Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Multi-cloud vereist (schaarse) kennis en kunde

Computable Expert

Jack Niesen
Pre Sales Consultant, F5 NETWORKS. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Beheer.

Multi-cloud is the way to go. Veel artikelen gaan over de beveiliging, software-uitdagingen, benodigde applicatie-services en andere hardware- en software-gerelateerde zaken. Daarbij zien we een cruciaal element over het hoofd: de benodigde kennis en kunde

Er bestaat een niveauverschil in de aanwezige kennis en kunde van it-personeel en dat wat nodig is. Deze skills-gap moet uit economisch, bedrijfsmatig en beveiligingstechnisch oogpunt niet veel groter worden.

Tools
Multi-cloud houdt natuurlijk niet op bij het verslepen van je apps naar de cloud. Bedrijfsdoelen moeten naast marktbehoeften worden gelegd om vervolgens te bepalen welke tools nodig zijn om geautomatiseerde workflows, meer inzicht en analytische mogelijkheden te realiseren. Hierbij zijn nieuwe werkmethodes nodig om beter samen te werken. Dit heeft gevolgen voor hoe je je personeel inzet. Cloud-skills zijn ook aan verandering onderhevig. Om relevant te blijven, moeten NetOps-teams automatiseringskennis ontwikkelen om langzame, handmatige processen te verminderen, terwijl DevOps-teams zich moeten verdiepen in security. In je eigen silo werken, kan echt niet meer. Gezamenlijke optimalisatie en aansturing leidt tot betere uitkomsten en zorgt voor data-compliance.

Kennis en kunde moeten dus worden bijgewerkt. Cloud architects moeten voorzien worden van geavanceerde tools die zichtbaarheid en analyse bieden, zeer intelligent werken, context-bewust zijn, en het makkelijk maken om beleidsregels te volgen.

Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de inhoudelijke taken van het personeel. Als je medewerkers standaardtaken laat uitvoeren, kun je dat net zo goed outsourcen of door lager geschoold personeel laten doen. De eigen werknemers zijn hiervoor veel te waardevol: houd ze binnen het bedrijf en laat ze waarde toevoegen aan processen die van hun kennis en ervaring profiteren. Pasafgestudeerden hebben de cloud en apps met de paplepel meegekregen. It-mensen met wat meer ervaring moeten daarvoor open staan om samen een perfect team te vormen.

Het begint met onderwijs

"Ik vervang de ‘S’ liever door Security"

Engelstalige overheden en onderwijsinstellingen spreken vaak over STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics. Ik vervang de ‘S’ liever door Security. Toegang tot betere security-bronnen vergroot het belang van cybersecurity in het academische curriculum sterk. Hiermee leren studenten hoe ze hun eigen gegevens beter beschermen, maar het stelt ze ook in staat om een ander carrière-pad te kiezen. Door de technologische trends bij te benen en te duiden, kunnen studenten kennis en kunde ontwikkelen die hen uiterst waardevol maakt voor de arbeidsmarkt. Specifieke kennis opbouwen in app-ontwikkeling en architectuurontwerp zorgt voor nieuwe talenten die hard nodig zijn. Uiteraard ligt er ook een taak bij bedrijven om deze aanstormende talenten een stageplek en trainee-programma’s te bieden voor de nodige praktijkervaring. Alleen in die combinatie kunnen we de skills-gap het hoofd bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-20T13:00:00.000Z Jack Niesen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.