Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT moet weer 'sexy' worden

Naar aanleiding van het rapport van de Taskforce e-skills is er een hoop ophef ontstaan. Afhankelijk van de economische ontwikkelingen, wordt er in 2015 een tekort tussen de 27.000 en 40.000 aan goedopgeleide ict’ers verwacht. Dit moeten we natuurlijk met zijn allen voorkomen!

Een belangrijk onderdeel van het probleem is het slechte imago van de ict-sector en ict-opleidingen. Zo blijken veel mensen nog steeds van mening te zijn dat ict voor ‘nerds’ is. Nou kan ik me voorstellen dat het beroep van ict’er en de opleiding hiervoor inderdaad niet de meest sexy uitstraling hebben, maar men lijkt te vergeten dat de businessprocessen waaraan ict bijdraagt dat wel zijn. Zonder ict was Osama bin Laden nu nog steeds niet gevonden, was er geen iPad 2 en waren online betalingen niet eens mogelijk.

Toegevoegde waarde

Scholen en bedrijven zouden deze kant van ict meer moeten belichten. In vacatures moet niet alleen gefocust worden op de technische specificaties van een functie, de bits en de bytes, maar juist meer op de toegevoegde waarde die ict'ers in die functie gaan leveren aan de organisatie.

Kijk bijvoorbeeld naar vacatures voor systeembeheerders. Je kunt als bedrijf aangeven dat je op zoek bent naar iemand die complexe incidenten moet kunnen analyseren en oplossen, maar daarnaast kun je ook benadrukken wat er gebeurt als dit niet goed gedaan wordt. Wat heeft dat voor gevolgen voor de businessprocessen? Ict'ers moeten weten dat ze onmisbaar zijn!

Groot verschil

Het onderzoek van de Taskforce heeft ook onder ict'ers veel stof doen opwaaien. Velen geven aan dat er geen tekort zou zijn als het bedrijfsleven ict'ers boven de veertig ook gewoon aan zou nemen of zou investeren in opleiding. Ook uit andere statistieken blijkt dat er een groot verschil zit tussen wat bedrijven vragen in vacatures en de aangeboden cv's.

Er liggen dus genoeg kansen voor opleiding en training en wellicht zelfs omscholing. Maar dan moeten mensen wel weer enthousiast gemaakt worden voor ict. En hier ligt een taak voor ons allemaal. Ict moet weer ‘sexy' worden, wat gaan we hieraan doen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Trend dat jongeren kiezen voor de 1022e opleiding met 'management' in de naam is moeilijk te keren. De snelle manager in pak verdient meer en staat in hoger aanzien dan de met exacte kennis gewapende ICT'er. Je hebt wel een punt dat "ICT" leuker kan worden gemaakt. Advertenties vragen inderdaad te vaak om robots die lekker standaard foutloos kunnen werken. Dit terwijl dingen als initiatief en creativiteit zeker zo belangrijk zijn.

Het spijt me Dr Bram, maar afgezien dat de meeste ICTers hun sexuele escapades liever in prive tijd beleven,
denk ik dat het probleem waar we steeds mee kampen juist te weinig focus op de techniek binnen de ICT is.
Lees gewoon eens de reacties bij de diverse artikelen.
Keer op keer zie je dat er geklaagd wordt over een te gebrekkig kennisniveau...
Er wordt alleen nog maar voor MicroSoft klikklakklaar opgeleid, maar over de 'bits en bytes' weet met werkelijk niets meer te vertellen.
(heb meegemaakt dat een afgestudeerde ICTer mij vroeg waarom ik acht ledjes aan een computerinterface had hangen en niet gewoon tien, jazeker. dat soort dingen komen vaker voor dan je denkt !)

Leuke website heb je trouwens (ik check niet op layout maar op content)

"Zonder ict was Osama bin Laden nu nog steeds niet gevonden, was er geen iPad 2 en waren online betalingen niet eens mogelijk."

Met ict vliegen terroristen gecoordineerd wolkenkrabbers in, was er geen iPad 2 (hoera) en kon je nog veilig betalen.

Enerzijds ben ik het ermee eens dat er heel wat gedaan kan worden aan de scholing van ict-ers, om beter aan te sluiten bij de eisen gesteld in de arbeidsmarkt.

Anderzijds denk ik niet dat je de ict sexy hoeft te maken. Ik kom oorspronkelijk uit een andere beta-hoek en daar was de vraag naar een vrouw-vriendelijkere aanpak. Als vrouw kan ik zeggen dat dit nergens op slaat.
Wat voor mij als persoon de ict zo aantrekkelijk maakt is die kick als je eenmaal je probleem hebt opgelost en de dynamiek die dit vakgebied kent.

Als laatste wil ik hieraan toevoegen dat ik het eens ben met zoistooknogges, wat Bin Laden betreft. Als zijn organisatie ergens in uitblonk, dan was het wel ict. Ze hadden een hele IT afdeling in Afghanistan (lees de geheime geschiedenis van Alqaeda).

Volgens mij is sexy nou juist het laatste waar ICT behoefte aan heeft.

Meer nadruk op vakmanschap, kwaliteit en niet altijd de kostenpost maar juist innovatie en vernieuwing. Sexy klinkt alleen maar snel sneller snelst, en volgens mij is deze sector dat al genoeg...

Als Systeembeheerders onmisbaar zouden zijn, dan zouden ze wel meer verdienen en hoger aanzien hebben, dan altijd maar de kostenpost te zijn waar op bezuinigd kan worden.

De HBO'ers van tegenwoordig zijn juist niet technisch genoeg, er komen voornamelijk mensen vanaf met een basiskennis die verder veel denken te weten, maar eigenlijk niet geschikt zijn voor veel vacatures.

ICT hoeft niet sexy te worden, het is al genoeg als het een dankbare sector zou zijn, waar je niet altijd maar de kostenpost bent.

Ook hier geldt (helaas) weer: waar je ook kijkt in de ICT: Systeembeheerder of databasespecialist is niet echt sexy, en het is ook moeilijk uit te leggen wat je nu maakt/doet etc.

Applicatieprogrammeur .. hangt een beetje af van de sector. Als je iets voor bijv. telebankieren maakt, spreekt het nog wel tot de verbeelding van mensen, maar een applicatie voor één of ander vaag beroep wordt al lastiger.

Maar kijk eens in een embeded wereld:
- intelligente verlichting die sw bevat
- medische apparatuur zoals mri en röntgenscanners. Bevat heel wat software, en wordt gebruikt in een interesante omgeving
- de tomtom; velen gebruiken het dagelijks

Laat eens zien waar de SW in het dagelijks leven allemaal gebruikt wordt, en dat dat echt niet allemaal "nerd" omgevingen zijn

@PaVaKe tja helemaal mee eens, maar ik vrees als men daar aan begint, dat er verwezen word naar de OV-chipkaart, die van voor tot achter rammelt.
Niet zo verwonderlijk als je weet hoe het in elkaar gezet is, maar das dus wel het gevolg van een 'te sexy imago' voor zo'n applicatie heb je echt geen overloaded, instabiel besturingssysteem nodig, zonder OS werkt ook prima, maar dan moet je wel snappen wat een embedded systeem is.
Laat dat eens fatsoenlijk uitgelegd worden, ipv wat voor welke merken leasauto's je in aanmerking komt.

Kip en ei probleem.
Waarom als NL student kiezen voor een ICT studie als outsourcing een trend is die niet meer te stoppen is?

ICT = hard werken, laag salaris, continu bijscholen (in eigen tijd) en als eerste eruit getrapt worden tijdens een laag conjunctuur.
Hoe wou je dit "sexy" maken?

Constant in de file. Onderbetaald. Matige leasebak. Veel overwerk. Brallende managers. Absurde deadlines. Constant dat gedreig met outsourcen naar Bangladesh.

Weet je wat? Sop het op met je rotfunctie. Ik ga wel wat anders doen! *steekt middelvinger op*

Dit geldt voor techniek in het algemeen. In NL (grote dienstverlenende sector) moet je vooral manager of verkoper worden.

Stimulering vanuit de politiek valt ook niet teveel verwachten, want daar zitten nou niet veel beta-mensen.

Een systeembeheerder weet al lang wel dat hij/zij onmisbaar is. Nu de baas nog.

@Bram
Nederland heeft een ICT-imago probleem idd. Maar dat heeft meer met salaris te maken dan met iets anders.

Ik denk dat het probleem nog veel dieper ligt: was het maar zo dat het overgrote deel van de ICTers met innovatieve projecten bezig was, al was het de OV chipkaart van mijn part:

De meeste mensen zitten toch uiteindelijk werk te doen wat 'onder niveau' en inherent 'niet sexy' is: rapportages in Excel prutten, systemen middels csv bestanden aan elkaar knopen, de rommel opruimen in oude legacy systemen, simpele beheerstaken uitvoeren, testen ('testen' en 'sexy' is volgens mij sowieso al een contradictio in terminis)...

Aan de ene kant vraagt men een HBO/Universitair niveau, maar tegelijk blijft het soort werkzaamheden daar, ook op langere termijn, vaak ver onder. Tel daarbij op dat de salarissen gemiddeld lager liggen dan bij andere functies voor hetzelfde opleidingsniveau en het feit dat je meer als 'kostenpost' dan als primair proces gezien wordt. Is het dan niet verwonderlijk dat de branche een slechte (lees: niet sexy) naam heeft?

@Mark

Iedere dag op de fiets naar het werk
Lekker eigen auto, geen bijtelling en zo
Onderbetaald... ach, in ieder geval ruim meer dan jan modaal. Wat is een realistisch (!) salaris?
Veel overwerk .. uurtje of 2 per week, soms wat meer, soms wat minder. Maar af en toe dan ook vroeg naar huis ter compensatie

Misschien moet je gewoon eens op zoek naar een andere baan, en/of je verwachtingen bijstellen naar iets realistisch

Een vergelijking met Jan modaal?
Dat lijkt mij niet erg zinvol aangezien we het oorspronkelijk over "goedopgeleide (HBO+?)" ICTers hadden.

Voor 2000 was het zeker zo dat ICT salarissen (te?) hoog lagen in verhouding tot de andere sectoren. Dat is nu allang niet meer het geval.
De ICT arbeidsomstandigheden zijn echter wel hetzelfde gebleven (rare werktijden, studie ten koste van vrije tijd, de zgn. "overhead" status etc). Sterker nog, van ICT-ers wordt een steeds bredere skillset verwacht.

Voor een student die HBO+ niveau heeft, heeft de ICT sector denk ik te weinig voordelen te bieden in verhouding tot andere sectoren. En dan laat ik de hele outsourcing kwestie nog buiten spel...
Dit probleem is dus veel groter dan alleen maar een "slecht imago".

@Gast

Ik denk ook dat er meer aan de hand is dan alleen maar de gebruikelijke ICT conjunctuur cyclus:

Toen ik 15 jaar geleden in deze wereld begon kon het niet op, en ergens had ik het gevoel dat de ICT sector toen zeker ergens wel 'sexy', 'snel' en 'hot' was onder studenten en starters. De salarissen waren, zeker in verhouding tot andere branches, goed en ook de toekomstperspectieven waren erg goed. Niemand had nog van outsourcing gehoord en er zou alleen maar meer en meer werk komen...

Een bedrijf als CMG had toen een erg ballerige naam, hard werken en altijd in pak... maar 'goedkoop', 'mislukte projecten' of 'verkapt uitzendbureau' waren zeker niet de associaties die in me opkomen nu. Natuurlijk had je ook de 'kiloknallers' als bijv. TAS (met de sollicitaties in de showroom) maar dat was toch meer een zeldzaamheid. Zoals eerder gezegd, de salarissen waren helemaal niet slecht voor die tijd en dat straalde toch af op de hele sector.

Nu in 2011 heb ik toch het gevoel dat het imago van de hele sector enorm veranderd is. Van dure 'ballen' in maatpakken naar goedkope uitzendkrachten in een dito outfit. Was in 1995 er vrijwel geen discussie over tarieven en betaalde men de hoofdprijs voor ICT, nu heb ik vaak het gevoel dat we meer op het Aldi niveau beland zijn waarbij prijs het absolute criterium is en kwaliteit van ondergeschikt belang. De hele outsourcings discussie is tenslotte puur een centenkwestie, het is echt niet dat dit de kwaliteit ten goede komt... Willen ze in Roemenie nu toch meer dan 30 euro er uur, dan gaan we toch net zo makkelijk naar India voor 10 euro per uur? Goh, wist je al dat men in Bangladesh voor 1 euro per dag rond weet te komen? Dan moet je daar een ICTer wel voor 2 euro per uur weten te krijgen. En die mensen 'zeuren' ook niet over werktijden, papadagen, cursussen, kinderopvang, arbo regels, zijn zo te ontslaan, etc. etc.

Wellicht is dit mijn 'vroeger was alles beter' herinnering en zal de ICTer uit 1990 mij vertellen dat ik in 1995 als ex-student naief/idealistisch was. Dat ik toen idd het al 'cool' vond dat mijn bedrijf gratis bier had op vrijdagmiddag met onbeperkt bitterballen. Dat ik wonend in een studentenhuis toch maar mooi de blits maakte met die lease-corsa. Dat ik het toen nog 'gaaf' vond om het hele land door te mogen rijden en elke avond uit eten te gaan op kosten van de zaak. Maar toch heb ik het gevoel dat het nu anders is, een imago te voet komt en te paard gaat... dat kan je niet veranderen met een postbus 51 spotje, dat zal echt moeten beginnen bij de klanten en werkgevers. De vraag is echter of zij wel terug willen naar de ICT sector van 15 jaar geleden, het was in ieder geval wel een stuk duurder qua kosten dan nu...

@Gast

maar wat zou een goed opgeleide ICT-er (HBO) moeten verdienen dan ?

1xmodaal, 2xmodaal, 3xmodaal? (modaal in 2011 is ongeveer €33000/jaar incl vakantietoeslag)

En kijk dan ook eens wat je er voor moet doen en laten, en vergelijk dat eens met andere HBO functies. Een HBO verpleegkunde zou blij zijn als ze het salaris zou verdienen van een HBO - ICT-er

Waar het bottom line om gaat: er zijn nogal wat mensen (als Mark) die nogal snel klagen over onderbetaald worden, maar bij een groot deel van de ICT-er vraag ik me vaak af of ze wel realistische verwachtingen hebben

@Peter,
Well said. Volgens mij hebben we een soortgelijke geschiedenis/ervaring in de ICT sector.

@PaVaKe,
Ik heb geen idee wat een ICT-er zou moeten verdienen.
Ik denk ook niet dat het probleem alleen met een hoger salaris op te lossen is.
"Kijk dan ook eens wat je er voor moet doen en laten".
Dat doe ik. En ik denk dat de balans momenteel zoek is. Misschien is jouw job beter in balans dan het mijne, dat zou kunnen natuurlijk.

Betreft het imagoprobleem? Ik ben ervan overtuigd dat de kern daarvan niet rond de nerd-status ligt. We hebben het tenslotte hier over de zogenaamde Y-generatie...De meesten kunnen niet meer normaal functioneren zonder hun smart phones en social media. Computers en randapparatuur worden nu al veel meer als een "normaal" goed gezien dan toen wij nog op het schoolplein aan het rond rennen waren.

Het imago probleem is denk ik gebaseerd op meer inhoudelijke kwesties. Actuele kwesties waar we het al over gehad hebben. (Aankomend) studenten lezen "de krant" ook....en trekken waarschijnlijk hun conclusies.

PaVaKe, wat een ICTer moet verdienen is niet zo gemakkelijk te bepalen, dat er een scheefgroei is dat is wel duidelijk

Toch is het niet zo lastig.
Een breed inzetbare ICTer die in zijn eentje zooi weet te ontwikkelen die het bedrijf elk jaar 300k meer oplevert mag dat best in zijn salaris of arbeitsvoorwaarden terug zien.
Een systeembeheerder die heel trots verteld dat hij ook eens een unix cursusje heeft gedaan mag daarvoor best een bescheiden extra voor getoonde inzet hebben (kom op zeg ik ken er honderden zo).
Een ontwikkelaar die al tien jaar VisualBasic klopt, en die nog nooit gehoord heeft van python, lua, of voor mijn part van assembler zal zijn werk vast goed doen maar dat doet de kantinedame ook.
Een MSCE-beheerder die niet verder komt dan MSN en Twitter mag je dooschuiven naar de deta.

Gewoon beoordelen naar competentie en waarde voor het bedrijf, niet beoordelen naar zijn sociale of comunicatieve vaardigheden.

Salaris heeft inderdaad maar ten dele te maken met het al dan niet sexy zijn van de ICT. Ik reageerde echter vooral op de reactie van ene Mark, die nogal klaagde over zijn arbeidsvoorwaarden. Ik bemerk binnen de ICT helaas nogal eens een "rupsje nooitgenoeg" mentalitet.

Maar indirect brengt het me wel op een andere vraag: wat maakt ICT sector nu sexy? Is dat je salaris, of de grootte van je leasebak (als je Mark moet geloven wel); is het het maatschappelijke inzetbaarheid van het product waaraan je gewerkt hebt (bijv. medische apparatuur); is dat het aantal gebruikers per dag van de applicatie die je gemaakt hebt (hyves, twitter); bijdrage aan de wetenschap?

Zelf werk ik mee aan de ontwikkeling van medisch-diagnostische apparatuur. Als ik dan in een medisch programma op TV, of op het journaal ziet dat een ziekenhuis in Nederland nieuwe behandelmethoden heeft geïntroduceerd op basis van hetgeen wij maken, dan ben ik daar heel trots op, en geeft het me een heel voldaan gevoel.

Zelf zou ik het niet meteen als sexy omschrijven (daarvoor ben ik dan weer teveel techneut :-) ) maar ik denk wel dat dit het soort voorbeelden is waarmee je het imago van de ICT kunt opvijzelen.

Heeft iemand ooit wel eens gehoord van een tekort aan ICT managers? (Aan goede is er al decennia lang een schreeuwend tekort laten we wel wezen.)
Simpelweg omdat die salarisschaal hoger ligt.
Hebben die last van een imago probleem?

@Jan:

Nee, er is zeker geen tekort aan ICT managers. Wel zijn echt goede ICT managers erg schaars maar omdat iedere manager zelf denk tot deze categorie te behoren lijkt dat niet echt te spelen.

Ja, ICT managers hebben een imago probleem. Maar dat is niets nieuws onder de zon hier denk ik...

@PaVaKe:

Jij werkt duidelijk in een boeiende omgeving, die ik zeker 'sexy' zou noemen. Echt projecten die het verschil maken, iets om trots op te zijn! Hoeveel mensen hebben echter het geluk om met zoiets bezig te mogen zijn? Volgens mij maar een enkeling... De rest zit gewoon toch minder spannend rapportagewerk oid te doen, ik zou echt niet weten hoe je dat op een feestje nog enigzins 'spannend' kan maken hoor.

Het bedrijfsleven ziet ICT als kostenpost en nooit als middel om geld te verdienen. (behalve marktplaats en bol.com waarschijnlijk.
Die ICT kan maar beter uitbesteed kan worden aan een laagloonland. Als je dit maar vaak genoeg roept gaat natuurlijk niemand meer aan dit uitstervende beroep beginnen...

@Bram van de Bunt:
En waar kunnen we dit prachtige rapport van de Taskforce e-skills lezen?

Ben best een aardige "Googleaar" maar het is met nog niet gelukt.
Is deze Taskforce e-skills een overheidsding?

Waar hebben we het eigenlijk over?

@Peter

ICT kent vele richtingen, waarvan embedded software helaas niet de richting is die bekend staat om grote salarissen en dikke leasebakken....

In het artikel hierboven wordt bijv. gesproken over businessprocessen. Op zich al een vaag begrip, maar het is wel zo'n typische richting van de ICT met dure consultants enz enz. Dit spreekt de (naïeve?) student blijkbaar meer aan dan een R&D functie in de embedded sector.

@Peter, @PaVaKe

Een ding is duidelijk PaVaKe heeft zeer zeker geen sexy baan, maar wel een waar je eer van je werk hebt en een waarin je als gekwalificeerde techneut (kwalified by knowhow, not by paper) wel je hart kan ophalen.

Zelf doe ik ook graag embedded dingen, maar het gaat me vooral om uitdagingen... en ICT functies met een uitdaging, dus niet systeembeheer, niet internet geneuzel, geen kantoorautomatisering die zijn echt heeeeeel schaars.
Als je dan ook nog eens de eis hebt dat je met serieuse technologie wilt werken en niet enkel met dot-troep en eclypse dan wordt de spoeling wel heel erg dun.

Weinig kans dus dat echte techneuten op de juiste plaats terecht komen.
Dat heeft niets met sexy, bedrijfstrabanten en pegels te maken, maar met gedrevenheid.

Ahhh gedrevenheid is ook zo'n ICT buzzword, gedreven door declaraties... meer niet.

Wat ik hierboven vooral proef is 'liefde voor het vak', dat je iets doet niet puur om het geld of de status maar juist omdat je er trots op bent, er zelf voldoening uit haalt...

Ik zelf werk ook met grote systemen en ik weet hoe het voelt om te weten dat jouw 'werk' een hele fabriek in beweging brengt. Dat een foutje van jouw kant grote consequenties heeft. Dat doe je niet puur voor de leasebak of het bruto salaris, integendeel het moet ergens ook wel een beetje je hobby zijn. Net even dat extra stapje zetten om het eindresultaat 'perfect' te krijgen.

Net als die HBO verpleegkundige doe je het vooral ook omdat je het een mooi vak vindt, en dat is nu juist wat de 'outsourcing' en kostenbeheersing hype kapot aan het maken is. Het is voor velen geen vak meer om trots op te zijn, maar meer gewoon 'werk'. Werk wat puur rationeel vergeleken wordt, Steeds meer en meer mensen ontdekken dat als je in 2011 en flinke leasebak en dito salaris wilt je in tegenstelling 10-15 jaar terug niet meer in de ICT moet zijn...

Ik denk dat dat vooral het probleem is.

Peter, ik ben op en top techneut met een grote voorliefde voor problemen waar ik serieus dingen voor moet uitzoeken.
Een kwalificatie waar echt niemand op zit te wachten.
Ik kom voornamelijk houtje touwtje oplossingen tegen (waarbij in de meeste gevallen het houtje of het touwtje wegbezuinigd wordt)
Desondanks doe ik mijn werk met liefde.

ECHTER !!!!

Iedereen heeft zijn prijs, voor drie keer de Balkenende norm wil ik desnoods nog wel een MacDonnalds filiaal runnen !

@Pascal:

Hoe komt het in jouw ogen dan dat niemand daarop zit te wachten? Zoals jij het beschrijft klinkt het toch wel als juist de kwaliteiten die een echte ICTer nodig heeft: gedrevenheid, nieuwsgierigheid, volhardend...

p.s. voor 2x de Balkenende norm kom ik wel in jouw filiaal de hamburgers bakken... :-)

@Robert, probeer eens:
http://www.digitaalbestuurcongres.nl/Uploads/Files/T04_20-_20Hagedoorn_20_20-_20Taskforce_20eSkills.pdf

Kort door de bocht en gecharcheerd als reactie op PaVaKe:

De zo vaak aangehaalde nerds zijn ICT'ers die hun werk voor weinig geld doen.

@Mark

Als je dan toch wil chargeren:
Die nerds waar jij het over hebt zijn de echte techneuten die nog snappen waar ICT over gaat.

Helaas worden deze techneuten overschaduwd door de bla bla bla types die zich certified hutsefluts consultant noemen, en middels hoge tarieven, dikke leasauto's en trendy laptops en iphones de markt domineren

Wat echter nogal eens vergeten wordt is dat deze techneut moet proberen te realiseren wat de consultant verkoopt.


Maar: wat is weinig geld in jou optiek?

@Peter,

je bedoeld met kennis van zaken dus lastig, technisch onderlegd dus lastig, overzicht over de situatie zodat je hiaten snel kan onderkennen dus lastig, geen microsoft dus lastig, ouder dan 22 dus duur, ervaren dus duur en ik kan ook nog niet eens fatsoenlijk een stropdas knopen.
Nee hoor, daar zit de ICT wereld echt niet op te wachten.
Ik heb best geluk met het feit dat ik vooraf heb kunnen uitleggen dat ik toch echt af en toe een uitdaging nodig heb en daar dan zelf voor zorg maar niet iedereen heeft die luxe positie...
En dan heb ik het niet eens over de trieste gevallen van echte toppers die gewoon niet verder komen juist omdat ze echt iets te bieden hebben.

apropos, dat gaan wel dure hamburgers worden !!!

@PaVaKe,

Ik ben het in dat opzicht wel met je eens hoor, alleen ik vind dus dat die techneut een groter deel van de koek verdient dan 'ie nu vaak krijgt. Daarom gebruik ik zelf ook liever het woord specialist, staat iets minder kneuterig.

Als ik dan ook technisch goede collega's hoor zeggen 'ik doe het niet voor het geld', terwijl ze de helft minder vangen dan de verkoper die ernaast zit heb ik daar moeite mee. Dat je het niet voor het geld doet, betekent niet dat je geen goed salaris moet krijgen als je:

- Heel veel hebt moeten leren voor je vak (de beta opleidingen zijn ook gewoon zwaarder).
- Veel ervaring hebt (het bekende 'het duurt 10 jaar voor je goed kunt programmeren', al telt hobbyen etc. daar ook voor mee).
- Constant ingewikkelde problemen op moet lossen.
- Steeds weer snel bij moet leren over nieuwe technologieën.
En al met al dus werk doet wat niet iedereen zou kunnen...

Natuurlijk speelt bij ons niet alleen geld mee, alleen de uitvoering is zo'n belangrijk onderdeel voor het succes van een product/project dat je niet kunt maken om aan die mensen de laagste salarissen te betalen...

Om je vraag te beantwoorden:
Weinig geld is wat we tegenwoordig blijkbaar verstaan onder een marktconform salaris. Ik zou niet weten waarom de salarissen voor mensen die technisch gezien ook echt iets voor elkaar kunnen krijgen hier in verhouding tot andere functies lager moeten zijn dan bijv. in de VS (de gemiddelde mobile software developer kan daar jaarlijks 80-90k in z'n zak steken terwijl dat hier tussen de 40k en 50k ligt). De middenweg, zo'n 5-6k per maand bij een 40 urige werkweek lijkt me een heel redelijk salaris voor een medior developer. (5+ jaar ervaring) Voor een senior (10+) kan daar nog wel 2-3k bij.

Mijn theorie tot nu toe: managers/verkopers/consultants zijn gemiddeld genomen extraverter en meer competitiegericht, en zullen dus vaker hard onderhandelen over een salaris = gemiddelde salaris is hoger.

Dat 'tekort aan ICT'-ers (wat er niet is) zou dan ook verklaard kunnen worden: Nederlandse IT'ers stappen niet over naar een functie waar ze economisch productiever zijn. (want als je graag heen en weer vliegt was je meestal wel consultant geworden?)

Het verloop blijkt ook inderdaad erg laag te zijn en het zou me niet verbazen als er veel goede techneuten 'verstopt' zitten bij organisaties waar ze eigenlijk helemaal niet zo hard nodig zijn.

Mark vooral je laatste opmerking is erg scherpzinnig.
Helaas maar waar.

Dag allen,

ik zit zelf sinds 1999 in het vak en heb bij grote overheids organen, bank- en verzekerings bedrijven gewerkt, ondermeer als freelancer.

Wat voor mij nog steeds het meest bizarre verschijnsel in de IT is, is het totaal gebrek aan controle op kosten, tijd, project intake en uitvoering, en een terugkerende lus van leren op basis van lessons learned bij de zovele fouten optredend in voornoemde processen. De IT organisatie aan de klant kant is in dit opzicht erg grillig, dit gaat zowel op voor de zakelijke markt als de PC thuismarkt. En ja de thuismarkt met de gemiddelde Windows PC (80% van iedereen) werkt als gebruiker in de zakelijke markt.

IT willen we snel hebben, het 24 hrs drive in model is hier wellicht voor geschikt, a.g.v. ("onverwachte")een business need moet iets gisteren draaien en vandaag ontwikkeld zijn. Eerst implementeren en dan ontwikkelen. De afvalproducten van de IT worden dan snel over de muur de beheersorganisatie ingegooid waar de vuilnismannen (lees "beheerders") de houdbaarheiddatum van dit afval moeten zien te verlengen.

Bij gebrek aan inzicht in de relatie tussen ontwikkeling van de producten en de beheerskosten hiervan (verantwoording: managementlaag) is de duurzaamheid en Life cycle van IT producten ver te zoeken. Deze grilligheid leidt keer op keer tot onverwacht hoge IT ontwikkelkosten, onverwacht hogere beheerskosten en dus telkens terugkerende overschrijdingen van IT budgetten.

What you want is what you do not get is hier het credo.

Kijk maar naar de tergend langzame ontwikkeling van een product als Windows vanaf verzie 95 tot Windows 7 nu.

Over de ruggen van veel bedrijven en gebruikers is hier veel geld verdiend met toch niet een bijster groot verschil in functionaliteit tussen deze door Microsoft in 16 jaar ontwikkelde producten.

Dat er daarom steeds meer een weerzin is in de hoge tarieven en booming flits IT uit de jaren 90 is goed te verklaren. Dit is een gevolg van het dramatisch inefficient functioneren van de branche als geheel en haar methoden in het bijzonder. Nergens anders is er een technische discipline te vinden die met zoveel budget, zoveel onvoorspelbare producten oplevert, waarop vaak business kritische bedrijfs processen moeten draaien.

Zal het imago van de suffige ITér die ook niet weet waarom de PC van de gebruiker weer eens niet werkt of traag is of vastloopt of die applicatie weer een fout geeft, dan toch gemeengoed zijn geworden?

Dit zou betekenen dat het geen zin heeft dit persoonlijk imago te verbeteren maar juist de processen te verbeteren.

Maar dat zorgt inderdaad weer tot minder omzet voor de meeste grote IT leveranciers en detacheerders....

:)

waarvan de houdbaarheids datum zo Dat hierbij opdrachtgeversKijk maar naar security
van de soft costs (FTE´s') in kosten

Men moet eigenlijk de term "ICT" in de ban doen. Het dekt de lading wel, maar is (tegenwoordig) toch te weinig zeggend. Men moet uit de doeken doen welke informatica deelgebieden er zijn. Men kan kiezen voor een pure informatica opleiding, met bijv. specialisatie embedded systems en telematica. Maar er is veel meer, zoals : kunstmatige intelligentie, bedrijfskundige informatica, computationele mechanica, bio-informatica, gametechnologie, medische informatiekunde, computationele wiskunde, geo-informatica, enz. Deze gebieden vereisen veelal een ietwat andere achtergrond, het gaat echter allemaal over automatisering. Reclame voor een specifiek gebied kan zorgen dat iemand zich veel meer aangesproken voelt, mede door de verhelderende focus op het (globale) toepassingsgebied. Dat kan men dan bestempelen als 'sexy'. Ik noem het liever uitdagend, boeiend en maatschappelijk relevant. Ook moet automatisering voor vrouwen aantrekkelijker worden, bijv. in Spanje schrikt informatica vrouwen veel minder af.

@Odi scherp opgemerkt.

Computers zijn zulk een gemeengoed geworden dat managers al heel snel menen dat zij de achterliggende technologie begrijpen (helaas denken veel automatiseerders dat ook onterecht).
De PC op kantoor ziet er nu eenmaal het zelfde uit als het ding waar zoonlief zijn huiswerk op maakt.
Edsger Dijkstra gaf ooit al aan dat informatica net zo weinig met computers te maken heeft als astronomie met telescopen.

@M.Dommers, je noemt nu in een klap een hele hoop specialisaties waarvan de doorsnee 'specialist' nog nooit gehoord heeft.

Als je het IT vak kiest vanwege de status (sexy) dan heb je waarschijnlijk een verkeerde keuze gemaakt.

@Pascal: Grappige uitspraak van Dijkstra, die kende ik nog niet en de metafoor past ook mooi.

Over dat specialist heb je wel gelijk, maar een nog waziger woord vind ik 'professional'. Daar snap ik helemaal niet van wat ze bedoelen.

Ach ik heb al heel wat keren bij dergelijke lieden duidelijk gemaakt dat ze helemaal niet op zoek waren naar een 'Linux specialist' maar naar een handig buurjongetje van zestien die toevallig ook weet hoe je met een webbased tooltje een website kan aanmaken.
Dat is echt iets heel anders dan iemand die alle ins en outs kent want die vallen echt in een andere salariscatagorie.

Wat profesional betreft.
Een profesional is iemand die iets vanuit zijn beroep doet.
Een hobbieist is iemand die iets louter voor zijn plezier in zijn vrije tijd doet.
Linus Torvalds en Theo de Raadt zijn daarom hobbieisten,
en waneer ik op de zaak zit te schijten haal ik daarom mijn WC-papier uit de Lotus-profesional

kortom Profesional klinkt mooier dan specialist maar is in feite een stuk minder, immers iedere werknemer of zelfstandige is een profesioal.

Edsger Dijkstra gaf ooit al aan dat informatica net zo weinig met computers te maken heeft als astronomie met telescopen.

De meeste Nederlandse ICT-ers weten zelfs niet wie hij was :-)

Ach Maria, daar hebben we dan weer google voor he ;)
Het is trouwens echt niet zo dat hij overal gelijk in had maar hij had iig een duidelijk beeld van hoe het zeer zeker niet moet, en net dat is dus de alledaagse praktijk geworden.
Er is nog ergens een website waar al zijn aantekeningen op staan, ben even kwijt waar ook weer maar then again, google ;)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-05T08:42:00.000Z verwijderd verwijderd
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.