Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SaaS is niet zwart-wit

De voordelen van Software-as-a -ervice (SaaS) zijn onderhand algemeen bekend. Medewerkers willen vanaf diverse locaties en apparaten toegang hebben tot e-mail, applicaties en documenten. SaaS lijkt hiervoor de ideale oplossing: geen investeringen in infrastructuur, geen langdurige implementatietrajecten en geen omkijken naar het onderhoud. In plaats daarvan betalen voor het daadwerkelijk gebruik. Het nadeel is dat bedrijfsapplicaties zelden of nooit op zichzelf staan.

Door de hoge mate van integratie tussen applicaties wordt nog vaak gedacht dat een keuze voor SaaS een alles-of-niets-beslissing is. Aangezien lang niet alle bedrijfsapplicaties geschikt zijn als online toepassing (door bijvoorbeeld de zwaarte van de applicatie of wettelijke restricties ), wordt uit gemak maar afgezien van het SaaS-model. Ten onrechte, want SaaS is gelukkig niet zo zwart-wit.

Bij SaaS-oplossingen doet de leverancier het onderhoud en alle gebruikers krijgen de beschikking over dezelfde versie omdat SaaS multi-tenant is. Met andere woorden: serverapplicaties kunnen door meerdere organisaties gebruikt worden. Deze vorm drukt de kosten van de server- en applicatiehuur maar brengt wel een theoretisch risico met zich mee. Het zou kunnen gebeuren dat onbevoegden door een menselijke fout toegang krijgen tot data van anderen, omdat ze ook van dezelfde server gebruik maken. Daarnaast bepaalt de SaaS-leverancier welke versie van de software wordt gebruikt.

Werken op een oudere versie kan echter gewenst zijn, omdat de koppeling met een andere bedrijfsapplicatie niet meer werkt na een update. Een ander kenmerk van SaaS: het is niet altijd duidelijk waar de informatie is opgeslagen. De Wet Bescherming Persoonsgegevens bijvoorbeeld verbiedt dat Nederlandse organisaties persoonsgegevens buiten Europa opslaan. Daarnaast is de back-up van gegevens bij SaaS een lastig punt.

Private cloud

Een alternatief is het private cloud-model. Daarbij komt de applicatie vanuit een vooraf gedefinieerd datacenter. Net als bij SaaS is er geen omkijk naar housing, beheer en onderhoud, maar wel zekerheid over waar gegevens zijn opgeslagen. Bij private cloud gaat het om de huur van al dan niet gevirutaliseerde servers waarop de software draait. Nadeel van het private cloud-model is dat servercapaciteit wordt gehuurd, meestal voor langere tijd. De capaciteit tussentijds terugschroeven is niet altijd mogelijk; dit hangt ervan af of het een gevirtualiseerde omgeving betreft. Wel is het altijd mogelijk om het aantal gebruikers (inclusief de licenties) tussentijds aan te passen.

Hybride vorm

Alle drie de aanbiedingsvormen van software (SaaS, private cloud en on-premises) hebben voor- en nadelen. Welke vorm is het meest geschikt, hoe ga je om met het oplijnen van servicelevels, facturatie, contracten en contacten van de verschillende leveranciers? Een hybride vorm van applicatiebeheer is meer voor de hand liggend dan vaak wordt gedacht.

De meeste organisaties kunnen en willen nu eenmaal niet in een keer alle diensten vanuit de cloud betrekken. Dat is ook niet nodig om toch de voordelen van SaaS te kunnen plukken. Door de implementatie en het beheer van software uit handen te geven aan een externe partij, kunnen lokale applicaties eenvoudig worden geïntegreerd met applicaties in een datacenter en SaaS. Dat hoeft zeker niet meer te kosten dan het beheer in huis houden: investeringen in software en hardware zijn immers een stuk lager, en ook security kan centraal worden geregeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ton - goed artikel en helemaal eens met je conclusies. De waarheid ligt in 't midden. De private cloud zie ik alleen als een tijdelijke tussenvorm - ofwel je eigen enterprise datacenter inrichten als een open enabled platform ofwel een SaaS dienst afnemen in een dedicated rack (wat inderdaad weer duurder is). In dit licht kijk eens op http://navajosystems.com/ in mijn ogen een goede oplossing voor de grootste angst - data security. En als je je eigen datacenter een private cloud wil noemen dan kan je als CIO goed van start met de oplossing van Vordel (www.vordel.com). Wanneer een bedrijf beide adopteert dan ben je zowel secure als cloud-enabled tegen overzienbare kosten.

Het is wel duidelijk te merken, dat dit preken voor eigen parochie is. Indien je geen SaaS aanbiedt en ook geen ervaring ermee hebt, is het duidelijk dat je de nadelen onder het voetlicht brengt.
Zo vinden alle software leveranciers het altijd vervelend als klanten hun versie niet updaten. Des te langer moeten ze oude versies ondersteunen. Nu wordt in dit artikel dit aangedragen als een nadeel voor SaaS. Je kunt dit argument ook omkeren en als voordeel zien. Continue innovatie, altijd de meest recente release. Short time to solution.

Ook in je eigen omgeving, kunnen theoretisch, onbevoegden bij je data komen. Zie het recente voorbeeld van wikileaks. Security en privacy zijn juist de belangrijkste uitgangspunten bij SaaS bedrijven, daar een probleem op dit gebied, hun reputatie ernstig kan schaden. Dus de kans dat zoiets gebeurd in een SaaS-omgeving mag klein worden geacht.

Het niet duidelijk zijn, waar de data is opgeslagen, is ook zo'n elkaar napraten argument. Met bijna alle SaaS-providers zijn hierover afspraken te maken. Dus gewoon een kwestie van vragen en zorgen dat het in het contract wordt opgenomen.

Er zijn heel veel bedrijfsapplicaties die al geschikt zijn om onder SaaS te draaien. Er zijn nog maar enkelen, en daar wordt aan gewerkt, die niet geschikt zijn. De uitdaging is, er voor open staan.

Inderdaad, SaaS is niet een zwart-wit keuze. SaaS lost niet alle problemen op die we binnen onze industrie hebben gecreëerd. Je zult als bedrijf altijd een migratieslag ondergaan en dat moet je met beleid doen. Maar de tijd van angst aanpraten, zijn we nu toch lang gepasseerd. De vele voordelen die SaaS met zich meebrengt, mogen niet meer tegen gehouden worden. Via een doordachte invoering kan de productiviteit van bedrijven worden verhoogd, de slagkracht worden verbeterd en de innovatiesnelheid worden bevorderd. Hetgeen zeker in deze economische tijden, zeer wenselijk is.

Laten we ons richten op zaken die gedaan moeten worden om nog sneller de rol-out te bevorderen, oplossingen te vinden om de migratie nog beter en sneller te laten verlopen, i.p.v. angst creëren en zoveel mogelijk het tegenhouden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-07T12:30:00.000Z Ton Dobbe
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.