Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SaaS: de mythen ontkracht

Omdat SaaS niet het meest tastbare fenomeen is, vormden zich de afgelopen tijd een aantal mythen rondom deze manier van software aanbieden. Het lijkt mij langzamerhand tijd om hier een weerwoord aan te bieden en vage, verwarrende definities te verduidelijken.

Dat SaaS een hype is die wel overwaait en geen impact heeft op de softwaremarkt, is een veelgehoorde uitspraak. Cijfers logenstraffen dit idee. In 2008 groeide de markt 27 procent en analisten voorspellen een verdubbeling van de markt in de komende vier jaar. Vooral crm-oplossingen en oplossingen op het gebied van communicatie en samenwerking doen het goed als SaaS. Dit komt echter omdat deze sector deze oplossing gretig omarmt. Het wil niet zeggen dat SaaS enkel en alleen geschikt is voor dit soort toepassingen. Integendeel, SaaS is breed inzetbaar en biedt voordelen voor nagenoeg elke applicatie, in welke ict-tak dan ook.

Nog een veelgehoorde misvatting is dat SaaS gehuurde software is. Toegegeven, deze vorm van softwareaanbieding wordt vaak gefactureerd in de vorm van een huurbedrag. Maar zeker ook pay-as-you-go is een manier om SaaS-diensten te kopen. Zo betalen gebruikers alleen voor wat ze werkelijk afnemen. Van huren is dus geen sprake, SaaS is puur een andere manier van software aanbieden.

De aanname dat SaaS onveilig is, is ongegrond. Deze software draait in professionele datacenters met specialistische werknemers. Dit zorgt ervoor dat deze software veiliger is dan applicaties in een eigen datacenter. Veiligheid is voor SaaS een zeer essentieel element en staat dan ook bovenaan de prioriteitenlijst.

Tenslotte is er de verwarring met cloud computing. Er bestaat inderdaad overlap. Beide zijn resources of diensten die via het internet te benaderen zijn. In tegenstelling tot cloud computing biedt SaaS gebruikers een turn-key oplossing - alles wordt tot in de puntjes verzorgd door de SaaS-aanbieder. Het is eigenlijk een full-service-versie van cloud computing.

Daniel van den Hoven, EMEA channel manager, Cisco-WebEx

Eerder verschenen op Channelweb.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-14T10:58:00.000Z Daniel van den Hoven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.