Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ok, het worden dus cloud services

In ict volgen de hypes elkaar in rap tempo op, maar het is nogal eens veel van hetzelfde. Zo ook met 'cloud services', wat tot voor kort SaaS (software as a services) genoemd werd. Dat bekte niet echt lekker en bovendien is SaaS na een jaar of twee wel behoorlijk uitgewerkt in de media. Je leest daarover inmiddels de eerste artikelen dat SaaS niet dat gebracht heeft wat er van verwacht werd, namelijk kostenbesparing en meer flexibiliteit bij nieuwbouw. Maar dat is niet zo gek als je nagaat dat er maar weinig bedrijven zijn die echt op de juiste manier met SaaS aan de slag gegaan zijn. Dat houdt namelijk in dat je echte on-demand multi-tenant software schrijft die zich echt laat integreren met andere systemen. In de praktijk komt het er op neer dat je afscheid zal moeten nemen van bestaande code en opnieuw moet gaan beginnen met SaaS als uitgangspunt.

Veel leveranciers zijn echter gaan meeliften op de hype en hebben enkele ingangen gebakken in hun bestaande software. Maar daardoor word je applicatie niet opeens een on-demand beschikbaar systeem. En daarmee is je domein-gecentreerde applicatie niet opeens multi-tenant, zodat verschillende klanten kunnen werken in dezelfde database-omgeving. En die paar ingangen die gemaakt zijn blijken op de een of andere manier altijd net weer niet die ingangen te zijn die je nodig had voor integratie met systeem XYZ. Best wel begrijpelijk overigens dat er slechts in zeldzame gevallen gekozen wordt om helemaal opnieuw te beginnen, dat is een vreselijk kostbare zaak. Maar om nu te concluderen dat SaaS niet dat gebracht heeft wat er van verwacht werd, is echt veel te kort door de bocht: veel bedrijven hebben even mee willen liften op de hype.

De volgende hype is dus cloud services. Dat wordt weer meer van hetzelfde: software moet beschikbaar zijn als dienst ergens in een 'wolk'. Je betaalt voor gebruik en over het algemeen zijn er dus geen opstartkosten. Zeer interessant, zeker in deze barre tijden, maar dit noemden we voorheen gewoon SaaS, soms ook wel web 2.0 en daarvoor ook wel soa. Ik vraag me nu af hoeveel leveranciers ditmaal wel die noodzakelijke stap zullen zetten om opnieuw te beginnen. Op dit moment is het voor velen immers een kwestie van bijzonder goed op de kosten letten en niet noodzakelijke investeringen naar achteren verschuiven. Het is dus te verwachten dat deze cloud services-hype na verloop van tijd weer soortgelijke resultaten zal geven als wat we nu concluderen over SaaS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-02T23:32:00.000Z Mark Vroom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.