Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sam-providers leveren betrouwbare data

Dit artikel delen:

Computable Expert

Mark van Wolferen
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Datamanagement en Beheer.

Steeds meer bedrijven zien de waarde van software asset management (sam) en de sam-dienstverleningssector groeit dan ook hard. Een recent bewijs van de volwassenheid van het veld is de ‘Market guide for software asset managed service providers’ die Gartner heeft gepubliceerd. Dit rapport laat feilloos zien waarom de vraag naar sam-dienstverleners alleen maar groter gaat worden. De belangrijkste reden: betrouwbare data.

Gartner omschrijft in het rapport hoe het softwarelandschap is veranderd en steeds complexer wordt. Enerzijds hebben bedrijven te maken met een toenemende complexiteit van een groeiend aantal contracten, veranderende gebruiksrechten en veel groter aanbod van software-aanbieders dan voorheen. Anderzijds moeten bedrijven verschillende omgevingen - fysiek, mobiel, virtueel en in de cloud - naast elkaar zien te onderhouden.

Elk platform vraagt echter om een andere aanpak: voor het het beheren van cloud-contracten zijn andere kennis en systemen nodig dan voor on-premise licenties. Ondertussen stijgen de uitgaven aan cloud-software met gemiddeld 20 procent per jaar en is het beheer ervan pure noodzaak, omdat de risico’s ook mee groeien.

Sam managed service providers

"Veel voorkomende redenen om een sam managed service provider in te schakelen zijn compliance."

Door het veranderende softwarelandschap zijn organisaties bang het overzicht kwijt te raken. Steeds meer bedrijven zijn volgens Gartner daarom overtuigd van de voordelen van software asset management. De complexiteit, de hoeveelheid aan data en de grote verscheidenheid aan specialistische taken maken het echter lastig voor bedrijven om sam intern goed in te richten. Sam-dienstverleners, met specialistische kennis op het gebied van licentie- en gebruiksvoorwaarden van software, worden daarom steeds vaker ingeschakeld. De it-analist verwacht dat de inzet van sam managed services providers in 2021 met 40 procent zal zijn toegenomen.

Veel voorkomende redenen om een sam managed service provider in te schakelen zijn compliance, het voorkomen van onnodige kosten of ondersteuning bij de aankoop en implementatie van een sam-tool. De belangrijkste toegevoegde waarde van sam-dienstverleners zit hem volgens Gartner echter vooral in de betrouwbare data die het oplevert. Betrouwbare gegevens vormen de basis van elke andere sam-activiteit, van het bepalen van de licentiepositie tot het optimaliseren van softwaregebruik. We kunnen daarbij onderscheid maken tussen volledigheid en nauwkeurigheid van data.

Volledigheid - zeker weten dat u van alle systemen de juiste data hebt - is altijd de eerste stap. Weet u namelijk niet precies aan welk softwareproduct men teveel uitgeeft, dan kunt u deze kosten ook onmogelijk omlaag brengen. Nauwkeurigheid gaat om het uitvoeren van de juiste analyse op deze data. U heeft betrouwbare gegevens, maar haalt u er ook relevante informatie uit? Dat speelt bijvoorbeeld een grote rol bij enterprisesoftware, waar vaak met 'custom' voorwaarden per klant wordt gewerkt.

Meer waarde

Het is precies door deze data dat Gartner het belang van sam en sam-dienstverleners de komende jaren alleen maar ziet toenemen. In de meest ideale situatie biedt sam namelijk niet alleen informatie voor compliance en kostenbesparingen, maar ontstaat er een rijke bron van intelligentie die organisaties ook op allerlei andere manieren helpt en nieuwe mogelijkheden met zich mee brengt. Het is niet ondenkbaar dat de sam-dienstverlener straks ook een rol speelt bij privacy- en securityvraagstukken en een cruciaal onderdeel wordt van het algehele risicomanagement binnen een organisatie. Technologische ontwikkelingen, de daaraan gekoppelde toenemende complexiteit en nieuwe regelgeving zoals de GDPR zullen de toegevoegde waarde van sam-dienstverleners alleen maar doen vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-16T10:54:00.000Z Mark van Wolferen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.