Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Jonge ICT'er vult behoefte in met Agile

Organisaties willen bij het ontwikkelen van ict-systemen meer flexibiliteit, transparantie en snelheid en kiezen daarom steeds vaker voor een agile-ontwikkelmethode. Maar bijna net zo belangrijk is het feit dat agile op veel punten aansluit bij wat de nieuwe generatie ict'ers wil, namelijk eigen verantwoordelijkheid en zelfsturing. Het potentieel van deze mensen wordt op deze manier beter benut. Dit leidt niet alleen tot meer werkplezier bij de ict-medewerkers, maar ook tot een hogere productiviteit en meer toegevoegde waarde voor de business.

Agile zet zich af tegen de traditionele watervalmethode, waarbij de specificaties tot in detail van te voren worden vastgelegd. Agile staat voor het snel opleveren van werkende software. Dit laatste, het opleveren van werkende en voor de klant waardevolle software, is uiteraard waar het om gaat, maar het proces of ‘de manier waarop' is een belangrijk onderscheidende factor. Agile wordt gekenmerkt door flexibiliteit, korte iteraties en zelfsturende teams. Het is juist deze werkwijze die aansluit bij de behoefte en kracht van de jonge generatie ict'ers en maakt dat agile niet alleen het plezier en de betekenis voor de medewerkers binnen het project vergroot, maar ook resulteert in een hogere productiviteit en meer waarde voor de business.

Generatie Y

Een grote groep mensen die in de ict werkzaam is, bestaat uit twintigers en dertigers en behoort daarmee tot de generatie Y. Zij laten zich karakteriseren door een aantal opvallende kenmerken.
Het belangrijkste kenmerk is dat deze quarterlifers veel belang hechten aan vrijheid en zelfbeschikking. Zij willen alle keuzes zo lang mogelijk openhouden en proberen alle ballen zo lang mogelijk in de lucht te houden.

Ondanks de hang naar vrijheid lijken de huidige twintigers en dertigers zich in de tweede plaats ook weer steeds vaker te willen binden. Autonomie, vrijheid en zelfontplooiing zijn kernwaarden, maar een doorgeschoten individualisme wordt door generatie Y niet langer gewaardeerd. Vrijheid om je eigen ding te doen moet voor deze generatie op een zinvolle manier tot uitdrukking worden gebracht en samenwerken in een groep hoort daar zeker bij.

Andere kenmerken van de nieuwe ict'er is dat deze communicatiever is geworden. De ict 'er anno nu laat zich niet langer typeren als een nerd, die het liefst zonder contact met de wereld om hem heen de hele dag achter zijn computer zit. Vanuit een toegenomen zelfbewustzijn, gebaseerd op een hoogwaardig kennisniveau, hecht de jonge ict'er er waarde aan zijn stem te laten horen.

Meer dimensie

De agile-werkwijze sluit perfect aan bij de behoeften van de jonge ict'er. Bij agile wordt er gewerkt in zelfsturende teams met een platte structuur. Binnen deze teams bestaat veel vrijheid en flexibiliteit en is er veel ruimte voor eigen inbreng. Vooral omdat agile impliceert dat je op voorhand niet alles weet en al doende de kennis over het te bouwen systeem toeneemt. De mensen worden daar ingezet waar ze goed in zijn, maar werken tegelijkertijd nauw samen met collega's binnen en buiten het project. Het werk krijgt hierdoor meer dimensie. Dit sluit weer aan bij het kenmerk dat de jongste generatie multi-tasking en communicatiever geworden is. Zo wordt middels de zogenaamde stand ups elke dag en groupe de voortgang van het project besproken met als doel het verbeteren van het uiteindelijke resultaat.

De vrijheid die kenmerkend is voor de agile-werkwijze leidt niet tot anarchie. Vrijheid brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het vergt juist veel discipline van het ontwikkelteam om op een goede manier met de gedelegeerde verantwoordelijkheid om te gaan. Ook dit sluit weer aan bij de behoeften van de nieuwste generatie ict'ers. Want zij hebben ondanks hun hang naar vrijheid ook een groot plichtsbesef en behoefte aan structuur. Vrijheid om je eigen ding te doen moet voor deze generatie wel leiden tot een zinvol resultaat. En hiermee is het grootste winstpunt van de agile-werkwijze genoemd; Agile sluit aan bij de behoefte van de nieuwe generatie ict'ers en leidt tegelijkertijd tot meer toegevoegde waarde voor de business.

Ruud van Vliet, cto Profict

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helemaal mee eens. Het empowerment aspect binnen Agile maakt dat talenten worden gebruikt en dat teamwerk ook echt teamwerk is: samen werken aan samenwerken.

De kanttekening die ik erbij zou willen plaatsen is dat het succes van een Agile aanpak niet alleen afhangt van de ICT-ers in het team. Vooral de volwassenheid van de organisatie in het omgaan met Agile projecten is een cruciale factor voor succes.

De focus op jonge ICT-ers is volkomen misplaatst. Er is geen enkele aanleiding aan te nemen dat er een verschil in behoeften is op dit gebied tussen jonge en oudere ICT-ers. Ervaren ICT-ers zullen hooguit wat cynischer zijn over het verschil tussen wat management roept en wat het doet.

Eens met de vorige reactie. Ruud van Vliet heeft het onophoudelijk over de 'nieuwe generatie'.. 40+ ICTers zijn blijkbaar minder 'geschikt' om agile te kunnen werken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-01T09:55:00.000Z Ruud van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.