Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SaaS op je mobiel

Als ik een cd wil bestellen dan pak ik mijn PDA en open ik een internetbrowser. Ik surf naar www.musicstore.nl en kom er helaas achter dat een website die op je laptop prima werkt, helemaal niks doet op een PDA. Je mobiele browser heeft namelijk standaard javascript-functies uit staan. Er is vrijwel geen enkele website die niet met javascript werkt. Je kunt dan kiezen om webshop te laten ontwikkelen die geschikt is voor mobiele telefoons en PDA’s of je kunt een App laten maken. En een App, dat klinkt wel sexy.

Heb je een iPhone, een Blackberry of een Palm? Draai je misschien Symbian op je Nokia-telefoon of heb je de Nexus van Google en werk je met Android? Eigenlijk doen al die toestellen hetzelfde. Je kunt er (om te beginnen) mee bellen, je e-mail mee lezen, een beetje surfen of zo nu en dan een spelletje mee spelen. Is dat beter op een iPhone dan een Blackberry? Hmm, dat mag je zelf bepalen. Ik vind Pingen (gratis SMS-achtige berichtjes sturen naar andere Blackberry-gebruikers) heel stoer. Maar zo mooi als een iPhone is er geen enkele. Ik kan me voorstellen dat de Google Apps perfect draaien op hun eigen telefoon. Ze draaien echter ook goed op een Windows Mobile OS.

Zitten er dan geen verschillen tussen die mobiele telefoons? Jawel. Alleen zijn de verschillen voor een consument niet zo heel groot en zal hij niet altijd daarop beslissen. Sterker nog, meisjes (met name) kiezen een nieuw toestel uit op vormgeving en kleur. Pas daarna komt het OS aan bod.

Binnenkort komt IBM met WebOS. Weer een nieuwe variant. Ik hoop voor IBM dat ze meer succes hebben met dit OS dan Os2, de lang vergeten tegenhanger van Windows. Ik zie overigens helemaal geen markt voor een nieuw OS. Ik zie eerder een consolidatie. Net als op de thuis-pc: je hebt Windows voor de gemiddelde man, Apple voor de liefhebber van design en Linux voor de techneut. Meer heb je niet nodig.

Oh ja, onlangs kondigde Facebook aan ook een eigen mobiele telefoon op de markt te brengen. Dat sluit naadloos aan op de visie dat de mobiele telefoon straks het middelpunt is van je sociale leven. Niet alleen je SMS-jes of e-mailtjes, ook je Twitters, Facebook-vriendjes en LinkedIn-relaties komen tot leven in dat kleine beeldschermpje. De bouwer van jouw App vindt al die ontwikkelingen reuze interessant natuurlijk. En ergerlijk. De technische verschillen tussen die apparaten zijn namelijk enorm. Al die telefoons spreken hun eigen 'programmeertaal' en wil je een applicatie ontwikkelen dat overal op draait, dan zul je het programma acht of negen, misschien wel tien keer opnieuw moeten ontwikkelen. Dat kost een hoop geld! Je kunt kiezen alleen een iPhone App te ontwikkelen, maar dan pak je nog geen 10 procent van de mobiele markt. Doe je het alleen voor Windows, dan loop je de Palm-, Blackberry-, Nokia- en iPhone-gebruikers mis. Je moet dus wel voor alle platformen iets ontwikkelen. Dat is nogal kostbaar.

Het grootste voordeel van mobiele SaaS is het Zero Footprint-principe. Om bij Paagman.nl iets met je mobiel te bestellen, hoef je niets te installeren. Je surft met je mobiele telefoon naar http://www.paagman.nl/mobile en je kunt direct bestellen.

Het is om die reden dat Paagman.nl en Bol.com (beide boekverkopers) kiezen voor een mobile optimized webshop in een mobiele browser. Die webshops bouw je in één keer en ze draaien vervolgens op alle mobiele telefoons en PDA’s. Het zijn 'lean en mean' webshopjes, geoptimaliseerd voor mobiele telefoons door rekening te houden met kleinere beeldschermen, trage internetverbindingen en simpele navigatiemogelijkheden. Het maakt niet uit wat voor toestel een consument heeft, hij bestelt dat boek vanuit zijn luie stoel.

Er zijn ontelbare toepassingen te verzinnen die je bij voorkeur uitvoert met een mobiele applicatie. Natuurlijk zijn er genoeg voordelen van een App. Maar als je het je klant gemakkelijk wilt maken om bij je te bestellen, dan kun je niet om een mobile optimized webshop heen. Ik voorspel dan ook een vlucht op mobiele webshops en miniwebsites. Daarmee kunnen ondernemers tegen een beperkte investering snel aan de slag.

Jeroen van der Geest
The RightClick software company

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoi Jeroen,

Ben het helemaal met je eens. SAAS is voor ontwikkelaars een uitkomst omdat het platform overstijgend is.

Toch zie je de mobiele apps nu de grond uitschieten. Dit komt doordat het eenvoudiger geld verdienen is met een app. Het is eenvoudiger om een (kleine) prijs te hangen aan een app en de apps zijn op dit moment nog beter vindbaar dan een webapplicatie.

Grt
Wiebe

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-07T08:18:00.000Z Jeroen van der Geest


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.