Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vacatures genoeg, nu nog doorpakken

Computable Expert

Boudewijn van Achter
Managing partner, senior consultant en coach, LRM Group. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

De arbeidsmarkt komt bij ons regelmatig ter sprake. 'Gaat het nu de goede kant op of nog niet?' Probleem bij de beantwoording is dat ieder van ons een beperkt blikveld heeft. Vandaar dat ik een aantal opdrachtgevers waar wij als LRM Group mee samenwerken de vraag voorlegde. Een tiental reacties kwam binnen en die lieten duidelijk zien dat de meningen verschillen. Toch kun je er wel een peil op trekken.

Al hoewel de meesten de markt als afwachtend beschouwen zie je de volgende tendensen. De vraag naar trainees zal snel weer toenemen, omdat jonge mensen de toekomst hebben en niet al te duur zijn bij de start van hun carrière. Een vraag die absoluut aanhoudt is die naar specialisten. Mensen met bepaalde domeinkennis. Vervolgens zie je dat business en ict beter gekoppeld moeten worden en er daarom vraag is naar business case-consultant en business intelligence-professionals. De invloed van e-commerce is onomkeerbaar en ook daardoor ontstaan nieuwe banen. Bij veel bedrijven is er twijfel over de roi van ict, wat leidt tot groei in kwaliteitszorg, auditing en ict-controling functies. Tot slot volgen de projectmanagers, want ondanks het feit dat er nu weinig nieuwe projecten worden opgestart, is het wachten op een golf die echt komen gaat. Misschien pas over één of twee jaar, maar dat die gaat komen is wel zeker.

Ik nam me voor om de arbeidsmarkt zelf te bekijken en koos donderdag 26 november voor mijn steekproef. Wat is gemakkelijker dan een aantal bekende en veel gebruikte websites te bezoeken en als sollicitant te gaan onderzoeken of er iets van mijn gading was. Ik bezocht Intermediair.nl en vond, met ict als trefwoord, 473 functies. Dit bleek de buit van de laatste twee maanden. Ik bedacht dat ik ook een interimmer kon zijn en vond direct zeventig aangeboden ict-functies. De Nationale Vacature Bank bood mij 1803 functies. Monsterboard 2836, Careerbuilder 523 en Jobtrack 243. Tweakers toonde mij dat zij 67 vacatures hadden voor ontwikkelaars en zeventig functies voor managers.

Vervolgens heb ik gekeken naar de spreiding van functies over verschillende markten en opnieuw werd ik positief verrast. In willekeurige volgorde zag ik media, zorg, uitzendbureaus, producenten, universiteiten, grote detacheerders, consultancybedrijven, energiemaatschappijen, banken en verzekeraars.

Of je nu kijkt naar vacatures voor vaste functies of naar interimopdrachten, voor degene die echt op zoek gaat is er best wel wat te vinden. Flexmanager toonde mij twintig ict-gerelateerde opdrachten. 1001 had achttien functies in zijn aanbod. Careerbuilder acht en Mimir vier Natuurlijk besef ik dat hier circa drieuizend interimmers tegenover staan die op dit moment in zijn voor een nieuwe opdracht. En dit is slechts de buit van één dag , een momentopname.

Uit ervaring weet ik dat een vacature die uitstaat niet ook direct moet worden ingevuld. Sommige bedrijven en organisaties willen momenteel nog wel eens schuiven met gesprekken, tests, assessments en afrondende gesprekken. Dat is jammer want het werkt emotioneel door bij alle partijen en niemand wordt er vrolijk van. Wat dat betreft hoop ik van harte dat er achter de genoemde vacatures die uitstaan ook echt een vacature-eigenaar zit die doorpakt en niet afwacht!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kunt er vanuit gaan dat een vacature op meer vacaturesites voorkomt, de steekproef is dus niet echt representatief.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-26T15:29:00.000Z Boudewijn van Achter
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.