Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het is tijd voor een mobiel-strategie

Channelweb Expert

Mark Slooff
Regional Sales Director, OutSystems voor Agile Webapplications. Expert van Channelweb voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Infrastructuur.

Veel it-gerelateerde artikelen gaan over cloud/tablet en mobile apps. Wat veel mensen nog niet weten is dat er ook mobile/tablet apps beschikbaar zijn die in de cloud worden gedeployed en voor de gebruiker aandoen als native app op hun mobile device. Kansen voor bedrijven die enterprise applicaties en mobile apps in dezelfde it-omgeving willen inzetten, immers de business logica en database zijn herbruikbaar. Tijd voor uw Mobile Strategy!

Checkt u op de camping in Frankrijk of uw hotel in Turkije uw zakelijke mail? Dan bent u niet de enige. Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat bijna een op de vier werknemers gewoon doorwerkt tijdens de vakantie. Zelf ben ik dankzij alle mooie mobiele applicaties van nu gewoon bereikbaar tijdens mijn rondreis door Cuba.

Forrester stelt dat mobiel internetten een self-fulfilling prophecy is: er wordt gebruik gemaakt van internet op mobiele apparaten omdat de mogelijkheid er is. Het onderzoeksbureau nam de afgelopen jaren een enorme groei waar van het gebruik van mobiele apparatuur en voorspelt dat deze trend doorzet tot 2014. De smartphone is inmiddels niet meer weg te denken, maar ook tablets komen steeds vaker voor in het straatbeeld en op de werkvloer.

De mogelijkheden van de combinatie 'mobiel' en 'internet' ontgaat geen enkele oplettende ondernemer. Mobiliteit maakt bedrijven flexibeler, letterlijk en figuurlijk. Als medewerkers overal en altijd hun werk kunnen doen, komen alle voordelen van het nieuwe werken, het mobiele werken, in beeld.

Mobile strategy

Het is belangrijk om een goede mobile strategy op te stellen, een strategie voor mobiel werken. Hierin kun je nieuwe strategische doelstellingen realiseren en wordt duidelijk omschreven welke randvoorwaarden er zijn op het gebied van veiligheid, beschikbaarheid en functionaliteit.

Het gebruik van zakelijke applicaties kan enorm veel papierwerk, tijd en geld besparen en stelt de organisatie in staat om efficiëntieslagen te maken, die voorheen niet mogelijk waren. Een vertegenwoordiger die tot op de minuut inzicht heeft in de voorraad en zijn verkooporders meteen kan inschieten, voorkomt dat hij de klant moet teleurstellen omdat later blijkt dat het artikel niet leverbaar blijkt te zijn. En een manager die een dag niet op kantoor werkt, kan toch ingrijpen wanneer een bepaalde kritieke waarde geraakt wordt die vastgelegd is in de key performance indicators.

Mobiele applicaties zorgen ervoor dat je als bedrijf sneller kunt schakelen en kunt inspelen op vragen of behoeften vanuit de praktijk omdat je overal en altijd toegang hebt tot de benodigde informatie en functionaliteit. Dat is handig wanneer je de hele wereld beschouwt als een interessante markt die veroverd moet worden. Maar ook omdat die hele buitenwereld tegelijkertijd een bedreiging is van je eigen vertrouwde markt, want ook de concurrentie verbreedt zijn werkterrein en zoekt naar nieuwe markten.

Inzicht

De meeste behoefte bij managers blijkt te liggen in het verkrijgen van inzicht in de bedrijfsprocessen en de bijbehorende key performance indicators; hoe goed gaat het nu eigenlijk met de onderneming? Beslissingen moeten snel kunnen worden genomen en gebaseerd zijn op de meest actuele en volledig informatie. De manager van vandaag is steeds mobieler en wil ook als hij onderweg is cruciale informatie uit de bedrijfsprocessen tot zijn beschikking hebben. Hij wil overzicht en inzicht om een goed vooruitzicht te creëren voor zijn onderneming of organisatie.

De drang naar dat inzicht en overzicht ligt vooral in het feit dat organisaties vandaag de dag snel moeten kunnen inspelen op veranderingen in de markt: ze moeten ‘agile' zijn. Een veranderende markt, veranderende doelgroepen en veranderende wensen van klanten vragen om aanpassingen van de bedrijfsprocessen. Het is dan een verademing om razendsnel nieuwe bedrijfapplicaties te kunnen ontwikkelen of bestaande aan te passen. Uw collega's krijgen hiermee direct de (nieuwe) it-ondersteuning die ze nodig hebben voor een goede uitvoering van hun dagelijkse werk.

Zwembad

Misschien kunt u uw gedachten eens laten gaan over de mobile strategy van uw bedrijf, als u aan de rand van het zwembad zit. En mocht u vragen hebben, stuur me dan gerust een mailtje. Als ik niet al te veel afgeleid wordt door al het moois dat ik in Cuba tegenkom, antwoord ik u nog dezelfde dag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben het eens met de stelling dat er van bedrijven wordt verwacht dat ze 'agile' worden en dat mobiel werken daarbij behulpzaam kan zijn. Met, maar volgens mij ook vaak zonder, dat je daarbij KPI's en andere controlinstrumenten nodig hebt. Net zo goed als dat een groot deel van je klanten de mogelijkheden van mobiele toegang benut met gebruikmaking van alleen gezond verstand.

Als je het moois van Cuba bekijkt (en dat zijn niet de resorts), dan ben ik benieuwd hoe je gaat antwoorden. De laatste keer dat ik daar was in augustus 2002 waren er nog geen mobiele telefoons...

On Topic: Mobile strategy lijkt mij erg zinvol.

Goed om te zien Mark dat de term Mobile Strategy begint te landen. In Amsterdam is Appsterdam bezig vorm te krijgen (zie meetup). iCE Amsterdam als platform voor Mobile strategies (afgelopen keer bijna 1000 deelnemers) zit er ook weer aan te komen. Wat opvalt is dat de meeste organisaties en CIOs nog niet met hun mobiele strategie bezig zijn of het niet koppelen aan andere ontwikkelingen.

@hkoppen, zal het laten weten. Geen flauw idee wat ze aan infrastructuur hebben gedaan de afgelopen 8 jaar.

@Appsterdam, ja ben reeds in contact met Roelof Kramer om te kijken of we daar gastspreker kunnen worden.

Zou erg leuk zijn en denk dat onze oplossing ook nieuw en onderscheidend is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-25T14:59:00.000Z Mark Slooff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.