Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De security-uitdagingen voor serviceproviders

Dit artikel delen:

Computable Expert

Gert Jan Wolfis
Field Systems Engineer, F5 Networks. Expert van Computable voor de topics Mobility en Beheer.

Barcelona is een geweldige stad, maar als er honderdduizend mensen op het Mobile World Congress afkomen, wordt het een interessante plek voor criminelen. Al die aandacht voor mobiele telefonie verandert de risico's voor gebruikers ervan. Je smartphone is een gewillig item. Maar de risico's van mobiliteit veranderen niet alleen voor de gebruikers. Serviceproviders staan ook voor nieuwe security-uitdagingen.

Mobile serviceproviders zijn bezorgd over het beschermen van hun netwerk tegen DDoS-aanvallen en indringers die de performance beïnvloeden of gevoelige data blootleggen. Vaak kijkt men hierbij naar de DNS-infrastructuur. Elke operator is wel het slachtoffer geworden van een Domain Name System (DNS)-aanval, of ze het willen toegeven of niet. De meeste serviceproviders hebben een bepaald beschermingsniveau geïmplementeerd tegen een DNS-aanval.

Serviceproviders moeten zich echter niet alleen zorgen maken over DNS. Veel mobiele operators rollen nu Voice over LTE (VoLTE) services uit, of hebben dat gedaan, om spraak over het datanetwerk te bieden. Hiervoor is een ip multimedia subsysteem (ims)-infrastructuur nodig om ips-signaling af te handelen, zodat de VoLTE-verbinding is op te zetten en te monitoren. Normaal gezien, voor VoLTE, is dit ims-netwerk gesloten en niet direct toegankelijk vanaf de gebruikersapparatuur. VoLTE verandert dit, helaas. Het vereist dat de smartphone sip-berichten aanmaakt om een telefoonoproep op te zetten. Deze berichten worden als geheel naar de IMS-infrastructuur verzonden. Dat betekent dat het een kwestie van tijd is voordat een hacker valse sip-berichten maakt die de ims-services bereiken om een DoS-aanval te initiëren, ongeautoriseerde services aan te sturen of zelfs toegang te krijgen tot abonneegegevens of netwerkconfiguraties.

Dit is dus een gedeelte van het netwerk dat mobile serviceproviders ernstig onder de loep moeten nemen. Ze moeten bepalen welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn, zoals een applicatiefirewall en/of DDoS-bescherming om deze cruciale component in de infrastructuur, dat nu opeens wordt blootgesteld, te beveiligen. Door het huidige gebruik van smartphones moeten niet alleen gebruikers de risico’s herwaarderen. Serviceproviders moeten dat ook. Alle netwerkaspecten dienen opnieuw te worden geïnspecteerd, omdat de modellen waaraan ze gewend waren fundamenteel zijn veranderd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant artikel - het eigen domein van de operator wordt nu ook bereikbaar voor gebruikers en voor hackers. In je derde alinea staat 'ips-signaling' - bedoel je sip-signaling ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-02T14:39:00.000Z Gert Jan Wolfis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.