Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De zomer is de ideale tijd om talent te werven

Computable Expert

Derk Rijntjes MSc
Country Director, Darwin Recruitment BV. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

Het is een algemene misvatting dat januari de beste tijd van het jaar is om nieuw talent aan te werven. Diverse onderzoeken tonen aan dat diverse bedrijven inzetten om nieuw talent vanaf januari aan te werven vanwege het geloof dat actieve kandidaten het nieuwe jaar willen beginnen met een nieuwe uitdaging.

Ik zie een ander beeld. Het aantal nieuwe vacatures neemt in de zomer maanden af, terwijl het aantal sollicitaties per vacatures aanzienlijk toenemen. Data van vorig jaar wijzen uit dat het aantal sollicitaties in juli 2014 het hoogst waren in vergelijking met de andere maanden in 2014. Het aantal sollicitaties in juli 2014 was 33 procent hoger dan in januari van hetzelfde jaar, terwijl het aantal opdrachten in juli 2014 40 procent lager waren in vergelijking met januari 2014.

Deze feiten tonen aan dat het aantal opdrachtgevers/ werkgevers  die op zoek gaan naar nieuw talent in de zomer, sterk afneemt. Dit verbaast mij. Diverse opdrachtgevers van Darwin hebben vaak nieuwe projecten en nieuw budget beschikbaar per september. De zomer zou in mijn ogen dan ook de ideale periode moeten zijn om nieuw talent aan te werven.  Met een positieve ratio (sollicitaties per opdracht) voor opdrachtgevers/ werkgevers, is de zomer een ideale periode om te werven. Je kan helaas niet altijd rekenen op het weer, maar je kan zeker rekenen op het feit dat je minder concurrentie hebt van andere kapers op de kust, die ook op zoek zijn naar hetzelfde nieuwe talent voor de projecten in september.

Het koude weer en het einde van de feestmaand december zorgen er vaak beiden voor dat de passieve kandidaat actief op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen. Dit geldt ook voor de zomer maanden wanneer wij allemaal onze droom bestemming willen bezoeken voor een welverdiende zomervakantie. Het zonnige weer heeft vaak een positieve impact op ons humeur en op ons gedrag. Daarom zullen we vaker open staan voor verandering en hebben we meer vertrouwen in onze capaciteiten en skills.

Vijf jaar geleden rekenden diverse recruitment organisaties op een schommeling in sollicitaties tijdens de zomer maanden aangezien veel talent aan het genieten was van een zonnige vakantie op heerlijke bestemmingen, ver weg van laptop, desktop en natuurlijk ook email. Tegenwoordig hebben we geen keyboard meer nodig om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures. Mobile devices zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Connectivity, Wifi, 3G en 4G zijn bijna een 'commodity good' en niet alleen in Nederland. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom Darwin Recruitment een toename ziet van het aantal sollicitaties tijdens de zomer maanden.

Een extra reden dus om tijdens de zomer diverse vacatures te vervullen in plaats van januari, als we nog net een beetje in onze winterslaap verkeren. Met nieuw talent aan boord in september, is de proeftijd voor de winter al gepasseerd en kan het nieuwe jaar in januari goed beginnen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-22T09:03:00.000Z Derk Rijntjes