Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ambitieuze IT’er? Zo combineer je werk met studie

Welke studie of training moet je nu volgen om in de toekomst een goede baan te houden of te krijgen? En hoe kun je het best een studie met werk combineren? Tips voor de it’ers met ambitie.

Allereerst is het belangrijk om een goed beeld te hebben van het doel en de richting waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Belangrijke vragen daarbij zijn: ‘waar liggen je ambities?’, ‘waar zitten je ontwikkelpunten?’ en ‘waar heeft jouw werkgever of beroepsgroep in de toekomst behoefte aan?’, of anders gezegd: ‘welke ontwikkeling maakt jouw vakgebied door?’.

De antwoorden op deze vragen bepalen je studierichting en welke opleiding op dit punt in je carrière bij je past.

Vast ritme

Het mooiste is het verrichten van een studie in het kader van je huidige werkzaamheden; dit kunnen dan ook nieuwe taken of verantwoordelijkheden zijn die aan je takenpakket zijn toegevoegd. Waarschijnlijk werkt voor de meeste personen een vast ritme voor studie het best; dat stelt je in staat te plannen en andere activiteiten af te stemmen. In elk geval is het zaak goede afspraken te maken met de werkgever dan wel opdrachtgever ten aanzien van de (gewenste) tijdbesteding en dag(en) waarop dit gaat plaatsvinden. Betrek hierin ook je directe collega’s, zodat zij weten wanneer je wel of niet bent te storen.

Studie en studievorm

Vaak wordt gevraagd of een cursus beter is dan een volwaardige studie, maar dat is altijd moeilijk te zeggen. Het hangt af van het doel en de termijn waarop je resultaat wilt of moet hebben. Doorgaans is een volwaardige studie beter van toepassing indien het doel is een nieuwe richting in te slaan, die weinig of niets met de huidige werkzaamheden te maken heeft. Een cursus is beter indien het een doorontwikkeling betreft in je huidige aandachtsgebied en het geleerde op korte termijn in de praktijk wordt toegepast. Voor het maken van een afgewogen keuze is ook te kijken naar wat je hoopt te bereiken met de cursus c.q. studie en de eisen die hieraan worden gesteld.

Een andere vraag die vaak valt, is welke voordelen klassikaal, individueel of online-onderwijs hebben.

Klassikaal onderwijs heeft als voordeel dat je lessen volgt op een vast moment. Daarnaast heb je een stok achter de deur, want je doet het samen met anderen en er wordt op je gerekend. Bovendien is er sprake van onderlinge kennisuitwisseling, waardoor je bredere en diepere inzichten krijgt.

Het grote voordeel van individueel onderwijs is dat je zelf kunt bepalen wanneer je studeert waardoor er sprake is van meer flexibiliteit en je in je eigen tempo kunt werken.

Online-onderwijs tenslotte is ideaal voor it’ers die bijvoorbeeld voor hun werk veel reizen. Overal waar ze toegang hebben tot internet kunnen ze studeren en de lesstof kan op een andere wijze dan via een boek worden aangereikt en er is meer sprake van interactief leren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-13T09:28:00.000Z Joeri Broeze


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.