Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zolder-SaaS

Computable Expert

Maurice van der Woude
Strategie Consultant, Personal Consult Holding B.V.. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Cloud Computing.

Kent je het begrip 'ict vanaf zolder'? Als het goed is wel, ik hoop alleen dat je er niet mee te maken hebt. Het is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een ict-dienstverlener niet professioneel bezig is door vanaf een eigen werkkamer, of de zolder zo je wilt, ict-diensten aan de markt aan te bieden. 'Wat?' zeg je misschien, 'gebeurt dat dan nog?'. 'Ja', is het antwoord en misschien wel meer dan je denkt.

Wanneer er in de markt kansen ontstaan, zullen veel kleine bedrijfjes opstarten om zo snel mogelijk de leemte op te vullen en diensten aan te kunnen bieden. Hierbij wordt voorbij gegaan aan een stuk zorgvuldigheid. Veelal zijn de eerste klanten van die kleine bedrijfjes organisaties waarmee de 'startup' een historische relatie heeft. Men heeft er zelf gewerkt of kent de eigenaar(s) zeer goed.

Bij cloud computing of SaaS is deze ontwikkeling zorgwekkend om meerdere redenen/ Het betreft vaak een dienst die gebrekkig is opgezet waardoor uitval van de dienst continue op de loer ligt. Daarnaast is veiligheid een belangrijk issue. Hebben de nieuwe aanbieders wel voldoende kennis van veiligheid waardoor integriteit van de bedrijfsdata gewaarborgd kan blijven?

Ik ben ervan overtuigd dat de volwassenheid van cloud computing en SaaS ervoor zorgt dat er meer en meer grote datacenters zullen ontstaan waar meer bedrijfjes zich zullen melden om hun oplossingen te kunnen stallen. Cloud computing en SaaS genieten momenteel meer aandacht op het gebied van beschikbaarheid en veiligheid. Dat is iets waar de kleinere bedrijven op termijn niet meer aan kunnen voldoen.

Uiteindelijk zal een SaaS shake-out ontstaan, waarbij bedrijven zich zullen heroriënteren op de markt en die aanbieders zullen selecteren die zich op het gebied van beschikbaarheid, veiligheid en professionaliteit bewezen hebben.

Ik juich die ontwikkeling van harte toe. De bedrijven die deze professionaliseringsslag maken of al gemaakt hebben, zullen uiteindelijk als stabiele en winstgevende bedrijven de SaaS shake-out overleven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

beetje open deur he.

vervang volgend jaar de woorden "cloud" en "saas" door een nieuwe infra-hype, en je hebt weer een nieuw Computable artikel :-)

Wat een onzin. SaaS is allemaal nog niet zo eenvoudig als het lijkt en geloof me, vanuit ervaring weet ik dat grote bedrijven die hun processen ophangen aan een SaaS oplossing degelijk onderzoek en testen uitvoeren. Veel bedrijven zoals ook het onze ontwikkelen al 3 jaar SaaS software en hebben sinds kort de 1e veel belovende pilots draaien in Retail. Een degelijke aanbieder van een SaS oplossing komt niet op de markt voordat het product daarvoor klaar is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-07T16:07:00.000Z Maurice van der Woude
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.