Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

DaaS in relatie tot SaaS

Expert

Barry Schiffer
Architect, SLTN. Expert van voor het topic .

Een vorm van cloud computing waar nog weinig over wordt gesproken is Desktop-as-a-Service oftewel DaaS. Desktop virtualisatie of dat nou met een Terminal Services of VDI oplossing wordt aangeboden is bij alle bedrijven bekend en wordt al jaren succesvol op grote schaal toegepast. De logische volgende stap is het aanbieden van desktop virtualisatie uit de cloud.

Naast de ontwikkelingen op het gebied van DaaS zijn de ontwikkelingen op het gebied van Software-as-a-Service oftewel SaaS al veel langer onderweg. De vragen die hierbij gesteld kunnen worden zijn 'hoe verhoudt DaaS zich tegenover SaaS, hoe lang blijft er een use case voor DaaS met de ontwikkelingen op het gebied van SaaS en is het een een vervanger voor het ander?'.

DaaS is op geen manier een vervanger voor SaaS, net zoals dat SaaS dat niet is voor DaaS. De desktop zoals we deze kennen, binnen bedrijven meestal als Windows desktop, zal pas kunnen verdwijnen wanneer er binnen een bedrijf geen enkele applicatie meer is met een afhankelijkheid van een desktopbesturingssysteem. Kijkend naar de trend in het meegroeien van bedrijfs-applicaties met de techniek gaat dit nog wel even duren. Een goed voorbeeld hiervan is dat er in zo goed als ieder bedrijf nog wel een 16 bits applicatie is te vinden, terwijl sinds 1995 ieder besturingssysteem al minimaal 32 bits is.

Net zo als zo veel ontwikkelingen is DaaS een ‘Next Wave' die een bepaalde tijd naast bestaande technologie zal bestaan. Mede hierdoor is het van belang dat de DaaS-oplossing integreert met bestaande technieken. Zo moeten traditionele client/server-applicaties en Webapplicaties binnen de desktop uit de cloud kunnen werken.

De voorwaarde voor het uitfaseren van de desktop is uitgaande van een van de beginselen van cloud computing ‘Any time, Anywhere en Any device' bijna onmogelijk. De reden hiervoor is dat SaaS-applicaties veelal via een internet browser worden aangeboden. Met de verscheidenheid aan internet browsers en versies maakt dit het lastig om iedere applicatie in iedere browser versie op ieder systeem aan te bieden. DaaS biedt de mogelijkheid om op een centraal punt alle applicaties op een beheersbare manier samen te brengen.

Bijkomende voordelen bij het ontsluiten van applicaties door middel van een DaaS-oplossing zijn dat lokale data als bestanden, cookies en cache veilig zijn opgeslagen en het aanmelden op verschillende systemen door middel van een enkele aanmelding mogelijk zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-12T12:20:00.000Z Barry Schiffer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.