Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zijn cloud events de nieuwe Efficiency Beurs

Computable Expert

Gregor Petri
staat niet in rapportage, Gartner. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Deze week vindt Cloud Expo West in Santa Clara plaats, vorige week de Cloud Confex op Gitex in Dubai en volgende week is de virtuele UP 2010 Cloud conference aan de beurt. Dergelijke shows groeien als kool, en bestrijken een breed scala aan it-onderwerpen. Vaak worden ze al vergeleken met Interop en zelfs Cebit. Als spreker op alle drie begin ik me af te vragen wat deze shows moeten doen om bezoekers te informeren over wat zij dan werkelijk willen weten.

Dit jaar is er nog veel 'tire kicking', gewoon eens langs gaan om te zien wie er nog meer rondloopt (behalve leveranciers), welke gebruikers al echt iets gedaan hebben in de cloud (verrassend genoeg nog niet zo heel veel) en eventueel evalueren of bepaalde zaken in het plan voor volgend jaar moeten opgenomen worden (en op welk gebied dan). Omdat cloud zo breed is voelen deze events soms een beetje als de oude Efficiency Beurs (van alles wat, een soort wondere wereld van technologie, maar relatief weinig details over hoe of waar te beginnen).

Eigenlijk is 'tire kicking' niet meer nodig, want deze maand heeft een van de grootste industrie analisten firma's op haar jaarlijkse wereldwijde klanten bijeenkomst (waarvan de Europese versie overigens volgende week Europa aandoet) aangekondigd dat de cloud echt niet meer weggaat  en dat bedrijven die er nog niet serieus naar gekeken hebben, er beter werk van maken. Persoonlijk denk ik dat ze daarmee vooral de pijlen richten op de it-managers, de business side van bedrijven heeft namelijk vaak al lang naar de cloud gekeken en zelfs al diverse cloud applicaties in gebruik ('stealth cloud'). Cloud zonder it invoeren is per definitie public cloud (even over nadenken...,heeft u hem?) en ook daar was onze industrie analist recent heel duidelijk over, de voorkeursweg voor cloud's is 'public tenzij' , een soort 'comply or explain' (comply met public or explain als je private gaat). Een opmerkelijke en wat mij betreft verrassende uitspraak.

Zoals te verwachten was er in de media meer aandacht voor welke leveranciers getipt worden als mogelijke leiders voor zowel cloud als enterprise-it. Een van die getipten heeft overigens op zijn eigen user conference (drie weken geleden in Kopenhagen), nog aangegeven dat ook zij intern structureel te maken hebben met cloudapplicaties, rechtstreeks via hun gebruikers. Applicaties die echter nooit langs de it-afdeling of het management ter goedkeuring zijn gepasseerd (weer die stealth cloud), maar die naarmate ze belangrijker worden voor de bedrijfsvoering uiteindelijk wel gesupport moeten worden door die 'arme' it.

Misschien een idee voor al die clou conferenties om volgend jaar daar eens aandacht aan te besteden? In plaats van leverancier na leverancier die hun nieuwste set glimmende cloud tools tentoonstellen. Ik ben daar afgelopen maand maar vast mee begonnen door op de genoemde cloudconferenties (en volgende week in Cannes) de aandacht te verschuiven naar mensen en management dan over techniek te praten. 'People, Process & Technology'... waar hebben we dat ook al weer eerder gehoord?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-04T14:00:00.000Z Gregor Petri
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.