Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

BI-applicaties op moderne smartphone

Dit artikel delen:

Computable Expert

drs. Arend Ruizendaal MSc
Consultant/adviseur. Expert van Computable voor het topic Business Analytics.

Kan een smartphone of een pad een mobiele BI-client zijn? Dit is zeer goed mogelijk, echter de BI-applicaties moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en mogelijk kan de ontwikkeling van deze BI-applicaties ook meer centraal aangepakt worden. De moderne smartphones en hun bijbehorende marktplaatsen wijzen ons de weg.

Een paar weken geleden kreeg ik mijn eerste echte smartphone. De voorganger was ook al een smartphone maar nu besef ik me dat alleen de laatste die claim pas echt kan waarmaken. De nieuwe smartphone werd geleverd met een indrukwekkend hoeveelheid functionaliteit, veelal in de vorm van apps. Ondanks mijn stellig weten dat de meegeleverde functionaliteit elk van mijn behoeften kon dekken gedurende dit telefoonleven, ontdekte ik toch snel de market app en begon te downloaden.

Nu heb ik een smartphone die alle denkbare operationele wensen kan ondersteunen en alle openbare vragen kan beantwoorden; het bevat mijn contacten, het kan bellen, sms'en en e-mailen naar die contacten, ik kan gebeld worden en e-mails ontvangen, het bevat een internetbrowser en links naar naar mijn meestbezochte webpagina's, het bevat online kranten, teletekst en Wikipedia, het bevat mijn agenda en mijn taken, een rekenmachine, FM-radio, mp3-speler, YouTube-viewer, het kan navigeren, het heeft een fotocamera, de actuele buien boven Nederland, de files en flitsers in Nederland en het openbaar vervoer van Nederland, geografische kaarten van de hele wereld, een licht/donker kaart van die hele wereld, hulpmiddeltjes om te kunnen Gtalken en te MSN'en en een app om bij de grootgrutter efficiënt mijn boodschappen te doen, etc., etc., etc. Dit alles gevisualiseerd met één van de beste kleurenschermen die ik ooit heb mogen zien. En als ik in de toekomst mijn Zwitserse zakmes nog dikker wilt maken dan is er nog altijd die handige market app.

Redenen BI-functionaliteit

Later vroeg ik mij af of een dergelijke smartphone, of een nieuwere pad, een geschikte BI-client zouden kunnen zijn. Door visueel en functioneel eenvoudige apps is het immers zeer snel mogelijk gebleken tegen geringe kosten een flink stuk van mijn dagelijkse informatiewensen in te vullen. Waarom zou je BI-functionaliteit op een mobiel apparaat willen hebben? Functioneren de ‘oude' desktops of laptops niet meer? Jazeker wel, maar een paar redenen kunnen zijn;

- Mobile BI kan een soort van wandelgangen-, parkeergarage- of bedrijfsrestaurantversie van BI vormen. Maar dit ook overdag en in de nacht. BI anytime, anyplace, anywhere zogezegd.

- In het verlengde daarvan ligt realtime BI. Het is weinig zinvol om realtime informatievoorziening op te tuigen, met bijbehorende alerting of warninglevels, als deze informatie uitsluitend op kantoor op het scherm te krijgen is.

- Juist omdat een smartphone of een pad een variabele geografische locatie heeft, zijn varianten van BI denkbaar waar de geografische locatie een factor van belang is. Een variant hierop is een vorm van BI waarin de locatie van jouw mobiele client ten opzichte van andere mobiele clients belangrijk is.

- Vanwege een geringere schermomvang kan mobile BI het beste gebruik maken van visueel eenvoudige apps, van apps waarvan de visualisaties informatief zijn op een kleiner scherm of van apps die verschillende niveaus van detail door touchscreen-instructies kunnen tonen. Voorbeelden van visueel eenvoudiger maar zeer nuttige BI-applicaties zijn balanced scorecard of dashboards.

- Een BI-app moet eenvoudig en klein zijn. Zo'n app implementeert een enkele functie zeer goed. Andere functies worden door andere apps geïmplementeerd. Het hoeft niet zeker te zijn, maar het is niet onwaarschijnlijk dat de eenvoudige apps ook sneller te ontwikkelen zijn. Met dergelijk eenvoudige apps kan men mogelijk sneller inspelen op veranderende BI-behoeften,

- BI en reporting worden in de praktijk vaak onterecht verward. Naast andere verschillen heeft reporting vaak een wat groter scherm nodig voor het noodzakelijke overzicht op grotere stukken data, de mogelijkheid af te drukken naar een netwerkprinter of de mogelijkheid te exporteren naar een spreadsheet-programma. Kortom, het heeft een desktop nodig. Echte BI-toepassingen daarentegen zouden vaker met een veel kleiner scherm toe kunnen. Dit zou een echte BI-toepassing vaker geschikt maken voor mobile BI.

- Het op dit moment gehanteerde ontwikkelmodel van de apps is interessant. Externe ontwikkelaars ontwikkelen apps zonder gebruikers naar specificaties te vragen. Meerdere ontwikkelaars zijn in onderlinge competitie om de beste app voor de gebruiker te maken, af te lezen aan de score die elke app krijg van de gebruiker. De gebruiker kiest de app die het beste voldoet aan zijn wensen zonder het hem of haar ooit in een informatieanalysefase gevraagd te hebben.

Advanced analytics

Gezien de relatief geringere omvang van rekenkracht, geheugen en schermgrootte moet mobile BI geen omvangrijke, complexe en grafisch ingewikkelde functionaliteit omvatten. Bijvoorbeeld geen data overview functie implementeren, dus geen grootschalige reporting. Om dezelfde redenen is advanced analytics ook niet geschikt. Bij advanced analytics denken we aan zaken als datamining, forecasting, simulatie of predictive modeling. Wellicht ten overvloede, maar het moet duidelijk zijn dat het datawarehouse of de centrale gegevensbronnen van de apps nog steeds een centrale plek op een bedrijfsdataserver moeten krijgen.

De centrale plaats van de onderliggende onderling consistente data kan garanderen dat elke app consistent rapporteert ten opzichte van andere apps. Echter, (persoonlijke) datamarts moeten decentraal op de mobiele clients geladen worden. Dit verhoogt de snelheid van de apps, het vermindert de afhankelijkheid van de kwaliteit van de dekking van het telecommunicatiesignaal, maar er moet wel zo mogelijk een voortdurende verversing plaatsvinden van deze (persoonlijke) datamarts wanneer actualiteit van de informatie noodzakelijk is.

Bedrijfsmarktplaatsen

Voor de bedrijven die gebruik willen maken van mobile BI moeten de apps beschikbaar komen in een marktplaats waar ze vrijelijk of tegen vergoeding te downloaden zijn, net als de marktplaatsen die nu door bijvoorbeeld Apple of Android opgericht zijn. Dit is ook de plaats waar abonnementen op de (persoonlijke) datamarts ingesteld kunnen worden. De bedrijfsmarktplaatsen zijn echter bedrijfsspecifieke contact- en handelsplaatsen. In de echte wereld is het veelal de ontwikkelaar die de app maakt en gratis of tegen een geringe vergoeding beschikbaar stelt, in een door de technologie gedreven proces.

Nu zouden de verschillende ontwikkelafdelingen of projectgroepen van een bedrijf de vulling van de bedrijfsmarktplaats ter hand moeten nemen onder de centrale regie van bijvoorbeeld het BICC. Het technologisch gedreven karakter zal veel minder sterk zijn, maar het is een aardig hersenspinsel dat een deel van de generieke of meest eenvoudige BI-behoeften centraal gedefinieerd wordt door bijvoorbeeld het BICC, eventueel door gebruikerwensen te inventariseren. Ter tegemoetkoming van de gemaakte kosten betaalt de business het prijskaartje van de app die het beste aan hun behoeften voldoet.

Besturingssystemen

Er zijn nog wel een paar uitdagingen. Mobile BI moet rekening houden met het probleem van soms ontbrekende of soms slechte dekking van het telecommunicatiesignaal waardoor de (persoonlijke) datamarts niet meer ververst kunnen worden, waardoor de BI-informatie verouderd dreigt. Een tweede uitdaging is het bestaan van meerdere mobiele besturingssystemen. We kunnen bijvoorbeeld hier noemen de iPhone-, BlackBerry-, Android-, Symbian- of Microsoft-besturingssystemen, zonder volledig te zijn. Door het ontbreken van een marktstandaard is het ontwikkelen van een app dus complexer. Een derde uitdaging is gekoppeld aan elke mobiele toepassing. Speciale aandacht moet gegeven worden aan de beveiliging. Een smartphone of een pad die in verkeerde handen valt moet niet zondermeer in staat zijn de informatieve BI-apps op te starten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-17T13:11:00.000Z Arend Ruizendaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.