Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud computing en SaaS versnellen innovatie

Computable Expert

ir. Michael Widjaja
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en ICT-branche.

Met cloud computing en SaaS zijn geen grote investeringen meer nodig om gebruik te maken van computerservices die voorheen alleen voor grotere bedrijven waren weggelegd. Economische machtsverhoudingen verschuiven zich tussen traditionele bedrijven en nieuwkomers met het oog op innovatie.

Cloud computing gaat natuurlijk veel verder dan software-as-a-service waar het allemaal mee begon. Cloud computing biedt naast het delen van applicaties en applicatieplatformen ook infrastructuur, desktop, webservices en zelfs zakelijke processen (e.g. Navitaire, Paypal) aan als een service. Maar het concept blijft hetzelfde en dat is dat het computing capaciteit on-demand aanbiedt met variabele kosten vaak gebaseerd op consumptie.

De business case balanceert zich naar kostenreductie, schaalbaarheid, speed-to-market en 'oneindige computing capaciteit' en is het beste te vergelijken met toen rond begin vorige eeuw bedrijven stopten met eigen elektriciteitsverwekking en zich aansloten aan het publieke net.

Maar cloud computing verschuift ook de machtsverhoudingen in de economie. De nieuwkomers op de markt kunnen namelijk nu ook voor het eerst profiteren van de beschikbaarheid en capaciteit van computing services als grote traditionele bedrijven voorheen zonder grote voorinvesteringen. De kracht van de nieuwe economie zit vanaf nu in het combineren van cloud services en cloud mashups, niet meer in het opzetten en beheren ervan. En daar hebben de nieuwkomers veel meer voordeel van dan de reeds gevestigde spelers.

Cloud mashups helpen de nieuwkomers in het accelereren van innovatie naar de markt. Nu alleen nog juist voorspellen wie de aankomende talenten op de markt gaan worden...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-03T15:41:00.000Z Michael Widjaja
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.