Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het binnenhalen van een freelance ICT-opdracht

Daar zit je dan, freelance ict-opdracht afgerond en toe aan een nieuwe job. Maar hoe vind je die? Tijdens de hoogconjunctuur is dat geen probleem voor de ict-specialist. Meer dan genoeg werk en weinig aanbod. Dat maakt het de zoektocht een stuk gemakkelijker.

Indien je een goede trackreckord hebt uiteraard, wat de minimale basis is om een freelance opdracht te bemachtigen. Specialist in je vakgebied is een absulute vereiste om te kunnen concurreren op de freelancemarkt. In laagconjunctuur is dit echter niet het enige, aangezien de stapel cv's van concullega's in dit geval aanzienlijk groter is. Een uitgebreid netwerk is in dit geval onontbeerlijk.

Verreweg de meeste freelancers halen hun opdracht uit hun opgebouwde netwerk. Dit is dan ook gelijk tip één, twee en drie: zorg voor een groot netwerk. En dan doel ik op een offline netwerk. Online is je digitale filofax (visitekaartjesverzameling), zeker niet onbelangrijk, maar een offline netwerk bestaat uit mensen die je persoonlijk kent en weten hoe je functioneert. Profileren is goed, presteren is beter. Je zult je bij opdrachtgevers moeten onderscheiden door uitmuntend werk te verichten. Zo goed, dat je ‘top of mind' komt op het moment dat een opdrachtgever een nieuwe job in de aanbieding heeft en direct aan jou denkt. Hoe je in de shortlist van je opdrachtgevers komt? Eenvoudig; preseteer en onderhoud je netwerken!

Netwerken is niet moeilijk als je een beetje kunt communiceren. En misschien ligt daar wel het probleem van de ict-freelancer. Communiceren over de laatste ontwikkelingen op ict-vlak is één, praten over niet inhoudelijke zaken wordt lastiger, chitchat is een vak apart. Misschien wel de beste tip om je te verdiepen in wat een opdrachtgever bezig houdt: ontwikkel empatisch vermogen. Vraag tijdens het koffietappen naar de hobbies van iemand, wat degene bezighoudt naast zijn werk, hoe de thuissituatie is. Wat zijn zijn (favoriete) huisdieren en wat is de droom die hij/zij wil verwezenlijken? Je begint tenslotte toch ook niet je telefoongesprek met een potentiële opdrachtgever met de zin 'Dag meneer de Wit, heeft u nog een complex ict-project voor me?'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-23T07:56:00.000Z verwijderd verwijderd verwijderd
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.