Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

It-detachering als unieke kracht voor bedrijven

De cio is constant aan het bepalen wat er in het team nodig is om als bedrijf toekomstbestendig te zijn. De uitdaging is om de juiste it-specialisten binnen te halen. Omdat feelance it’ers schaars en dus duur zijn, zijn er genoeg bedrijven die liever niet met freelancers werken. Een alternatief om het tekort aan vaardigheden in uw organisatie aan te pakken, is detachering. Hoe vormt detachering een unieke kracht voor uw bedrijf?

Hoewel u als cio zelf vaak goed weet wat u in uw team aan vaardigheden nodig heeft, kan het sparren met een detacheerder u helpen om dit scherper te krijgen. Of om er een ander licht op te schijnen. Een goede detacheerder gaat met u om tafel om vast te stellen aan welke it-vaardigheden uw project behoefte heeft. U profiteert namelijk van de marktkennis en -ervaring van de detacheerder, die de hele dag in contact staat met bedrijven met dezelfde typen uitdagingen als u. Daar doet u echt voordeel mee.

Een detacheerder investeert in het leren kennen van uw organisatie. Gedetacheerden werken onder de vleugels van de detacheerder aan hun persoonlijke ontwikkeling en carrière. Het is voor hen ontzettend belangrijk dat zij goed op hun plek zitten. Voor klanten is dit natuurlijk ook prettig, dus de detacheerder moet ervoor zorgen dat de professional die uiteindelijk toegevoegd wordt aan het team, aansluit op de kernwaarden, strategie en doelen van uw bedrijf. Het scheelt u veel tijd en energie ten opzichte van wanneer u dit zelf uit zou moeten zoeken.

Helder doel

"Over de beschikbaarheid van uw it-specialist hoeft u zich niet druk te maken"

Een gedetacheerde it’er wordt aangenomen op één project of kennisgebied, met een helder doel. Bovendien verdiept hij of zij zich in een specifieke technologie of branche. De gedetacheerde collega ontwikkelt zich onder meer door scholing en training, die de detacheringsorganisatie faciliteert. Iets waar uw organisatie alleen maar van kan profiteren.

Een detacheringsconstructie maakt het toegankelijk om medewerkers op- en af te schalen wanneer dat nodig is. Deze wendbaarheid en flexibiliteit maakt dat u snelheid kunt maken wanneer dat moet. Over de beschikbaarheid van uw gewenste it-specialist hoeft u zich niet druk te maken; deze is in dienst van de detacheerder. Hij of zij gaat in principe nergens heen.

Auteur Albert van Reenen is directeur bij Computer Futures.

(Deze bijdrage verscheen eerder in Computable-magazine #01-2019)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Een goede detacheerder gaat met u om tafel om vast te stellen aan welke it-vaardigheden uw project behoefte heeft. U profiteert namelijk van de marktkennis en -ervaring van de detacheerder, die de hele dag in contact staat met bedrijven met dezelfde typen uitdagingen als u. Daar doet u echt voordeel mee."

Welnee.
Een goede detacheerder gaat met u om tafel om vast te stellen hoe lang en hoeveel aan u verdiend kan worden, omdat u te lamlendig, laf en incapabel bent om zelf te werven. U wordt namelijk slachtoffer van uw onwetendheid, naiviteit en de praatjes van de detacheerder, die de hele dag zijn initiatiefloze personeel bij klanten moet wegzetten omdat ze anders duur op de bank zitten. :-)

De titel is nogal pretentieus, vaak profiteert vooral de concurrent van ervaringen die gedetacheerde opdoet en ook de opmerking dat ingehuurde IT-specialist in dienst is van detacheringsbedrijf is nogal bedenkelijk als ik kijk naar de contracten. Een CIO die zich laat informeren door detacheerder die op basis van uurtje-factuurtje mensen weg zet in een organisatie klinkt hierdoor als: "Wij van wc-eend, adviseren wc-eend"

Een schaalbare arbeidsschil met een detacheringscontructie is leuk voor organisaties die een reactieve planning hebben omdat arbeid als vlottende activa op de balans staat maar aangezien kennis nogal conjunctuur gevoelig is betekent dit ook een steeds hogere uurprijs. Uiteindelijk was mijn auto als gedetacheerde groter dan die van de CIO maar dit was in de tijd dat solicitaties bij de BMW-dealers gehouden werden en belasting technisch is er in 20 jaar wel iets veranderd.

En dan te bedenken dat de meeste "detacheerders" gebruik maken van Freelancers, die zij vervolgens met een marge van 15 à 20 % doorzetten naar bedrijven. Ik laat me graag eens haarfijn uitleggen hoe dat goedkoper kan zijn dan direct en zonder tussenhandel Freelancers in te huren!

Laatst nog eens om de tafel gezeten met zo'n detacheringsbedrijf.
Ken dat soort clubs maar al te goed, het salaris van de uiteindelijke detache gaat vier tot vijf keer over de kop
en daarvoor krijg je iemand die net van school komt.
Met een beetje moeite vind je voor dat geld zelf ook een kandidaat.

Detachering is enkel zinvol als je tijdelijke projecten hebt waarna je verder niet meer in dergelijke kennis geïnteresseerd bent.
Als je 100 euro per uur voor een zelfstandige veel vind, dan gaat detachering je ook niet verder helpen.
En als je toevallig iemand nodig hebt met specialistische kennis dan wil je al helemaal geen detacheerder hebben,
maar gewoon een nerd.

Ik hoorde een reclamespotje waarin geadverteerd wordt met programmeurs voor 25 euro per uur.
Ik ga dat niet eens toelichten wat ik daarover nog kan zeggen, iedereen met een IQ dat hoger is dan 60 kan dat zelf invullen.

Namens het HBO IT Talents Program kan ik zeggen dat een detacheringsbedrijf wel degelijk een oplossing kan bieden bij het vinden van de juiste werknemers. HBO IT Talents Program is gespecialiseerd in het matchen van profielen. Vaak word door recruiters van het bedrijf zelf een checklist afgegaan en vaak is een match niet of moeilijk te vinden. In tegenstelling tot de opdrachtgever kijken naast het cv ook naar de persoon zelf zo de beste match tussen werknemer en opdrachtgever tot stand te brengen.

Het programma biedt getalenteerde MBO-4 vakspecialisten Applicatie- en mediaontwikkelaar de mogelijkheid om door een volledig betaalde deeltijd opleiding te ontwikkelen tot HBO IT vakspecialisten en tegelijk werkend praktijkkennis op te doen binnen een bedrijf.

Een aantal voordelen zijn dat de HBO studie 4 jaar duurt en onze talenten doorgaans 4 jaar binnen het zelfde bedrijf werken, op deze manier ontstaat loyaliteit tussen de opdrachtgever en onze talenten. Hiernaast kunnen deze vakspecialisten met de tijd steeds meer medior taken oppakken, zich ontwikkelen naar de wensen van uw bedrijf en de opgedane kennis tijdens de studie implementeren binnen uw bedrijf.

Het HBO IT Talents program biedt deze vakspecialisten een startsalaris van 2100 euro bruto per uur en vragen een uurtarief vanaf 40 euro per uur van de opdrachtgevers. Dit bedrag is alles inclusief, onder andere schoolkosten, reiskosten en collegegeld. Het bedrijf dat deze talenten inhuurt kan ervoor kiezen om na 2 jaar kosteloos de vakspecialisten van ons over te nemen. Wij zijn een transparant bedrijf waarbij we onze diensten op een eerlijke manier verlenen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-07T14:04:00.000Z Albert van Reenen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.