Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zie je carrière als project

Computable Expert

ing. Sheila Gemin MSc
CEP , Atos. Expert van Computable voor de topics ERP en Loopbaan.

Wat is je ideale baan? In welke omgeving? Of ben je liever ondernemer en werk je het liefst met andere ondernemers samen. Wat het ook is om daar te komen, je zult er hard voor moeten werken. Het creëren van je ideale loopbaan of het realiseren van je passie is een marathon, geen sprint. Dit kost voorbereiding, evaluatie en doorzettingsvermogen. Weersta de verleiding om je doelen door tijdelijke 'excuses' op een zijspoor te zetten.

Het volgen van je passie kan eng zijn. Je passie is iets heel persoonlijks en daarmee naar buiten treden betekent jezelf kwetsbaar opstellen. Het kan heel veilig aanvoelen om iets te kiezen wat je leuk vindt maar waar je hart niet veel sneller van gaat kloppen. Larry Smith heeft een boeiende toespraak gehouden bij TED met de titel ‘Waarom je nooit een fantastische carrière zult hebben?’. Een hilarische, maar spot on uiteenzetting waarom de meeste mensen het nalaten om een fantastische carrière op te bouwen. Vaak bedenken we het ene excuus na het andere om die passie niet te volgen, terwijl de angst om niet te slagen vaak de echte achterliggende reden is. De toespraak van Larry is een spiegel voor iedereen die moeite heeft met het zetten van de volgende stap in zijn carrière.

Drempels

Er kunnen zich situaties voordoen dat je even niet voor je passie kunt kiezen. Is dat erg? Nee, zolang je maar heel bewust kiest voor het niet volgen van je passie. Gezin, mantelzorg of fysieke omstandigheden kunnen er toe leiden dat je tijdelijk even je passie niet ten volle kunt laten gelden. Dat je echt even moet kiezen voor een andere weg. Laat dit een bewuste keuze zijn en verlies je passie niet uit het oog.

Misschien lukt het niet om dit jaar je droomcarrière te starten of je eigen bedrijf te beginnen, maar misschien wel over een jaar of over vijf jaar. Blijf niet hangen in would have en should have maar spreek met jezelf af om je passie strak in het oog te houden en de tussenliggende tijd te gebruiken om je voor te bereiden op het wagen van de grote stap.

Persoonlijk leiderschap

Die fantastische carrière begint bij jezelf. Het begint bij het maken van onderscheid tussen excuses en drempels. Waarom zet jij nu niet de volgende stap in je carrière? Als je weet wat jou tegenhoudt, kun je bewuste keuzes maken en de consequenties accepteren. Persoonlijk leiderschap houdt in dat je jezelf leidt; dat je regisseur bent van jouw loopbaan. De basis voor dit succes is niet nog harder werken, maar bewust omgaan met je talenten, mogelijkheden en beperkingen. Niet blijven hangen in je huidige beperkingen, maar zelf de touwtjes in handen nemen.

Heb helder voor ogen waar je naar toe wilt en welke opties je hebt om daar te komen. Wees daar duidelijk in, naar jezelf en naar je omgeving. Maak een plan, maar voordat je dat doet, definieer je ideale positie, droom erover, visualiseer jezelf in die rol en omgeving en doe onderzoek hoe je dit kan omzetten naar een fantastische carrière.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Wil iedereen wel een carriere? Er zijn er die op het werk niet te veel poespas willen hebben en eigenlijk alleen hun energie in hun prive leven cq gezin willen stoppen.
Of omhoog gepromoveerd worden tot dat je omvalt?
of deze Dilbert:
http://assets.amuniversal.com/e1d54a30f3710133598f005056a9545d

Ik heb eigenlijk een hele aardige carrière doorlopen
waarvoor ik overigens bepaald niet erg mijn best heb gedaan.
Ik gewoon mij zelf altijd gespecialiseerd in zaken die andere mensen lieten liggen.
Uiteraard doe ik ook vaker werk wat niet zo'n grote technische uitdaging bied,
maar ik ben geen carrièretijger.
Uitspraak vandaag van mijn werkgever:
'Pascal je wil dan geen baas zijn maar je bent wel senior'
Hmmm ok prima daar heeft hij dan wel weer gelijk in,
en ook dat schept verplichtingen.

En ikzelf
tja ik ben een techneut, ik zou liefst nieuwe dingen bedenken, uitwerken en proof of concepts bouwen.
Of dat nu electronica, software of een combi is maakt mij niet zo veel uit als het maar uitdagend is.
Maar niemand zit op zo'n knutselaar te wachten he.

@Pascal: klinkt herkenbaar.

Goede embedded specialisten zijn nog steeds moeilijk te krijgen. Jammer genoeg wordt het aan de praat krijgen van de nieuwste bluetooth versie op een bestaand apparaat als minder "sexy" ervaren dan het maken van een "scherm" voor een applicatie.

Ook ik ben geen carrièretijger. Ooit lang geleden een cursus projectmanagement gedaan. De belangrijkste "lesson learned": ik wil geen projectmanager worden!

Het probleem is doorgaans dat je als techneut vrij snel aan je salarisplafond zit, en de enige groeiopties project- of lijnmanagement zijn.

Geluk is ook geen slaaf zijn van je eigen ambitie.

Wat manager worden betreft steek ik nog liever mijn ogen uit met een roestig vork (vrij vertaald naar Blackadder). De ontwikkeling van de techniek is nog te mooi om actief te blijven volgen.

Ergo,
Ben je een echte vakman dan is een carrière niets voor je,
Ben je vooral ambitieus en niet geïnteresseerd in hetgeen je vak te bieden heeft dan valt er genoeg te winnen (en uiteraard vooral genoeg te declareren)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-20T10:12:00.000Z Sheila Gemin