Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Juiste kennis

Tekort of geen tekort? That’s the question. Het researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt denkt dat het tekort aan ict’ers overdreven is. Oké, nu is er wel wat vraag naar hooggeschoold personeel, maar voor 2010 komen er genoeg hoogopgeleiden van de scholen af. ICT~Office stelt, opnieuw, vast dat er in 2010 een tekort is van 10.000 mensen. Sterker nog, dit tekort zal zich eerder dan 2010 voordoen.

Afgelopen week liep ik op de carrièrebeurs. Links en rechts van me stands met mensen die me nieuwsgierig aankeken. De vraag ‘bent u op zoek naar een baan?’ heb ik wel tien keer gehoord en ook waren er veel teleurgestelde gezichten toen ze het pasje met ‘pers’ zagen.

Na ieder bericht dat wij over tekort aan mensen schrijven, krijgen we zeker een paar reacties van mensen die al lange tijd op de bank zitten en geen baan kunnen vinden. Zij merken nog altijd niets van het tekort. Is het dan ook onzin? Staan bedrijven gewoon op een beurs om hun gezicht te laten zien? Of is er daadwerkelijk een grote vraag naar ict’ers?

De markt is anders dan vijf jaar geleden. Outsourcing en kwaliteitsverbetering zorgen voor een andere vraag. Er is geen vraag naar ict’ers. Nee, er is een vraag naar goede ict’ers. Bedrijven leggen de lat hoog. Niet iedere eerste de beste komt aan de slag. Je moet als werknemer echt wel wat te bieden hebben. Er is wel vraag, maar er worden ook eisen gesteld.

Zou het lager leggen van de lat dan het tekort oplossen? Nee, want er is ook veel veranderd. Ict is niet meer die ene computer. Ict is nu noodzakelijk. Bedrijven moeten er niet aan denken dat hun e-mail wegvalt, dat het internet het niet meer doet of dat het crm-systeem een dag niet werkt. Het is bijna een nutsvoorziening.

Geen tekort? Er komen inderdaad mensen van school met relevante kennis. Selecteren van de mensen op de juiste en goede kennis is echter wel noodzakelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-16T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.