Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Belang van de it-afdeling over vijf jaar

Innovatiekracht, flexibiliteit en wendbaarheid van organisaties leunt er op

Op dit moment is de gemiddelde it-afdeling groot in vergelijking tot andere afdelingen. Daarnaast kent deze een piramidestructuur. De it-architectuur is log en de meeste it’ers zijn generalisten. De focus van de afdeling ligt intern, op systemen en processen. Het belang van it voor organisaties groeit in rap tempo. De innovatiekracht, flexibiliteit en wendbaarheid van organisaties leunt op it.

Dat dit effect heeft op hoe de it-afdeling eruit ziet, is onmiskenbaar. Het moge duidelijk zijn dat de it-afdeling over vijf jaar een heel ander karakter heeft, aangezien de rol van techniek groeit op alle afdelingen. Maar hoe ziet de toekomst er dan uit?

Uit recent onderzoek onder tweehonderd cio’s in Europa werkzaam in verschillende branches blijkt dat de meningen daarover nogal verschillen. Ruim een kwart (25,93 procent) van de cio’s voorspelt dat de it-afdeling de komende vijf jaar zal krimpen, omdat er steeds meer wordt uitbesteed aan specialisten. Daarentegen is 18,5 procent van mening dat door de groeiende complexiteit van de technische omgeving, it-afdelingen zullen uitbreiden.

Kleiner?

Forrester voorspelt dat de getransformeerde it-afdeling zich als volgt laat typeren: klein, snel en gespecialiseerd. Deze transformatie leunt op vijf trends:
-       De invloed van de bedrijfsvoering op technologische beslissingen groeit.
-       Cloud wordt wereldwijd, waardoor de behoefte aan interne technologische vaardigheden daalt.
-       Gekozen software vormt de basis voor ontwikkelingsmogelijkheden.
-       Agile en DevOps verspreiden zich razendsnel.
-       Cognitieve functies worden aangevuld of vervangen door kunstmatige intelligentie en cognitieve technologieën.

Dit zou betekenen dat de afdeling inderdaad gaat krimpen. Technologie neemt de rol van mensen over en it-teams worden kleiner. De specialisatie zal zich met name richten op vakgebieden als data en customer experience. Ook worden er vaker externe specialisten ingehuurd, bijvoorbeeld op gebied van security. Deze vormen een aanvulling op de it’ers binnen de organisatie. 

Groter?

Als we it vergelijken met andere disciplines, zoals finance en legal, staat deze nog in de kinderschoenen. Er worden volop technologieën ontwikkeld en nieuwe services geïntroduceerd. Daarnaast staat de it-afdeling steeds vaker ‘direct’ in contact met de eindklant. Neem bijvoorbeeld e-commerce, een it-oplossing waar de consument rechtstreeks mee te maken heeft. Tegenwoordig wordt dit naar een hoger niveau getild. Denk aan digital customer experience, webgebaseerde producten, diensten en nieuwe bedrijfsmodellen, zoals platformen Helpling en Airbnb. De consument heeft toegang tot geavanceerde technologie, waardoor verwachtingen alsmaar hoger worden. 

De opkomst van IoT en de integratie van it met operationele technologie, zoals telecomnetwerken en fabrieksautomatisering, is een derde factor waarop de groei van de it-afdeling een logisch gevolg zou zijn. De laatste is de ‘big data’ trend die al tijden gaande is. Innovaties met algoritmes zorgen voor een gat tussen de data die beschikbaar is en specifieke inzichten. Vandaar dat organisaties staan te springen om data-analisten.

Niet radicaal

"It speelt een cruciale rol bij het voldoen aan de wensen van de klant, en dus de wensen van de business."

De verandering van de afdeling zal hoogstwaarschijnlijk niet radicaal verlopen, maar juist met vele kleine verschuivingen. Verder kunnen we stellen dat de focus verschuift van alleen intern naar zowel intern als extern. It speelt een cruciale rol bij het voldoen aan de wensen van de klant, en dus de wensen van de business. Het draagvlak van it wordt dan ook organisatiebreed. Beide kampen hebben een gegronde verwachting - zowel groei als krimp. In ieder geval zal de it-afdeling focussen op nieuwe technologieën, software, hardware en de nieuwste it-skills.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-01T10:25:00.000Z Albert van Reenen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.