Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT-arbeidsmarkt staat in 2012 onder druk

Dat de economische situatie in 2012 zal leiden tot een terugval van de ict-arbeidsmarkt ligt natuurlijk voor de hand. Maar hoe ziet die terugval er uit? We zien al een duidelijke trend op het gebied van detachering: die loopt niet meer via tussenpartijen.

De grote detacheerders doen het nu weer helemaal zelf in plaats van voor een deel van het aanbod een andere detacheerder in te schakelen. Het valt nog maar te bezien of de vraag naar detachering in 2012 op peil zal blijven. Een belangrijke ontwikkeling het komende jaar is dat er meer en meer bedrijven zullen zijn, zeker in het mkb, die hun ict uitbesteden omdat het niet tot hun core business behoort. Dat betekent dat outsourcers goede tijden tegemoet gaan.

Van ict’ers zal meer gevraagd worden. Enerzijds diepgaande kennis van specifieke (infrastructuur) technologieën en anderzijds bredere kennis. Niet alleen moeten ict’s meer gaan weten van de business van hun klanten, maar ook van nieuwe technologieën en methodologieën, denk aan vdi (virtual desktop infrastructure) en de cloud. Bedrijven verwachten dat outsourcingspartners hier alles van weten. Voor kleinere ict-bedrijven zal het niet meevallen om dit allemaal bij te houden en een aantal van hen zal dan ook verdwijnen.

Ook ligt het natuurlijk in de lijn der verwachting dat er meer vraag komt naar nieuwe technologieën zoals iOS/iPad. Er zal in 2012 ook meer vraag komen naar SharePoint-experts. Mijn observatie is dat er de afgelopen tijd wel werd geroepen dat die vraag er was, maar dat de echte vraag tot nu toe is uitgebleven. Ik zie dat die vraag nu reëel wordt.

Maar ik verwacht in 2012 geen tekort aan ict’ers. Het zal juist makkelijker worden om gekwalificeerd personeel te vinden, zeker voor solide bedrijven. Ict’ers zullen minder opportunistisch zijn en eerder gaan voor zekerheid. Zij kiezen liever een veilige haven dan dat ze voor wat meer salaris of wat betere arbeidsvoorwaarden van baan veranderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-29T14:25:00.000Z Roland Schweigl
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.