Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mentor helpt vrouwen met IT-carrière

Vrouw tablet

Meer vrouwen in tech, dat hebben veel organisaties op hun wishlist van 2017 staan. Maar hoe staan vrouwen hier eigenlijk tegenover? In de afgelopen tien jaar zie ik hier een positieve ontwikkeling. Vrouwen stellen zich open voor een baan in tech. Het beeld dat it alleen uit nullen en enen bestaat, behoort steeds meer tot het verleden. Vrouwen zien mogelijkheden voor een mooie carrière in tech.

Toch mag wat mij betreft deze positieve ontwikkeling sneller gaan. Nu bestaat het personeelsbestand van techbedrijven namelijk nog steeds voor 90 procent uit mannen. Om nog maar te zwijgen over de verdeling van de posities aan de top. Vrouwen wil ik daarom oproepen om een mentorship aan te gaan en samen de weg naar de top te bewandelen.

Vrouwen in tech kunnen best een steuntje in de rug gebruiken. Hoe definieer je in een mannenwereld jouw roadmap naar succes? Het aangaan van een mentorship blijkt een succesvolle stap. Een goed mentorship brengt de volgende voordelen met zich mee voor mentoree:

 • duidelijk definiëren van de volgende stap in de carrière;
 • eventuele bijbehorende drempelvrees overwinnen;
 • het identificeren van gaps in kennis en vaardigheden; 
 • het reflecteren van gedrag in de dagelijkse praktijk.

Verder waarderen mentorees het dat mentors hun tactieken delen op gebieden zoals onderhandelen, jezelf profileren en vinden ze het belangrijk om te leren hoe zij meer uit zichzelf en uit hun baan kunnen halen.

Zoektocht naar een mentor

Voordat al deze voordelen gerealiseerd worden, moet er wel sprake zijn van een succesvol mentorship. Het is belangrijk om bewust te zijn van het feit dat niet iedereen geschikt is als mentor of mentoree. Een mentorship is alleen succesvol als beide partijen de juiste instelling hebben. Het delen van kennis en ervaring is een belangrijk onderdeel van de mentorrelatie. De mentors draaien langer mee in het bedrijfsleven, bekleden hogere posities en kunnen daardoor medewerkers in een lichtere functie of met minder ervaringsjaren verder helpen in hun carrière. Hieronder zet ik uiteen over welke eigenschappen mentors en mentorees moeten beschikken voor een succesvol mentorship.

Een goede mentor:

 • is niet bang voor zelfreflectie
 • toont empathie
 • heeft een actieve luisterstijl
 • bouwt vertrouwen op
 • motiveert en stimuleert
 • geeft feedback

Een goede mentoree:

 • neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leer- en ontwikkelingsproces
 • neemt initiatief
 • staat open voor feedback en uitdagingen
 • werkt zelfstandig

Ook op zoek naar een mentor die bij je past? Bovenstaande eigenschappen geven alvast richting aan de zoektocht naar een succesvol mentorship. Vergeet daarnaast vooral de persoonlijke klik niet. Die ervaar je natuurlijk pas echt als je met iemand in gesprek gaat. 

Sherry-Ann Sprock, lead principal recruiter bij Computer Futures

IT diamonds

Computer Futures organiseert op 7 februari het IT Diamonds-netwerkevent. Tijdens die dag komen werkgevers en werknemers samen om over vragen rondom diversiteit en inclusie te spreken. Ook staan er een aantal keynotes op de planning. Zo geeft Janneke Niessen kernlessen om als vrouw succesvol te ondernemen in de tech-industrie. Aan Computable geeft zij al een tipje van de sluier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-02T14:30:00.000Z Sherry-Ann Sprock
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.