Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Software plus services is hybride ten top

Expert

Dave Kroder
Country Manager, Mamut Software. Expert van voor het topic .

Nog steeds lees ik met grote regelmaat discussies over welke softwareoplossing 'het beste' is. SaaS, PaaS, IaaS, CaaS, CMaaS... Anders dan dat er elke maand een afkorting bij lijkt te komen is er niets nieuws onder zon.

In dit debat werd alweer enige jaren geleden de vergelijking met een hybride auto gemaakt. Eilert Hanoa, ceo van Mamut Software, schreef toen:

'De hybride auto verbindt de voordelen van een elektrische auto (minder belastend voor het milieu) met die van een ‘traditionele' auto (geschikt om langere afstanden mee af te leggen). De oplossing is aangepast aan de behoeften van de gebruiker, niet andersom. Niet vreemd dus dat consumenten bereid zijn om maanden te wachten op een dergelijke auto. Ik ben van mening dat de software van de toekomst gelijkenissen vertoont met een eenvoudig bestuurbare hybride auto die vele nieuwe voordelen levert en geen nieuwe nadelen.'

Inmiddels wordt de term hybride steeds meer gemeengoed en te pas en te onpas gebruikt. Wikipedia leert ons dat de term normaal is in de auto-, biologie-, scheikunde-, muziek- en zelfs golfwereld. Maar ook binnen de softwarewereld wordt 'hybride' steeds meer genoemd. Veelal ten onrechte.

Bij hybride in combinatie met software denk ik aan on premise (lokaal geïnstalleerde) software die ook daadwerkelijke geïntegreerd is met de software in de cloud. Bij zogenaamde hybride oplossingen ga ik er dus vanuit dat je software zowel lokaal geïnstalleerd is als online beschikbaar. In werkelijkheid blijkt echter dat klanten alleen kunnen kiezen waar ze hun software kunnen draaien: lokaal óf online. Niet allebei. Dat is niet alleen misleidend maar ook onwenselijk.

De meeste ondernemers willen nog niet dat hun gegevens alleen online staan. Op welke server staan ze? Wat als mijn internetverbinding hapert? Of erger nog, wat als mijn softwareleverancier failliet gaat? In de tijd van de DSB's kan het zo maar.

Aan de andere kant wil ik de gegevens ook niet alleen lokaal geïnstalleerd hebben. Op een regenachtige zondagmiddag wil ik bij mijn financiële bedrijfsgegevens kunnen. En 's avonds wil ik ik ook kunnen kijken of er nog bestellingen via mijn webshop binnen zijn gekomen.

Om er dan toch nog maar een term tegenaan te gooien: de oplossing ligt in mijn ogen bij software en services. Dit staat voor een model waarbij gebruikers zelf kunnen kiezen welke onderdelen van hun softwarepakket zij online beschikbaar willen hebben en welke zij alleen lokaal geïnstalleerd willen. Of beiden, want dat is ook mogelijk. Op deze manier houden ze vertrouwelijke gegevens afgeschermd, maar met de zekerheid van online back-up en toegang tot gegevens op afstand. Hybride ten top!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-19T16:00:00.000Z Dave Kroder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.