Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud computing of is het SaaS?

Cloud Computing, SaaS? Waar hebben we het eigenlijk over? Is er nog gewone mensentaal? 2008 is bijna voorbij. Voor veel mensen zal het jaar in herinnering blijven als het jaar van de kredietcirsis. Met de nadruk op 'crisis'. Een bekende Nederlandse filosoof zei ooit eens: "Elk nadeel heb zijn voordeel." En laat dat nou de kern zijn van dit artikel.

Eerst even uitleggen, wat die moeilijke termen te maken hebben met licht in de duisternis? Ook al zo toepasselijk in deze tijd. Rond 2000 sprak men over asp, enkele jaren geleden over SaaS en tegenwoordig over cloud computing. Met het volwassen worden van de oplossingen blijken andere namen nodig. Dat is alles.

Ook ik heb me geregeld bezondigd aan terminologie, waar de gewone mens alleen maar sterretjes bij ziet. Jammer, want automatisering wordt er ingewikkelder mee gemaakt dan nodig is. Software zou eigenlijk iets moeten zijn als water uit de kraan, elektriciteit uit het stopcontact. Een oplossing om veel voorkomende en vaak terugkerende handelingen en processen handig te laten verlopen. Zonder dat de gebruiker hoeft na te denken over wat er allemaal onder de motorkap gebeurt en hij gewoon op een prettige wijze zijn werk kan doen.

Terecht merk je op dat in het rijtje 'de ict'er' ontbreekt. Is die dan niet nodig? Jawel, net zo goed als ook de loodgieter en de automonteur op afroep nodig zijn om jouw lokale probleem op te lossen. Als software uit de kraan komt, dan moet je van softwarespecialisten en systeembeheerders geen last meer hebben. Daar heb je in principe geen omkijken naar. Dat scheelt een hoop zorgen.

Het is overigens de meeste weldenkende mensen duidelijk, dat software geïnstalleerd op locatie voor het grootste deel van het mkb feitelijk een gepasseerd station is. Lokale infrastructuren zijn nooit 100 procent veilig te maken, vooral omdat de afhankelijkheid van omgevingsfactoren groot is. Het kost ook te veel om het goed te beheren en onderhouden, zowel op systeemniveau als waar het gaat om applicaties.

En precies daar komt cloud computing om de hoek kijken. Cloud computing, ook wel uitgelegd als software uit de kraan. Je begrijpt het concept? Geen ict-gedoe meer voor de gewone gebruiker. Om het even op welke computer (ook laptop of mobiele telefoon) surf je naar de juiste locatie op het internet, log je in en gaat aan het werk. Any time, any place en als nooit te voren samenwerken met collega's. De enige kosten zijn de gebruikerskosten van de complete omgeving. Geen installatie, geen aanschaf van servers, geen aanschaf van software licenties, geen systeembeheer, geen back-ups, geen updates. Gewoon... aan het werk!

Cloud computing, waarmee het internet met al zijn servers verwordt tot een grote computer. Google gaat daarin voorop, door in alle werelddelen (ook in onze Eemshaven) grote serverparken te bouwen. De aanwezige gegevens worden constant gerepliceerd. Op deze wijze zou een bom mogelijk wel een compleet serverpark uit kunnen schakelen, maar niet jouw bedrijfsproces stilleggen. En daarmee lost cloud computing uiteindelijk de belofte in, die aan de wieg stond van het internet in 1957 (zie Wikipedia).

Met cloud computing bevinden we ons in een spannende tijd. Juist nu de economische crisis vraagt om betaalbare en schaalbare oplossingen zijn die via cloud computing beschikbaar. In het groot en wereldwijd (Google en Salesforce), maar ook geïnitieerd vanuit Nederland via klantgericht samenwerken binnen een organisatie (Covide en Reeleezee). Zoals die ene filosoof ooit zei: Elk nadeel heb zijn voordeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-27T16:12:00.000Z Willem Massier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.