Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Android/iOS-apps op Windows meesterzet?

Computable Expert

Danny Burlage
CTO, Wortell. Expert van Computable voor de topics Management, Datamanagement en Cloud Computing.

Tijdens de jaarlijkse Windows Build conference eind april, heeft Microsoft aangekondigd apps ontwikkelt voor Android en iOS te ondersteunen op het Windows platform. Is support voor Android en iOS apps op Windows de ondergang van Microsoft in deze markt of juist een meesterzet?

Door Android en iOS apps toe te laten op het Windows platform, hoopt Microsoft het gat dat ontstaan is tussen het aantal beschikbare Windows-apps versus de beschikbaarheid van apps voor Android en Apple apparaten te verkleinen. Het slechts beperkt beschikbaar zijn van apps voor Windows, wordt door velen genoemd als belangrijke oorzaak dat Microsoft er niet in slaagt een substantieel marktaandeel te verkrijgen op de smartphone en tabletmarkt.

Miljard

Wereldwijd zijn er ongeveer een miljard Windows-apparaten in omloop. Dit zijn niet alleen smartphones, maar ook tablets, laptops en desktopcomputers. Over de afgelopen jaren zijn verreweg de meeste applicaties ontwikkeld voor Windows. Dit zijn niet zozeer apps zoals je die kent op je mobiele telefoon, maar ook volwaardige programma’s zoals Adobe Acrobat en Microsoft Office. Deze applicaties functioneren echter niet op een smartphone of tablet. Daarvoor moesten tot de introductie van universal apps voor Windows 10, hele nieuwe apps ontwikkeld worden.

Inmiddels is Microsoft links en rechts ingehaald door Android en Apple op het gebied van tablets en smartphones. De apparaten die voor Android en door Apple geïntroduceerd zijn, waren zeker in eerste instantie beter dan de Windows-apparaten. Microsoft heeft hiermee eigenlijk enigszins de boot gemist. De nieuwe Lumia telefoons slaan echter aan. Ook worden Windows-tablets zoals de Surface steeds beter verkocht. Het marktaandeel is echter zeker in de consumentenmarkt te verwaarlozen ten opzichte van Apple en Android.

Ondanks dat Microsoft met Windows een grote speler is in laptop-land, is het slechts een kleine speler in smartphone en tabletland. Veel ontwikkelaars van grote apps kiezen er dan ook voor om deze helemaal niet, of met een enorme vertraging, uit te brengen voor Windows smartphones en tablets.

Markt voor ontwikkelaars

Door het nu mogelijk te maken om zonder al te veel moeite voor ontwikkelaars van iOS en Andriod apps, deze zelfde apps ook op het Windows platform beschikbaar te stellen, opent Microsoft een hele nieuwe markt voor deze developers. Deze ontwikkelaars kunnen nu hun apps in één keer ook voor niet alleen de Microsoft tablets en smartphones, maar ook voor Microsoft Windows laptops en desktops uitbrengen. Daarmee wordt het bereik opeens een miljard nieuwe gebruikers.

Dat iOS en Android apps nu kunnen functioneren op Windows 10 apparaten, komt doordat Microsoft een strategie gekozen heeft waarbij Android- en iOS-code zonder modificaties gebruikt kan worden om Windows-apps mee te maken. Daarmee hoeven ontwikkelaars behoudens het hercompileren, dus niets extra te doen om de apps voor Windows te lanceren. Eerdere speculaties gaven aan dat Microsoft de Android App Store beschikbaar zou stellen op het Windows platform. Daarmee zou het een belangrijke mate van controle op de beschikbare apps en de mogelijke functionaliteiten van die apps uit handen geven aan aartsvijand Google.

De nu gekozen strategie zorgt ervoor dat Microsoft de touwtjes in handen kan blijven houden. Dat bestaande apps gemakkelijk omgezet, maar eventueel ook uitgebreid kunnen worden met Microsoft Windows specifieke functies.

Mijn verwachting is dat deze introductie ervoor zal zorgen dat het aantal beschikbare apps voor Windows een enorme vlucht gaat nemen. Dat een belangrijk argument om bij de aanschaf van een nieuwe tablet of smartphone niet meer te kiezen voor Windows omdat er te weinig apps voor beschikbaar zijn, weg zal vallen en dat daardoor het marktaandeel van Windows enorm zal stijgen. Satya Nadella komt in ieder geval zijn in korte tijd opgebouwde reputatie als ceo van Microsoft die niet alleen het Microsoft, maar ook andere platformen omarmt meer dan na.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een meesterzet? Vooral gezond marktdenken, maar het lijkt ook in het belang van de consument om zowel Apps (en programma's) als Internet of Things (smartwatches etc.)platform-onafhankelijker beschikbaar te maken. Uiteraard heeft Microsoft hier op dit moment een overduidelijk belang bij.

Ik zou het wel fijn vinden als ik meer apps op mijn Nokia Lumia kan draaien! Ik word regelmatig teleurgesteld als ik een app wil downloaden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-30T09:24:00.000Z Danny Burlage
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.