Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Crisis: startpunt voor een nieuw perspectief

Elke dag worden we geconfronteerd met negatieve berichtgeving over de zware economische tijden en de gevolgen daarvan op de arbeidsmarkt. Als ik de cijfers van de officiële instanties mag geloven hebben wij het dieptepunt hierin nog niet bereikt. Door reorganisaties vallen er ontslagen en voor deze groep mensen breken andere tijden aan. Voor de achterblijvers trouwens ook. De nieuwe werkelijkheid is voor iedereen anders. Er zijn natuurlijk heel veel negatieve gevolgen op iemands persoonlijke leven als je wordt ontslagen.

Probeer het eens van de andere kant te bekijken. Hoe tevreden was je nu eigenlijk echt in je baan als je heel eerlijk naar jezelf bent? Had je niet veel liever iets anders willen doen? Werkzaamheden en verantwoordelijkheden waar je meer van je talenten, passie en kwaliteiten kunt inzetten en gebruiken? Iets anders leren? Een lange reis maken? Uit veel onderzoeken blijkt dat dit vaak het geval is. Geldt dit voor jou ook?

Er zijn veel mensen die diep in hun hart iets anders zouden willen doen en vaak niet de durf en het lef hebben om bakens te verzetten en in het diepe te springen. Vaak is een crisis een kans als je er eens goed over nadenkt en dat laatste duwtje in de rug dat je nodig had om eens een nieuwe (door)start te maken.

Elke baan heeft een horizon en elke horizon z'n perspectief. Het is daarom voor iedereen belangrijk om continu te ontwikkelen en te veranderen. Als je dit doet op basis van je kwaliteiten, passie en talenten boor jij je eigen ‘duurzame energie bron' aan. Iets doen wat je graag doet of je makkelijk afgaat, kost vaak maar weinig energie en levert meer op. Als je met dit in je achterhoofd zorgt voor een perspectief, een ambitie en een droom dan ben ik ervan overtuigd dat je heel ver kunt komen. Werk continu om hieraan invulling te geven. Zoek mensen die je kunnen helpen om hieraan invulling te geven en maak een plan dat systematisch wordt uitgevoerd. Wie wilt er nu niet worden en zijn wie hij is?!

Ik hoop dat ik een klein ‘speldenprikje' heb gegeven aan de achterblijvers en de mensen die organisaties op dit moment moeten verlaten. Door hen een klein beetje op weg te helpen met ideeën om na te denken over het nieuwe perspectief in relatie tot persoonlijke kwaliteiten. In een snel veranderende wereld is de bekwaamheid om continu te (kunnen) blijven leren en ontwikkelen je grootste goed. Focus hierbij primair niet op de onderdelen waar je niet goed in bent, maar begin eerst met het kapitaliseren op je talent, passie en kwaliteiten. Dit is, wat mij betreft, ware duurzame energie. Succes!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-26T09:45:00.000Z Paul-Peter Feld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.