Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Informatie- en risicobeheer steeds belangrijker

Computable Expert

Denis Bierling Bac.
Managing Consultant, Pink Elephant. Expert van Computable voor de topics ICT-branche, Loopbaan en Maatschappij.

Informatie en Risico Management is zo’n stoffige titel dat ik, zodra ik het hoor, direct afhaak. Het is saai en kost geld. Ik denk dat velen dat ook hebben en denken, maar niets is minder waar. Ik ben daarom ook zo blij met de acties van bijvoorbeeld WikiLeaks, al gaat het me niet om de inhoud ervan, maar om wát ze doen en het bewustzijn dat daardoor wordt gecreëerd.

Ik denk dat we allemaal smakelijk kunnen lachen als er weer rapporten op internet komen waarin de VS voor paal wordt gezet, maar lach je ook nog steeds net zo hard als jij met naam, adres en telefoonnummer op internet komt met al je medische gegevens?

Hoe snel zal het je zelf gebeuren dat je iets gaat kopen en dat later blijkt dat je het verkeerde, of net niet het goede gekocht hebt? Neem als voorbeeld een goedkoop en gemakkelijk voorkomend iets. Stel dat je een boodschappenlijstje meekrijgt van je partner waarop kipfilet staat. Je staat bij de schappen en denkt: laat ik de kipfilet die al in blokjes is voorgesneden kopen, lekker gemakkelijk. Thuis blijkt dat voor het gerecht waar je de kipfilet voor moest hebben, hele kipfilets nodig zijn en je geen blokjes kunt gebruiken. Kan eenvoudig gebeuren en is zo goedkoop dat je er geen probleem van maakt, want je koopt gewoon daarna even het goede. Feit blijft dat je een keuze gemaakt hebt op basis van halve informatie. Stel nou dat je een dienst moet inkopen voor je bedrijf met een prijskaartje van duizenden euro’s, en je maakt ook een keuze op basis van halve informatie. Dan is het toch een stuk minder leuk.

Dit laatste is ook een aspect van Informatie en Risico Management. Doordat je goed je gegevens verzamelt, en zorgt dat het betrouwbare gegevens zijn, kan je uit die betrouwbare gegevens je informatie halen. Op basis van die informatie kun je dan adviseren en op basis van de adviezen kan dan een besluit genomen worden. Als ergens in deze keten iets niet goed gaat of onbetrouwbaar of fout is, gaat die hele keten mis én is het besluit dat genomen is fout én mogelijk zeer schadelijk. Stel je voor dat je in het hogere management van een bedrijf zit en elke dag besluiten moet nemen: Hoe zeker ben je er van dat de gegevens, informatie en adviezen op basis waarvan je je keuzes maakt, goed zijn? En wat is de impact op het bedrijf als je besluiten fout zijn?

Informatie en Risico Management is een vakgebied op zich. Het gaat dus niet alleen om het dichttimmeren van je infrastructuur, maar ook om het eenvoudigweg controleren van de juistheid, correctheid en tijdigheid van gegevens/informatie. Het is belangrijk om je te realiseren wat je business doelstellingen zijn en dan daarna te bekijken hoe en waar je risico’s loopt. Pas met deze informatie kan je bewust en weloverwogen besluiten nemen over je ‘risk appetite’ en actie nemen. Je gaat door het gebruik van deze kennis en competentie bewuster en gerichter ondernemen.

Nu komt ook het punt waar je mogelijk toch geld kan besparen want het kan zijn dat sommige tegenmaatregelen geen nut hebben omdat de kosten van de tegenmaatregel hoger zijn dan de mogelijke schade. Als voorbeeld (wel wat extreem neergezet) kun je je afvragen waarom je het bedrijfspand helemaal fysiek zou moeten beveiligen (met hoge kosten) als er binnen niets ligt dat de moeite waard is om te stelen/beroven.

Vraag je nu eens af: ben jij je bewust van de risico’s die je mogelijk belemmeren om je bedrijfsdoelstellingen te halen? Kun jij deze zo opnoemen en je genomen tegenmaatregelen vertellen? Als je dat niet kan, en sorry dat ik het zeg, ben je niet aan het ondernemen, maar heb je geluk dat het nog niet is fout gegaan. Ik vraag me af of je dat met je eigen spullen en thuis ook zo doet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Denis,

Tof artikel!
Ik wil daar het volgende op aanvullen: De afweging van kosten kun je alleen maken als er zicht is op het geheel... Informatiebeheer gerelateerd aan Kostenbeheer.

Hoeveel bedrijven weten eigenlijk wat hun werkelijke kosten zijn? Neem nu bijv. de afdrukomgeving...Uit diverse onderzoeken blijkt dat ongeveer 3% van de omzet aan de afdrukomgeving wordt gespendeerd. De gerelateerde kosten hiervan liggen echter redelijk verspreid binnen een organisatie (ICT, Inkoop als ook bij Facility Mgt.). Geld besparen is dus goed mogelijk, maar daarvoor moet er informatie beschikbaar zijn!

DocuConsult is gespecialiseerd in het inzichtelijk maken van de huidige afdrukomgeving en het geven van een helder advies over de inrichting van uw documentstromen , afgestemd op uw print- en kopieerbehoefte, onafhankelijk van merk en leverancier.
Besparingen van 20% à 30% zijn niet uitzonderlijk.

Dit is volledig in de lijn van informatie-, risico- en vooral ook kostenbeheer.

Goed artikel Denis, komt me heel bekend voor :) Volledig gesabsad..

@Helmut, als dit wiki was geweest zou je commerciele insteek gelijk red flags hebben opgeleverd..

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-05T13:20:00.000Z Denis Bierling
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.