Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Big data één van de vier 'new waves' voor CIO

Hij bracht een bliksembezoek aan ons land: Thornton May, Futurist, Executive Director and Dean van de IT Leadership Academy. Voorafgaand aan CIO Day verzorgde hij een aantal workshops. Het belangrijkste dat hij de cio's voorhoudt is het feit dat ze moesten gaan kiezen. CIO's zitten op een curve, maar zijn in hun werk steeds meer terechtgekomen in een situatie van onderhoud. Overstappen naar een nieuwe curve is essentieel.

De keuze is nu: de huidige curve volgen tot in de vergetelheid, of overspringen op de volgende curve, de volgende golf. 'Stop met het zijn van de loodgieter, de monteur, de projectleider of de digitale babysitter.'

May onderscheidt vier 'curves', vier grote nieuwe golven in de it: big data, social media, mobiliteit en cloud. Zijn advies is te beginnen met big data. Dit zal - alleen in combinatie met predictive analytics - snel het benodigde concurrentievoordeel leveren. 'De combinatie van big data en predicte analytics is een 'game changer'.'

Er wordt in dit topic al regelmatig gesproken over de mogelijkheden van big data, en over de noodzaak dat it en business samen tot een aanpak komen. Ook wordt het belang van snelheid benadrukt. Big data vraagt feitelijk ook om high-performance analytics: big data-inzichten in minuten in plaats van uren. Pas dan wordt de waarde van big data pas echt ontsloten. What-if modellen moeten doorgerekend kunnen worden in minuten in plaats van uren of dagen. Dat vraagt om meer dan samenwerkingin  it en business. Dat vraagt om heel krachtige en voor de analytics van big data toegeruste systemen. En daarmee is nog steeds een sleutelrol weggelegd voor it.

Of om in de woorden van May te blijven: 'Effectief omgaan met big data is de eerste grote stap. Dit kan enorme concurrentievoordelen opleveren. De cio kan daarin de leiding nemen. Hij moet zich opwerpen als eigenaar van de data en aan tafel komen bij het topmanagement. Een gesprekspartner zijn op het niveau van de business.' Het woord is dus aan de cio.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-25T15:06:00.000Z Edwin Peters


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.