Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Niks nieuws onder de zon met cloud computing

Computable Expert

Gregor Petri
staat niet in rapportage, Gartner. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Steeds meer auteurs graven eens diep in de ict-historie en merken dan op dat cloud computing eigenlijk wel heel erg lijkt op time-sharing of op wat Hotmail al tien jaar geleden introduceerde. Nou, niet helemaal.

Als we kijken naar hoe het web het leven van onze kinderen heeft veranderd (werkstukken voor school komen uit Wikipedia, huiswerk overhoren doen ze met Wrts, hoezo een Bos-atlas meeslepen, gewoon Google Maps op de mobiel mee naar school) en dan heb ik het nog niet eens over hun sociale leven. Geen idee hoe dat nu gaat met krabbels op Hyves, MSN en toch minstens vijfhonderd sms'jes per maand. Het gaat in ieder geval heel anders dan vroeger.

Op kantoor lijkt het, eerlijk gezegd, toch nog steeds op twintig jaar geleden (toen ik begon). Als je me eerlijk vraagt wat meer veranderingen heeft gebracht, de fax of e-mail, dan weet ik het nog niet zo zeker. Heel even leken pc's een revolutie teweeg te brengen, maar dat werd al snel in de kiem gesmoord. Niet alleen door standaardisatie en centrale controle, maar vooral door het inherente gebrek aan integratie (interoperabiliteit). Gaat de cloud dat nu allemaal wel veranderen? In ieder geval niet in versie 1.0. En versie 2.0 heet mischien wel weer anders (utility, grid of omni-ever).

Maar cloud computing is in ieder geval niet te vergelijken met time-sharing,  zoals Peter Olsthoorn in een recente blog deed. Time-sharing is als openbaar vervoer, zodra we een eigen autootje kunnen betalen en er niet te veel files zijn, kruipen we allemaal weer in ons eigen koekblik.

Cloud computing is meer als een cruise, alles wordt voor je gedaan, alles is al betaald, jij hoeft je alleen maar te vermaken en je geen zorgen te maken over hoe of wanneer of waarom. Hoe die cruise-ervaring het leven op kantoor gaat veranderen? Ik heb geen idee. Maar dat is niet zo erg, want de kinderen, die nu net hun laatste huiswerk naar school hebben gemaild en over een paar jaar achter mijn bureau zitten, denken er dan toch heel anders over.

Maar mocht je ideeën hebben, laat ze dan even weten (via de invulvelden hieronder), dan geef ik ze vast door aan mijn kids.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

3 minuten video over Cloud Computing (salesforce.com)

http://www.youtube.com/watch?v=ae_DKNwK_ms

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-27T20:49:00.000Z Gregor Petri
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.