Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zorg als ICT’er voor realistische scholingsdoelen

ICT-opleiding

Het eerste kwartaal van 2017 zit er bijna op. Voor ons ligt een spannende periode van verkiezingen in diverse Europese landen, terwijl de gevolgen van de Brexit en de verkiezing van Trump voelbaar worden. Allemaal gebeurtenissen die van invloed zijn op de economie en dus op de werkgelegenheid. Concreet: wat wij de afgelopen maanden zien, is dat de vraag naar it-specialisten met een breed palet aan kennis toeneemt.

De te vervullen vacatures worden breed ingezet en de focus ligt dan ook vaak op een full stack-achtergrond, waarbij front-, back- en middleware-ervaring vereist is. Heeft de kandidaat ook nog bagage met big data, dan beleeft de opdrachtgever een eureka-momentje. Helaas werkt dit niet in de praktijk.

Advies aan ict'er

Een advies richting de ict’er op zoek naar werk is om continue op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen zijn of haar specialisme. Dit kan op diverse manieren; door bijvoorbeeld frequent meet-ups bij te wonen en nieuwe technologieën thuis of tijdens werk uit te proberen. Recentelijk las ik een quote dat het al een dagtaak is om de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Javascript bij te houden. Houd het dus realistisch.

Advies aan werkgever

Een advies richting werkgevers is om te kijken naar het talent van de kandidaat - en hoe de werkgever zelf bereid is om extra kennis aan de man te brengen. Je kan niet verwachten dat in de zoektocht naar een schaap met meerdere poten, er tijdens het interviewproces extra eisen worden gesteld aan de kandidaat. Richt het interviewproces zo in dat de skills en competenties worden getoetst om nieuwe technologieën eigen te maken. Bij een technische match van zeventig procent zou de werkgever moeten inzien dat het haar taak is de resterende dertig procent bij te scholen. Zo zorgt de werkgever er ook voor dat de kandidaat zich voor langere tijd aan hem zal binden. Ons staat in de volgende drie kwartalen dus een leuke uitdaging te wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Richt het interviewproces zo in dat de skills en competenties worden getoetst om nieuwe technologieën eigen te maken. Bij een technische match van zeventig procent zou de werkgever moeten inzien dat het haar taak is de resterende dertig procent bij te scholen."
En om daarbij de soft skills niet te vergeten. Bedrijven en projecten zijn steeds internationaler en de betrokken mensen hebben steeds meer een multiculturele achtergrond. Onderzoek wijst uit dat de meeste projecten falen of niet brengen wat verwacht wordt, door onvoldoende kennis op het gebied van cultuur, communicatie. empathie en het opbouwen van vertrouwen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-07T13:48:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.