Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een private cloud is geen cloud

Computable Expert

Sjaak Laan
Principal IT Architect, CGI. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Hoewel een private cloud gebruik maakt van veel van de technieken die ook in een public cloud worden gebruikt, voldoet een private cloud niet aan de defintie van een cloud.

Er zijn vele cloud definities in gebruik. Enkele ervan zijn:
Wikipedia: 'Cloud computing is Internet-based computing, whereby shared resources, software and information are provided to computers and other devices on- demand, like a public utility'.
Forrester: 'A form of standardized it-based capability - such as Internet- based services, software, or it infrastructure - offered by a service provider that is accessible via Internet protocols from any computer, is always available and scales automatically to adjust to demand, is either pay-per-use or advertising-based, has Web- or programmatic-based control interfaces, and enables full customer self-service'.
NIST (National Institute of Standards and Technology): 'Cloud computing is a model for enabling convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources (e.g., networks, servers, storage, applications, and services) that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort or service provider interaction'.

Hoewel de definities verschillen, zijn er een aantal kenmerken die voor alle definities gelden.
- Een cloud is snel uit te rollen. Als men gebruik wil maken van een cloud service, kan dat á la minuut geregeld worden. Er is geen bestelproces en levertijd van weken voor nodig. Binnen enkele minuten ben je online.
- Een cloud is vrijwel oneindig elastisch. Als je meer capaciteit nodig hebt, dan is dat in enkele minuten geregeld. Maar ook als er minder capaciteit nodig is, schaalt de cloud snel mee.
- Cloud services zijn door iedereen die dat wil af te nemen, zelf door eindgebruikers. En het afrekenen gaat per gebruikte capaciteit. Er is geen voorinvestering noodzakelijk.
- Tenslotte zijn cloudservices via het Internet ontsloten. Dat betekent dat de diensten ook overal waar een Internetverbinding aanwezig is kunnen worden afgenomen.

In het algemeen worden er drie type clouds onderscheiden: Public, Private en Hybrid. Maar alleen bij public clouds gaat het om de definities zoals hiervoor omschreven. Hybrid clouds zijn een combinatie van public cloud services en een rekencentrum in eigen beheer. Onder private clouds worden rekencentra verstaan, al dan niet in eigen beheer, die specifiek en uitsluitend voor één klant zijn ingericht. Vaak gaat het dan om kant-en-klaar ingerichte rekencentra die soms in een zeecontainer worden opgeleverd. Compleet geconfigureerd, je heb er geen omkijken naar. Het beheer kan óf in eigen beheer worden uitgevoerd, óf door derden worden uitgevoerd.

Op basis van bovenstaande definities zijn private clouds echter geen cloud. Ze maken weleenswaar gebruik van dezelfde technologie als public cloud providers doen, maar in alle andere opzichten voldoen ze niet aan de definitie van een cloud. Zo zijn privé rekencentra niet goed schaalbaar (ze kunnen zeker niet downscalen), zijn ze niet á la minuut uit te breiden en niet per definitie via Internet te bereiken.

Mijn stelling is dan ook: een private cloud is helemaal geen cloud!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Private clouds hoeven niet persé in een "zeecontainer" oftewel appliance. Als je je bestaande infrastructuur vercloud, kan je nog wel voldoen aan je eigen gestelde criteria wat een cloud is.

- cloud is snel uit te rollen: dit kan. Voorbeeld is de test and dev cloud offering van IBM. Als er meer test omgevingen benodigd zijn kan dit snel (en automatisch!) geprovisioned worden.

- vrijwel oneindig elastisch: klopt als je bestaande infra vervangt/gebruikt voor cloud. Zeker bij grote infrastructuren van grotere bedrijven

- cloud services zijn door iedereen af te nemen: ligt of je IaaS, PaaS of SaaS doet. Bij SaaS, wat private gehost kan worden, kan inderdaad de eindgebruiker dat doen

- via internet ontsloten: dit kan natuurlijk altijd, maar hoef je niet persé te willen. Het is uiteraard wel altijd beschikbaar gemaakt via intranet of VPN, maar is dat onderscheidend voor cloud?

Dus ik begrijp de argumentatie van je stelling niet helemaal...

Sjaak,

ik denk dat het belangrijker is om te kijken naar de toepassing van "cloud-achtige" technologie om organisaties daarmee met name de voordelen te geven van de cloud, nl. flexibiliteit, responsiveness en schaalbaarheid, in plaats van je blind te staren op een theoretische discussie over de letterlijke definitie van "Cloud computing", denk je ook niet? Leuk voor bij de borrel en misschien nuttig in een proefschrift, maar niet zinvol bij het bieden van oplossingen aan je klanten of eindgebruikers.

Afgezien of dit een zinvolle discussie is gaat het hier om het verschil tussen publiek netwerk met publieke clients en een private netwerk met corporate clients waarachter de makkelijk te schalen service is gekoppeld.
Vele multinationals maken gebruik van wereldwijde private netwerken en hebben als interne klanten hun business units of lokale sites die bij het overkoepelende corporate IT diensten inkopen en intern afrekenen. Deze diensten kunnen als XaaS ergens in het private netwerk draaien onder beheer van corporate IT. De techniek en beheer kan exact gelijk zijn aan de publieke cloud vormen. Voor de klanten van corporate IT is hier dus zeker WEL sprake van een private cloud.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-18T08:21:00.000Z Sjaak Laan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.