Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

WOA als SaaS-enabler

Laatst zag ik een presentatie over web oriented architectures, oftewel woa. Mijn eerste gedachte was, 'Ah! Wederom een acroniem erbij om een differentiatie op de soa-architectuurstijl te benadrukken!'. Please, kunnen we het weer gewoon hebben over hoe we effectief SaaS-applicaties kunnen implementeren zonder afhankelijk te zijn van organisatiespecifieke grenzen (denk aan firewalls, domein policies, etc.)?

De visie voor WOA is ontstaan om twee redenen. Enerzijds om op een eenvoudige manier Web 2.0- en/of SaaS-mogelijkheden toe te voegen aan applicaties of services die binnen een organisatie draaien. Anderzijds omdat aan de huidige soa-implementaties nogal wat nadelen kleven.  Alignment van business en ict blijft lastig, soa wordt vaak als technologie gezien, er zijn veel webservice-standaarden waardoor services relatief 'zwaar' worden, etc. Werkt soa dan helemaal niet? Natuurlijk wel, maar misschien moeten we onze inspiratie opdoen bij het grote internet. Welbeschouwd kun je internet als een wereldwijde soa zien waar bovenstaande problemen wel geadresseerd zijn. Google, Yahoo en Co. hebben behoorlijk succesvolle internetdiensten gerealiseerd die overal in services en applicaties geïntegreerd worden.

Goed, er is dus behoefte om op een flexibele en eenvoudige wijze services, mashups e.d. die in the cloud (zoals het internet tegenwoordig zo mooi heet) leven aan te sluiten op het applicatielandschap van de organisatie. Even recapituleren, flexibel... dát klinkt als soa. Eenvoudig... Hmm, dat klinkt als POX en REST. Aansluiten en embedden van externe services en applicaties in een organisatie... Ha, dat klinkt weer als Enterprise 2.0. Even husselen et voila, woa is geboren!

Begrijp me niet verkeerd, de gedachtes achter woa zijn goed. Om SaaS-applicaties succesvol te integreren in het applicatielandschap van een organisatie ben ik ervan overtuigd dat pure webgebaseerde technologieën de sleutel tot succes zullen zijn. Ik vind het alleen te ver gaan om het een nieuwe architectuurstijl te noemen. Een heel nieuw acroniem erbij is ook weer typisch ict. Mijn mening is dat soa ons de architectuurprincipes geeft en woa voegt hier designprincipes aan toe om de probleemstelling waar ik mee begon, te tackelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-05T11:45:00.000Z Cyrille Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.