Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Werken met OpenStack is niet zo simpel

Cloud computing heeft de afgelopen jaren de datacenterwereld sterk veranderd. De business heeft het vooral voordelen gebracht, maar aan de achterkant is het voor de it-afdeling vooral complexer geworden. Met dezelfde hoeveelheid mensen en geld moeten er meer diensten en applicaties worden ondersteund. Systeembeheerders onderzoeken daarom de mogelijkheden voor automatisering, en dan vooral Openstack. Maar ook dit is nog niet zo eenvoudig.

Cloud computing is als muziek in de oren voor de business-afdelingen van veel organisaties. Zij kunnen veel gemakkelijker nieuwe diensten betrekken of capaciteit opschalen. Innovatiecycli zijn nog nooit zo kort geweest. Dat komt voor een belangrijk deel door de cloud, online zetten is voldoende om een dienst uit te rollen. Voor de it-afdeling is het wel een uitdaging om dit tempo bij te houden. Met name in het datacenter is er sprake van druk. In de meeste gevallen is er sprake van een multicloud situatie waarbij de corediensten geleverd worden vanuit een eigen private cloud en allerlei randdiensten betrokken worden uit de public cloud. Van iedere nieuwe applicatie moet zorgvuldig worden afgewogen hoe een en ander aan de business geleverd kan worden.

Belangstelling

Om dit in goede banen te leiden, onderzoeken datacenters de mogelijkheden van automatisering. Openstack krijgt daarbij in het bijzonder veel belangstelling. Openstack is software waarmee bedrijven private clouds kunnen bouwen. Die clouds zijn verregaand geautomatiseerd, beheerders zijn daardoor veel minder tijd kwijt met het beheer van het datacenter. Openstack is bovendien opensource, waardoor iedereen aanpassingen aan code kan maken.

Voorbeelden van organisaties die met Openstack zijn gaan werken, zijn er genoeg. De universiteit van Alabama wil bijvoorbeeld zijn complete high performance computing-omgeving in Openstack hangen. Specialist John-Paul Robinson sprak er tijdens de Openstack summit in een keynote over. 'Met name de containertechnologie van Openstack is ideaal', stelt hij. 'Requirements van applicaties kunnen gespiegeld worden, waardoor we veel sneller een cloud snel op kunnen bouwen en opschalen.'

Ingewikkeld

Openstack heeft echter ook een belangrijk nadeel: het is een relatief ingewikkeld product. Mensen die met Openstack werken zijn echt specialisten. Er zijn relatief weinig tools beschikbaar waarmee je één en ander kan beheren. Bovendien wordt het Openstack-project zelf ook almaar veelzijdiger, omdat steeds meer ontwikkelaars zich met Openstack bezighouden. Dat is op zichzelf goed, maar maakt ook dat het voor een nieuweling lastig is om je te oriënteren.

Red Hat liet recent ook de uptake van Openstack onderzoeken. Zij stelden dat driekwart van de enterprise it-organisaties Openstack voor hun cloud-initiatieven willen gebruiken, maar dat slechts 16 procent dit ook daadwerkelijk doet. Reden: het is gewoon een ingewikkeld product.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In de categorie water is nat.
Enterprise software is in zijn algemeenheid niet simpel.
Of wilt u misschien insinueren dat er alternatieven zijn die wél simpel zijn?

Openstack is inderdaad niet simpel. Er bestaat ook geen standaard installatie van OpenStack. Overigens staat er dat OpenStack gebruikt wordt om private clouds te realiseren. Dat is niet per se waar er zijn meerdere partijen die OpenStack juist aanbieden: CloudVPS biedt als eerste Europese partij een volledig publieke OpenStack cloud.

Openstack is heeft natuurlijk het voordeel dat je er inderdaad cloud computing (voornamelijk IaaS, maar steeds meer PaaS) mee kunt realiseren en dat het open source is. In theorie heb je dan ook een veel kleinere Lock-in met je cloud provider dan als je bijvoorbeeld voor Amazon AWS zou kiezen. Meerdere leveranciers bieden OpenStack aan, helaas is dit voornamelijk een leeg argument wat niet echt aansluit op de praktijk.

Daarnaast is Openstack heel erg onderhevig aan onderlingen verschillen in visie. Ik ben bang dat Openstack toch in de niche blijft hangen en zijn beloften niet waar kan maken.

Gaat het nou om hosten van OpenStack of het gebruik ervan ?
Requirements spiegelen ?
Alternatieven zijn wel simpel en worden niet verder ontwikkeld ?
Beheerders zijn minder tijd kwijt alleen ze snappen er geen bal van ?
Ze kunnen aanpassingen aan de code maken, maar ze begrijpen niet eens hoe het functioneel werkt ?

@Henri: Er bestaat volgens mij al wel een standaard installatie of deployment van (private) cloud omgevingen die gebruikmaken van OpenStack. Deze mogelijkheid heb je namelijk als keuze bij de bestelling van je preconfigured cloud (VCE) block. De Openstack invulling hierbij, geleverd in dit door VCE preconfigured / preinstalled vBlock, met daarbij de input van Cicso en EMC, is niet geheel vrijblijvend en is wel degelijk goed ondersteunt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-10T14:00:00.000Z Matthijs van Leeuwen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.