Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Is Office 365 de definitieve doorbraak?

Computable Expert

Maurice van der Woude
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Cloud Computing.

Het is redelijk vers nieuws: Microsoft heeft Office ​​​​​​365 aangekondigd als opvolger van ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​BPOS, de Business Productivity Online Suite. Microsoft lijkt hiermee eindelijk om te zijn en volledig op cloud-technologie in te zetten. En er is meer nieuws rondom dit thema; Microsoft maakt de functionaliteit geschikt voor alle organisaties, van klein tot groot. Is dit de driver die de cloud-industrie nodig heeft om écht door te breken?

We praten al een paar jaar over de doorbraak van cloud computing en SaaS. De analisten hebben een jaarlijkse groei van 16 tot 20 procent voorspeld. Laten we vooral niet vergeten dat het merendeel van die groei nog steeds vanuit de Verenigde Staten komt. In Nederland is de markt nog steeds terughoudend, alhoewel het bedrijfsleven al wel laat weten zich nadrukkelijk te oriënteren op het werken via de cloud.

Microsofts Office 365 is een verzameling van de volgende applicaties die via het internet aangeboden gaan worden: Microsoft Office, SharePoint Online, Exchange Online en Lync Online in een 'always-up-to-date cloud service'. Men zal ook later in 2011 crm hieraan toevoegen. Het prijsniveau zal ergens tussen de 5,25 en 22,75 Euro per gebruiker per maand komen te liggen, afhankelijk van wat gekozen wordt. Waar bij BPOS een minimum afname van vijf gebruikers verplicht was, laat Microsoft zien ook de enorme groeimarkt van zelfstandigen te onderkennen (In Nederland ongeveer 700.000) door Office 365 ook aan te bieden voor één gebruiker per maand in plaats van de verplichte vijf.

Persoonlijk ben ik benieuwd of Microsoft ook een wijziging gaat doorvoeren richting het resellerkanaal die de online Microsof-producten verkoopt. Met de huidige strategie van Microsoft ontvangt de reseller een kick back fee van Microsoft indien de reseller BPOS verkoopt aan zijn klanten. Er is in de markt wat terughoudendheid, aangezien resellers niet altijd blij zijn dat ze de factuur-relatie met de eindklant verliezen. Gezien de markt van resellers in Nederland, zal dit de definitieve omslag kunnen betekenen in Nederland op het gebied van Cloud werken.

Office 365 komt in een aantal verschillende smaken, zoals Office 365 voor small business (5,25 euro per gebruiker per maand) en Office 365 voor Enterprise (22,75 euro per gebruiker per maand). Is echter alleen basic Email nodig, dan ben je al klaar voor 1,75 euro per maand.

De functionaliteiten passen in een gezonde cloud strategie en zijn een goede aanleiding voor bedrijven van allerlei grootte om hun strategie te heroverwegen op het gebruik van cloud diensten.

Het is nog wel even wachten tot dit alles de Nederlandse markt daadwerkelijk zal gaan bereiken, het 1e kwartaal 2011 is de verwachting. Er zijn nu al mogelijkheden om je als beta tester op te geven. Ik kon het niet laten en heb het al gedaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-03T12:30:00.000Z Maurice van der Woude


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.