicht in verkeer tussen servers.

Tot slot zou je om sdn te implementeren het hele datacenternetwerk moeten ombouwen. Ook dit is een misvatting. Er zijn verschillende manieren om te migreren naar sdn. Dat kan al door te kiezen voor Ssdndevices bij het vervangen van bestaande hardware.

Het netwerk van de toekomst

Het is overduidelijk dat sdn in potentie kan zorgen voor een revolutie in de datacenterwereld. Het biedt een nieuwe benadering voor netwerken, die zorgt voor kostenreducties, schaalbaarheid en toekomstgerichtheid.

De toekomst van sdn is echter wel sterk afhankelijk van het creëren en in stand houden van open industriestandaarden. Open standaarden zijn de enige manier om te garanderen dat netwerkproducten goed samenwerken, ongeacht de leverancier. Zo is een vendor lock-in te vermijden en is te voorzien in gewenst holistisch netwerkbeheer. Deze stap naar open standaarden is gelukkig al ingezet door toonaangevende organisaties, zoals OpenDayLight, OpenFlow en OpenStack.

Sdn heeft het potentieel om de beloftes van nieuwe, opkomende technologieën - zoals cloud, big data, het internet of things (IoT) en mobiliteit - in te lossen. Het is daarom nu de tijd om je bestaande infrastructuur goed te evalueren en te bekijken in hoeverre sdn daar op de langere termijn in past.

Rein de Jong, senior regional sales manager Brocade

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-03T14:30:00.000Z Rein de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.