Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Werkloze senioren moeten specialiseren

Leeftijddiscriminatie is streng verboden. Als 50-plusser word je dus nooit afgewezen omdat je te oud bent. Wat een opluchting. Helaas word je wel afgewezen. De dooddoeners: je bent overgekwalificeerd, je profiel past niet of je bent te duur. Alleen als specialist ontspring je deze dans. Maar hoe word je na je vijftigste nog een specialist? Wordt contractmanager of SEO-specialist.

Thuiszittende generalisten hebben het zwaar bij het vinden van een baan. Er zijn minder vacatures en veel meer sollicitanten. Zonder een specialisme en bijbehorende certificaten kom je als generalist op de verkeerde stapel. Toch zijn er mogelijkheden om in korte tijd interessant te worden voor de huidige arbeidsmarkt.  Ik wil me beperken tot twee. Het gaat daarbij om bijscholing naar functies die vragen om senioriteit en brede kennis: contractmanager en SEO-specialist.

Contractmanagement is op dit moment hot. Binnen bedrijven wordt naarstig gezocht naar mogelijkheden om kosten te drukken. Het beter managen van contracten  biedt  nog ongekende mogelijkheden tot kostenbesparing. Voor thuiszittende generalisten die het spanningsveld van management, leveranciers en werkvloer ambiëren is CATS-contractmanagement de opleiding.

Voor senioren met kennis van het world wide web is er een masterclass SEO. SEO is de afkorting voor 'search engine optimization'. Internet is niet meer weg te denken en gevonden worden op dit medium is voor veel bedrijven van levensbelang. SEO zorgt voor een hoge ranking in de verschillende zoekmachines. Voor SEO-specialisten ligt hier nog een markt open. Het UWV WERKbedrijf heeft mogelijkheden om je te helpen bij de financiering van de opleidingen:  http://www.uwv.nl/Images/IR110%2002496%2006-09_tcm26-120814.pdf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naar mijn mening is het te ver doorvoeren specialisatie een van de oorzaken van wildgroei in de ICT. We hebben voor alles een specialist. Allemaal mensen die weliswaar hun eigen wereldje goed kunnen overzien maar soms nauwelijks zicht hebben op het grote geheel waarvan zij toch echt deel uitmaken. Generalisten zijn in staat om de verbindende factor te zijn en werkelijk het verschil te maken. Misschien dat dat kan als contractmanager, maar of een SEO-specialist die rol kan vervullen betwijfel ik. Een inventarisatie van rollen in de ICT die een beroep doen op een breed inzicht in het werkveld, zoals projectleider, businessanalist of kwaliteitsmanager lijken mij meer geschikt. Ook het vervullen van meerdere rollen binnen kleinere projecten kan zeer goed neergelegd worden bij (oudere) generalisten. In het algemeen zijn rollen op het snijvlak van business en ICT doorgaans beter in te vullen door de meer ervaren en breder georienteerde ICTer. Het doen van onderzoek hiernaar, dan wel het inventariseren van alle mogelijkheden en het kunnen aangeven van de pluspunten van het inzetten van die (oudere) generalist is, lijkt mij, een uitdaging voor intermediairs.

Inderdaad. Tegenwoordig moet iedereen software architect worden. Architect, daar scoor je mee. Bekt lekker en klinkt geleerd. Vroeger, toen we nog definitie-studies en basisontwerpen maakten, was de vertaling naar de techniek 1 van de vele dingen die je als ICT oppakte. Tegenwoordig is dit een aparte 'vak'gebied geworden. Naar mijn mening is dit te ver doorgeschoten. Hamvraag is nog steeds: hoe kun je de vraag vanuit de klant vertalen in ICT-oplossingen? Alleen maar mekkeren over architectuur alleen lost dat niets op.

Plus: ouderen kunnen zich specialiseren tot ze een ons wegen. Zolang geen werkgever ze wil hebben (want te duur, te veel vrije dagen, rijtje met overige vooroordelen verwijderen

De heer Portegijs heeft het zeker in een opzicht fout nl. leeftijdsdiscriminatie is NIET streng verboden. In tegenstelling tot vele anderen vormen van discriminatie is het alleen in de Burgelijke Wetboek opgenomen en niet in de Wetboek van Strafrecht. Dus je kan geen aangifte ervan doen. Je kan alleen iemand zelf voor de rechter slepen. Geen wonder dat iedere werkgever vrolijk doorgaat met leeftijdsdiscriminatie. De zoveelste loze gebaar uit Den Haag dus.

De strekking staat volkomen naast de huidige realiteit. Werkgevers zoeken liever iemand tussen de 28 en 38. Een hogere specialisatie van een 50+ vermindert zelfs zijn kansen op de arbeidsmarkt, daar er doorgaans minder vraag is naar vergaande specialisatie in een snel veranderende "flexibel" arbeids wereld. Een specilisatie toevoegen zal dan ook afgedaan worden als "sorry geen praktijkervaring". Zonder een werkgevers cultuur verandering naar een equal opportunity maatschappij zal er niks veranderen aan de 50+ positie.

Dit speelde ruim vijf jaar geleden ook al. En ook toen wist meneer Portegijs via de IRO-regelingen oudere IT-ers om te scholen tot contractspecialist.

Die dan via het detacheringsbedrijf van z'n vriendjes een half jaar geplaatst werden (de minimale termijn om de IRO-gelden aan meneer Portegijs uit te betalen).

Of je dan door de opdrachtgever voor vast wordt aangenomen? Who cares, het geld is binnen.

Meneer Portegijs is ??n van de vele re?ntegratie-gieren die goed geld verdienen over andermans rug.

Het is de ICT-variant van de bonsa?kwekerij.

In het algemeen zijn mannetjesdieren polygaam en streven ze meerdere vrouwtjes na. Daarom zijn ze agressiever, dominanter en komen ze makkelijk bovendrijven in de top. Mannen met meer middelen kunnen in principe meer kinderen krijgen.
Dit is puur biologie, een drang die er is ook al proberen we ons monogaam te gedragen en nog maar een enkel kind voortbrengen.

Intelligente, hoogontwikkelde werknemers met veel specialistische of generalistische kennis vormen een directe bedreiging voor managers. Liever omringt men zich door onderdanige vrouwtjes en nog onvolwassen mannetjes. Is de manager een jonge man of een vrouw, ook dan is het wijzere (en dus meestal oudere) mannetje een bedreiging en komt hij niet aan de bak; hij past niet in het team.

Bovendien zal een intelligente hoog ontwikkelde werknemer, jong of oud, geen genoegen nemen met management gebaseerd op angst en onderdrukking. Met name de besten zullen het voor gezien houden. Zeker toen er nog voldoende werk was.

Er wordt dus wel degelijk gediscrimineerd en tegelijkertijd is het per geval niet te bewijzen. Statistisch blijkt het echter klip en klaar en doorwerken tot 67 is dus een farce: WW of bijstand in plaats van AOW.

Naar 'Monkey Business, Why the way you manage is a million years out of date.' van Gary Johnson. Gower 1995.

Met dank aan voorgaande schrijvers er wordt gediscremienaliseerd bij het leven.Zelf ben ik alzeker 5 jaren op zoek naar een nieuwe job in de registergoederensector.Ik heb 30 jaar ervaring.
Ook ben ik ingeschreven bij tal van uitzendbureaus, gespecialiseerde bureaus etc zonder enige resultaat.
Van de week kwam ik voor het eerst het woord overgekwalificeerd tegen. Mijn vrouw zeg wel eens de werkgevers zijn bang dat jij hun voorbij streeft. En dat moet niet.Het langer doorwerken tot 67 is een idee van ideeoten.BELACHELIJK.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-03T16:22:00.000Z Jack Portegijs


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.