Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zoho voor soho

Computable Expert

Maurice van der Woude
Strategie Consultant, Personal Consult Holding B.V.. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Cloud Computing.

Af en toe loop je op een speurtocht over het internet tegen oplossingen aan waarvan je je afvraagt waarom die nog niet bij het grote publiek bekend zijn, terwijl de oplossingen zich qua functionaliteit kunnen meten met de grotere bekenden. Zoho is in mijn ogen zo'n oplossing.

Waar andere organisaties aan het worstelen zijn met het samenvoegen van een concurrerend pakket voor de cloud bestaat er al enige tijd een organisatie op het internet die, zonder echt bekend te zijn, behoorlijk aan de weg timmert met een totaal oplossing voor de soho markt. Zoho, oorspronkelijk Adventnet geheten, zag in 1996 het licht op internet met een applicatie die primair focus had op netwerk management. In 2009 werd de naam veranderd in Zoho Corporation, toen bleek dat het meer business genereerde met online business applicaties. Momenteel bedient Zoho de markt met 22 geïntegreerde applicaties. Speciaal voor de soho markt en kleine ondernemingen, maar zeker ook voor de particulier.

Zoho kan naar eigen zeggen drie miljoen online gebruikers tegelijkertijd bedienen en 40.000 klanten die Zoho gebruiken voor onder andere E-mail, crm, presentatie, tekstverwerking, database, spreadsheet, projecten en zelfs een complete facturatie module. Zoho is volledig gericht op samenwerking, waarbij check-in en check-out van documenten prima geregeld is, en ook het versiebeheer prima op orde is. De onderdelen werken naadloos met elkaar samen en het mooie is: het is voor de basis functionaliteiten en een gigabyte opslagruimte volledig gratis. Het vervolg is dat men uitgebreide functionaliteit kan krijgen voor maar drie dollar per maand. De helpdesk reageert snel en adequaat op vragen, ook al worden die gesteld op de gekste momenten. Zoho is ook geschikt gemaakt om op smartphones te werken met de meest gebruikte applicaties en ook offline werken is geen probleem dankzij het geïntegreerde google gears. Wat de taal betreft, Nederlands is in te stellen, net als meer dan dertig andere talen die de software ondersteunt, waarvan zestien structureel.

Van enige lock-in is geen sprake, de data is uitwisselbaar met Open office en MS-Office bestanden, al kan men op dat laatste vlak nog zaken verbeteren. Zoho laat zien hoe ze voor een zeer lage bijdrage een complete oplossing kunnen neerzetten. De organisatie is overigens winstgevend, volledig zelfstandig en privatly owned.

Is er dan geen minpunt te vinden? Toch wel; Zoho heeft het hoofdkantoor in de Verenigde staten en men is aangesloten bij de Safe Harbour Policy maar dat wil niet persé zeggen dat de data beschermd is tegen inkijkjes van de Amerikaanse overheid. Zoho is hier overigens zeer transparant in, getuige de algemene gebruiksvoorwaarden. Het zou mooi zijn als het bedrijf datacenters in Europa zou neerzetten die ervoor zorgen dat data van Europeanen het continent niet verlaat en data privacy volledig gewaarborgd is.

Er werken zoveel mensen in Nederland met Office applicaties als Google docs of Thinkfree dat je je kan afvragen hoe het mogelijk is dat een juweeltje als Zoho nog niet ontdekt is door het grote publiek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De bekendheid van Zoho neemt in bij het grote publiek steeds meer toe. Online werken wordt steeds populairder. Bij Zoho is men zich ervan bewust dat zij, als internationaal operende software leverancier, baat heeft bij lokale partners. Partners die zowel de taal spreken als over diepgaande kennis beschikken van de Zoho applicaties.

Business Online Solutions (www.crm-zoho.nl) is één van de officiële Alliance Partners.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-09T09:14:00.000Z Maurice van der Woude
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.