Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Bring your own device' heeft de toekomst

Computable Expert

ing. Tanja Ubert RI
Hoogleraar/docent hoger onderwijs. Expert van Computable voor het topic Business Analytics.

Veel meer Nederlandse medewerkers gebruiken privé-apparaten vaker zakelijk dan hun werkgevers verwachten. Is de it-infrastructuur voldoende voorbereid op deze invasie van eigen mobiele apparaten? Wordt BYOD (Bring Your Own Device) de standaard? Het merendeel van de managers loopt niet meer met een laptop ,maar met een notepad rond. Na de blackberry zien we ook een opmars van andere smartphones. Is BI er klaar voor?

Een veelgehoorde stelling luidt: Het gebruik van privé-apparaten komt de efficiëntie ten goede. De verhouding tussen werknemers en werkgevers in het middelbaar- en hoger opgeleide segment is al jaren aan het veranderen. Vele managers hebben moeten leren dat ze zich niet meer als hiërarchisch leider, maar als faciliterend leider moesten opstellen. Tegelijkertijd heeft de technologische ontwikkeling er voor gezorgd dat ingewikkelde it-apparaten voor iedereen bereikbaar zijn geworden.

Toch hebben veel bedrijven nog een directieve insteek rond het gebruik van it, de werkgever schrijft voor, de werknemer moet volgen. Menig werknemer heeft thuis betere apparaten dan op het werk, wat leidt tot onvrede over de door het bedrijf gefaciliteerde zaken. Daarnaast speelt natuurlijk het beveiligingsaspect. Is het mogelijk om goed te beveiligen als er niet meer met afgesloten, door het bedrijf gefaciliteerde, it-apparaten gewerkt wordt.

Met de komst van ‘virtual machines’ is er al veel veranderd. Hiermee kan het ‘bedrijfs-it-apparaat’ gesimuleerd worden en toch een divers spectrum aan apparaten gebruikt worden, met behoud van beveiliging. Was het in het begin nog een ingewikkeld proces, tegenwoordig leren studenten op school al hoe ze ‘virtueel’ op school kunnen werken met de eigen laptop.

Daarnaast is er natuurlijk de invasie van smartphones en notepads. De nieuwe generatie werknemers is gewend om altijd online te zijn en de beschikking te hebben over zijn/ haar documenten en materialen. Groot is dan ook de teleurstelling als de werkgever dit verbiedt.

Een ander aspect is de snelheid waarmee nieuwe it-apparaten op de markt komen. Een beetje bedrijf heeft een jaar of twee nodig om nieuwe apparaten bedrijfsbreed uit te rollen. Met de huidige ontwikkelingen is dit te laat.

Het inrichten van een it-infrastructuur die berekent is op het gebruiken van eigen apparaten kan veel opleveren. Natuurlijk goede afspraken (comptabiliteit bijvoorbeeld, leesbaar in Word versie xxx) zijn en blijven nodig.

Een voorbeeld hoe BOYD zou kunnen werken:
Een werknemer krijgt een Persoonlijke Standaard Uitrusting (PSA)-budget, met daaraan eisen wat er dan gekocht moet zijn (laptop, mobieltje, legale software et cetera). Hiermee kan een werknemer, de voor hem/ haar passende zaken aanschaffen. Eventueel kan het bedrijf voor de enkele digibeet die nog rond loopt een standaardset aanbieden via een leverancier. Het bedrijf zorgt voor de benodigde simkaart, netwerktoegang, WiFi, et cetera.

Natuurlijk is er dan wel extra opleiding nodig van de service verlenende afdelingen als de servicedesk, zodat ze een variëteit aan apparaten kunnen ondersteunen. Natuurlijk kan de werkgever hieraan wel grenzen stellen. Voor exotische keuzes wordt de werknemer verzocht het PSA budget te gebruiken voor afspraken met de leverancier.

Uiteindelijk bespaart de werkgever heel veel zorg aan het leveren, onderhouden en vervangen van apparatuur. De werkvreugde van medewerkers wordt vergroot omdat ze werken met it-apparaten en toepassingen die goed bij hen passen. Innovatie wordt gestimuleerd omdat veranderingen in technologie sneller gesignaleerd worden en sneller impact hebben op het bedrijf en de bedrijfsvoering. Het bedrijf geeft de managementinformatie ter beschikking via een eigen app, waardoor de medewerker overal over de laatste gegevens kan beschikken.

We zien in business intelligence (bi) al heel veel ontwikkelingen richting een divers spectrum aan apparaten. Het merendeel van de managers loopt niet meer met een laptop maar met een notepad rond. Na de blackberry zien we ook een opmars van andere smartphones. De verwachting is dat bi, naast bellen en mailen, een van de applicaties wordt die juist op deze apparaten gebruikt gaan worden. Dit zou de toekomst van bi nog rooskleuriger maken. Ik zie de ontwikkelingen met spanning tegemoet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het gaat hier niet alleen om hardware maar ook om zaken als klantinformatie. Zakelijke sociale netwerken zoals LinkedIn zijn persoonsgebonden. Bring Your Own Customers zou ook wel eens een belangrijke nieuwe trend kunnen worden.

Ook kan ik mij voorstellen dat gebruikers met eigen software willen werken. Zo zijn er heel veel Personal Information Managers beschikbaar op de iPhone, die integreren met Outlook.

Er gaan twee dingen mis in dit stuk. Ten eerste de misvatting wat kwaliteit is. Een bedrijfscomputer is gebouwd om intensief de hele dag iedere dag te werken. Een privé pc is opgebouwd uit totaal andere componenten, voorzien van een andere versie besturingssysteem en software is vaak zonder licentie.

Tweede probleem: Notepad.... seriously... Als je dat woord gebruikt moet je heel erg snel gaan schamen. Er is een fantastische nieuwe site op iets dat ze het internet noemen. Kijk eens:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Notepad

En er is ook een pagina over hoe het wel heet:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tablet-pc

Maar dan zonder PC, want anders beperk je je tot Windows gebaseerde apparatuur.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-13T13:39:00.000Z Tanja Ubert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.